Verzet tegen sluiting basisschool Wereldbol

Ouders en personeel van basisschool de Wereldbol aan Landtong verzetten zich tegen de sluiting ervan. Volgens stichting Amstelwijs, de koepel van het openbaar basisonderwijs, moet de school volgend jaar dicht wegens te weinig leerlingen. Mede door een slinkende staf (nu nog 6,5 fte) zou ook de kwaliteit onder druk staan, meent het onderwijsbestuur op grond van cito-toetsen. Maar dat laatste is onjuist, zegt de Medezeggenschapsraad (MR) van de school, die vrijdag een gesprek met onderwijswethouder Herbert Raat had. De raad vreest dat het stichtingsbestuur foute informatie over de cito-toets naar de gemeente heeft gestuurd om de sluiting er door te krijgen. Maar daarmee verdwijnt dan de enige openbare basisschool in de wijk Groenelaan, constateert de MR. Volgens hem zijn resultaten van de cito-toets van een leerling meegestuurd die pas een jaar op de school zat, wat wettelijk niet had gemogen en heeft directeur Van Velthoven van Amstelwijs de beloofde correctie van de aan de gemeente gestuurde gegevens nagelaten.De MR is ook kwaad, omdat hij niet de correspondentie tussen gemeente en stichting over de voorgestelde sluiting van de school heeft ontvangen. Op zijn verzoek is de brief van B&W aan de stichting alsnog naar de raad gestuurd. Volgens de gemeente had de stichting zelf openheid van zaken moeten geven aan de betrokkenen. De MR constateert dat er een verkeerde berekening van de resultaten van leerlingen heeft plaatsgevonden. Volgens hem scoort de Wereldbol – bij een correcte berekening – juist boven, in plaats van beneden het lokale gemiddelde. “Wij willen de zaak tot op het bot uitzoeken,” zegt MR-lid Lidia-jane Dekkers. De raad vraagt zich af of Amstelwijs opzettelijk onjuiste gegevens naar de gemeente heeft gestuurd, met manipulatieve bedoelingen.

Voor Amstelwijs spelen intussen ook financiële motieven een rol. De laatste jaren waren er maar 40 leerlingen. Het aantal is inmiddels ruimschoots verdubbeld, maar de wettelijke norm is 198. En Amstelwijs verwacht niet dat die snel wordt gehaald. Zowel voor voortzetting van de Wereldvol als zelfstandige school als voor omvorming tot een dependance van een andere openbare school is geld van de gemeente nodig, heeft Amstelwijs laten weten. En dat is er, gelet op de gemeentelijke bezuinigingen niet.

Lees ook:Basisschool De Wereldbol gaat toch dicht
Lees ook:Basisschool De Wereldbol gaat dicht
Lees ook:School gecertificeerd voor goed gedrag
Lees ook:Amstelveen College spoort rekenachterstand nieuwe leerlingen op
Lees ook:‘Raad moet controle op openbaar onderwijsgeld houden’

Eén reactie op “Verzet tegen sluiting basisschool Wereldbol

  1. MR OBS De Wereldbol

    Geachte heer Bos,

    Langs deze weg verzoeken wij u met klem de informatie die onze school betreft eerst met ons te bespreken en op waarheid te controleren. In dit artikel over onze school staan opnieuw onwaarheden en insinuaties die onze school schade toebrengen. Op dit moment zitten wij als MR van OBS De Wereldbol midden in een traject waarbij Amstelwijs en de gemeente betrokken zijn. Wij kiezen er niet voor om via de media te communiceren maar praten met de betrokken partijen. Wij verzoeken u dit te respecteren en met zorg met onze school om te gaan. De school is ons namelijk zeer dierbaar en willen verdere schade via dit blog voorkomen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.