Raat tegen afzetten commissarissen Eneco

Raat en Bot op weg naar aandeelhoudersvergadering Eneco.

Amstelveen hoort niet bij de 29 van de 53 gemeenten die als aandeelhouders van energiemaatschappij Eneco het vertrouwen in de Raad van Commissarissen (RVC) willen opzeggen. Dat zegt wethouder Herbert Raat (VVD), voorstander van behoud van aandelen door plaatselijke overheden. Met zijn standpunt omtrent dat behoud, ook overgenomen door de gemeenteraad, staat hij lijnrecht tegenover de meerderheid van de gemeenten, aangevoerd door Rotterdam als grootste aandeelhouder.

Raat en wethouder Peter Bot (bbA) van duurzaamheid togen vrijdag naar het Eneco hoofdkantoor in Rotterdam, waar bestuurder Jeroen de Haas en RVC-voorzitter Edo van den Assem van Eneco tekst en uitleg alle aandeelhouders gaven over de ontstane situatie. De 29 vinden dat de RVC teveel aan de leiband van het bestuur (zeg maar de directie) van Eneco loopt, die een tot nu toe gevoerd groen beleid voorstaat en dat wil voortzetten. Maar de aandelen moeten wegens nieuwe wetgeving naar commerciële partners. Privatisering dus waar Rotterdam warm voor loopt. Inmiddels aast Shell op de aandelen, waar Bot zich in het openbaar al eerder tegen heeft uitgesproken.

Volgens de 29 – door Raad en Bot verkeerd bezig zijnde – gemeenten wordt het verkoopproces door gebrek aan regie van de RVC vertraagd en is president-commissaris Van den Assem daarin te weinig zichtbaar en een marionet van de Eneco-directie.

Rampscenario

Shell heeft een zakenbank voorbereidingen laten treffen voor een bod op Eneco, maar volgens Raat en Bot is daarmee het groene karakter van het bedrijf geenszins gewaarborgd. Volgens prof. Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, zou de verkoop aan de oliemagnaat een rampscenario zijn. Hij denkt, net als de Amstelveense wethouders, dat een groen bedrijf dan zwart wordt, meldde De Telegraaf. Daar staat overigens de mening van de groene aandeelhoudersorganisatie Follow This tegenover dat Shell met Eneco juist duurzame ervaring in huis haalt.

 Symposium

Herbert Raat, initiatiefnemer van een op dreigende verkoop van de aandelen geïnspireerd Symposium op 1 februari in Rotterdam over duurzame energie, zegt op zijn website de actie van de 29 om de rvc naar huis te sturen ‘onverstandig’ te vinden. Niemand schiet er volgens hem iets mee op: het bedrijf niet en aandeelhouders zeker niet. Zijn conclusie na de extra aandeelhoudersvergadering van vrijdag is dat de partijen materieel niet ver uit elkaar liggen. “Het gaat meer om verhoudingen, macht en misverstanden”, schrijft hij. “Daarom heb ik er namens Amstelveen bij de vergadering voor gepleit het hoofd koel houden.” Hij deed ook een beroep op de 29 van hun in zijn ogen boze plannen af te zien. “Of je als gemeente je aandelen nu wel of niet wilt verkopen, het wegsturen van de rvc kost iedereen geld.”

Duurzaam

Hij wil dat ook gemeenteraden zich laten horen op het symposium ‘Aandeel in Duurzaamheid’ met onder meer milieuorganisaties, vakbonden en overheden. Het gaat daar over de rol van de gemeenten in energietransitie. Volgens Amstelveen houdt die vrijwel automatisch in dat door lokale overheden geen aandelen in Eneco worden verkocht. In meer officiële termen heet het dat de bijeenkomst in Rotterdam is bedoeld om “een brede en inhoudelijke discussie te faciliteren over hoe gemeenten via aandeelhouderschap hun doelstellingen van lokaal duurzaamheidsbeleid kunnen realiseren”, laat Raat weten. “Gemeenten moeten de komende jaren vol inzetten op de realisatie van duurzame doelstellingen die in (inter)nationale klimaat- en energieakkoorden zijn overeengekomen. Het symposium biedt kansen om nieuwe wegen te verkennen voor de invulling van lokaal duurzaamheidsbeleid.”

 

 

Lees ook:Symposium over Eneco in februari
Lees ook:Astrid Joosten leidt ‘Eneco-symposium’
Lees ook:Ed Nijpels en Astrid Joosten op Eneco-symposium
Lees ook:Raat wil lobby-symposium over Eneco
Lees ook:Tumult in raad Rotterdam over Eneco-verkoop

3 reacties op “Raat tegen afzetten commissarissen Eneco

 1. 😜

  Zuinig autootje. Als je toch een voorbeeld wilt zijn voor energiebezuiniging hadden ze met het “verbeterde “ ov beter om half zes ‘s morgens moeten vertrekken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Raat en Bot. Het zijn toch wel twee leuke patjepeeërs.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Koorn

  Een zeer educatieve foto met wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid en wethouder Financiën als ze samen in een auto van 112.000 euro stappen om de Eneco aandelen van de gemeente Amstelveen veilig te stellen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.