Actie om jongeren opleiding te laten afmaken

De gemeenten in Amstelland voeren volgende week – van 7 tot en met 11 september – actie om jongeren er toe te bewegen zich laten inschrijven voor een vorm van onderwijs. Zij richten zich op vierdejaars vmbo-ers en tussentijds uitgevallen leerlingen.  ´Maak het zelf, schrijf je in!´ is het thema van actie, die landelijk wordt gevoerd en waarbij de gemeenten in de regio aankaken. Die en de daar aanwezige scholen maken gebruik van een elektronisch loket om vast te stellen of vmbo’ers een vervolgopleiding (gaan) doen. In de praktijk blijken teveel jongeren de school te verlaten zonder startkwalificatie. (mbo-diploma op niveau 2,3 en 4 of havo- of vwo-diploma). Jongeren moeten tot hun achttiende naar school om zo’n diploma te halen. Een startkwalificatie biedt betere kansen op het vinden van een baan.Ook kan met er  in de toekomst gemakkelijker mee doorstromen naar betere banen. Een gekwalificeerde starter verdiend gemiddeld € 2.300 per jaar meer dan iemand zonder diploma, heeft de overheid berekend.

De actieweek “Maak het zelf, schrijf je in!” is vooral gericht  op een geslaagde overstap van vmbo naar mbo. De gemeenten willen ook de groep niet ingeschreven leerlingen er toe bewegen zich in te schrijven bij ROC’s en vakscholen. Minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt geven maandag 7 september de aftrap voor de landelijke actieweek, op het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam. De actie is een initiatief van Ingrado (brancheorganisatie voor leerplicht) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees ook:Raat zet ‘leerplicht docent’ in zonnetje
Lees ook:Diploma’s voor wie tweede kans grepen…
Lees ook:Traktatie leraren op dag van leerplicht
Lees ook:Regiogemeenten pakken samen werkloosheid aan
Lees ook:Open dag School of Understanding Amstelveen

4 reacties op “Actie om jongeren opleiding te laten afmaken

  1. Axel Boomgaars

    Goed initiatief lijkt me. De schoolbanken in en maak wat van je toekomst nu je die mogelijkheden nog hebt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

    Vmbo is een volslagen mislukte educatieve vuilnisbak. Vakmensen bestaan nauwelijks meer, omdat die goede oude ambachtschool, waar jongeren echt een vak leerden (timmerman, monteur, metselaar, elektricien) niet meer bestaat. Maar ja, ze leren natuurlijk wel debatteren, discussieren etc. Handig als je een uitkering moet gaan halen…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frank Bikker

    De kinderen die vroeger naar een LTS gingen, gaan nu naar een MBO. De kinderen die vroeger niet konden leren, werden bakkersjongen of slagersjongen en meisjes hielpen moeder of gingen in een dienstje en als ze wat ouder werden deden ze ongeschoolde arbeid. Een deel wat tegenwoordig naar het VMBO gaat, ging vroeger direct vanuit de lagere school werken. Tegenwoordig moeten ze tot hun 18 op school zitten of ze wat kunnen of niet.Daarom is er meer dan 60% uitval bij het VMBO en de laagste regionen van MBO (MBO1 en 2)
    Meneer Bos , mijn vader heeft vroeger op de LTS gezeten. Daar heeft hij technisch tekenen geleerd, gebeurt nu op de computer. Draaien ,gebeurt nu met de computer, vijlen met de hand, waar is dat nu voor nodig? Fijnsolderen, nu is het printplaten vervangen en de spuitbus bij storingen enz. Ga tegenwoordig op de bouw kijken, 80 % is prefab. enz.enz. Meneer Bos die ambachtschool waar u het over heeft is voor 80 a 90 % achterhaald. U leeft nog in een Grolsch reclamespot. Kuipers, smeden,pottenbakkers vind je alleen nog op een braderie, dorpsjuweel of in en openluchtmuseum. Op dit moment komen vele mensen van het VMBO aan het werk in de lagere dienstensector, zoals de horeca,zorg en winkels. En daar weet u toch alles van als wij elkaar keuvelend tegenkomen aan de toog onder het genot van een glaasje prik of zoiets. Meningeen achter de bar moet een rekenmachine pakken om een schatting van de bon te maken, maar ze funkioneren wel, vroeger zouden ze dat werk niet hebben kunnen doen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Axel Boomgaars

    Amen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.