School gecertificeerd voor goed gedrag

De openbare bassischool Wending heeft als eerste in Amstelveen een certificaat voor positief gedrag in de school gekregen. Het werd woensdag onthuld door onderwijswethouder Maaike Veeningen (d66) en leerlingen van de leerlingenraad.

De school ontving het certificaat voor het schoolbrede zogenoemde PBS-gedrag dat staat voor Positive Behaviour Support (want waarom zou je iets in het Nederlands zeggen als het ook Engels kan). PBS houdt een methode in om goed gedrag op school- en individueel niveau te stimuleren. Er is een organisatie – met dus betaalde krachten – voor opgericht om dat te certificeren.

Op basis van de zogenoemde gemeentelijke onderwijsagenda is een subsidie verstrekt aan SBO Wending, waarmee de school de methode heeft geïntroduceerd. Volgens de gemeente heeft onderzoek aangetoond dat PBS een positief effect heeft op het schoolklimaat. Goed gedrag van leerlingen werd er voorheen desnoods ingeslagen, maar tegenwoordig gesubsidieerd.

Minder incidenten

“Er zijn minder incidenten, er is meer rust en de effectieve lestijd neemt toe. Hierdoor verbeteren de leerprestaties van de leerlingen”, zegt de gemeente in een persbericht. Ongesubsidieerde scholen zijn blijkbaar zo ver nog niet. Wethouder Veeningen noemt het ‘fantastisch’ dat de Wending nu als eerste school in Amstelveen “zulke goede resultaten behaalt met PBS”.

Bij de onthulling van het certificaat viel haar naar haar zeggen op hoe ‘positief’ het contact tussen leerkrachten en leerlingen was. “Ik hoop dat meer scholen in Amstelveen deze methode gaan gebruiken.”

Het gunstige effect van de methode PBS is ook ondervonden door de inspecteur van het Onderwijs, de auditcommissie van stichting Amstelwijs en erkend door het kenniscentrum SWPBS die het certificaat heeft afgegeven.

 

Lees ook:Eerste ‘smaakfeest’ op basisschool De Wending
Lees ook:Gratis bibliotheekpassen voor Panta Rhei
Lees ook:De Wending naar Westwijzer
Lees ook:Aantal leerlingen blijft groeien
Lees ook:Jongleerlessen op school De Wending

Eén reactie op “School gecertificeerd voor goed gedrag

  1. Frank Bikker

    Het lijkt mij vrij logisch dat elke school dat probeert door positief motiveren. Ik heb dat 40 jaar geprobeerd. Maar ja, tegenwoordig schijnt men daar ook weer een instituut vol profeten die ook brood eten nodig voor te hebben, die met wat interessante termen gooien voor iets dat al sinds de jaren van De gelukkige klas bekend is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.