Basisschool De Wereldbol gaat toch dicht

Na een verbeten strijd, moet de openbare basisschool De Wereldbol aan Orion toch na het nu lopende schooljaar dicht. Burgemeester en wethouders zijn dat met stichting Amstelwijs, de koepel van het openbare basisonderwijs eens. Maar de zaak moet nog wel volgende maand door de gemeenteraad worden besproken. Die werd eerder bestookt door ouders en medewerkers. Zij wilden dat de school open bleef, toen Amstelwijs al in 2011 tot sluiting wilde overgaan. De school, die eerder was gehuisvest aan Landtong, kampt al jaren met een te laag aantal leerlingen. Naar verwachting behandelt de gemeenteraad dit onderwerp in maart. Per 1 oktober waren er 24 leerlingen, van wie de helft in groep 8. In het volgende schooljaar zouden er maar twaalf leerlingen over zijn. Het Rijk stopt dan in elk geval met de financiering, want dat gaat uit van 23 als minimum aantal leerlingen. Volgens B&W is het financieel nog kwalitatief onmogelijk de school in stand te houden.

Onderwijswethouder Herbert Raat (VVD) beaamt dat er al eerder sprake was van voorgenomen sluiting, die toen niet doorging. “Met schoolbestuur, directie, medezeggenschaps- en gemeenteraad kwamen we toen overeen de sluiting een jaar uit te stellen, zodat veel leerlingen hun laatste jaar op de Wereldbol konden afmaken. De overgebleven leerlingen kunnen met ingang van het nieuwe schooljaar allemaal terecht bij De Pionier”,  zegt Raat.

Amstelwijs constateerde in 2011 al dat door een slinkende  staf (toen nog 6,5 fte) de kwaliteit onder druk stond. Het onderwijsbestuur baseerde dat ook  op grond van cito-toetsen. Maar dat laatste  vond de Medezeggenschapsraad (MR) van de school onjuist.  Die vreesde dat het stichtingsbestuur foute informatie over de cito-toets naar de gemeente had gestuurd om de sluiting er door te krijgen. Maar daarmee zou dan de enige openbare basisschool in de wijk Groenelaan verdwijnen constateerde de MR. De school stond toen (in 2011) nog aan Landtong.  Volgens de MR waren resultaten van de cito-toets van een leerling meegestuurd die pas een jaar op de school zat, wat wettelijk niet had gemogen.

De MR vond dat er een verkeerde berekening van de resultaten van leerlingen had plaatsgevonden. Volgens hem scoorde de Wereldbol – bij een correcte berekening – juist boven, in plaats van beneden het lokale gemiddelde.   Voor Amstelwijs en gemeente speelden steeds ook  financiële motieven een rol. De stichting  verwachtte niet dat er een einde zou komen aan de voortdurende daling van het aantal leerlingen. Daarin blijkt zij nu gelijk te krijgen.

 

 

Lees ook:Verzet tegen sluiting basisschool Wereldbol
Lees ook:Basisschool De Wereldbol gaat dicht
Lees ook:Gemeenteraad wil ingreep bij De Wending
Lees ook:Piet Hein school krijgt meer ruimte
Lees ook:Amstelveen College spoort rekenachterstand nieuwe leerlingen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.