Veenboer (PvdA) blij met jeugd- en gezinsbeleid Rouvoet

Joel Voordewind

Joel Voordewind

Wethouder Veenboer (onderwijs en jeugd) is blij met het door minister Rouvoet ingezette beleid, dat inmiddels in Nederland tweehonderd centra voor Jeugd en Gezin heeft opgeleverd. Hij zij dat tijdens de woensdag (24 februari) gehouden discussiebijeenkomst van de ChristenUnie over jongeren, waar vooral de aanpak van alcohol- en drugsverslaving centraal stond. Rouvoet zou zelf naar Amstelveen komen, maar moest wegens zijn overname van het ministerie van onderwijs verstek laten gaan. In zijn plaats was Tweede Kamerlid Joël Voordewind er. Die wenste de lokale lijsttrekker en raadslid voor de CU, Jacqueline Koops, toe de strijd tegen coffeeshops in Amstelveen vol te houden. “In elk geval mogen die zich nu wettelijk niet meer in de buurt van scholen bevinden, wat betekent dat vele moeten sluiten,” zei Voordewind.Het drugsvrij houden van jongerencentra en de strijd tegen alcoholmisbruik, onder meer via voorlichting op scholen, is een speerpunt in het lokale CU-programma. In die strijd past volgens haar ook het weren van coffeeshops, maar daarmee zijn Veenboers PvdA, D66, GroenLinks en SP het niet eens. Die hebben geen bezwaren tegen coffeeshops, maar willen tegelijk wel gebruik van alcohol en drugs ontmoedigen. Volgens Veenboer is alcoholgebruik door jongeren een groter probleem dan drugs.

Koops constateerde gelijk te hebben gekregen met haar bewering in het verleden dat drugs en roken in jongerencentra niet ter wille van een overlast op straat veroorzakende groep jongeren moet worden toegelaten. Zij kreeg destijds van andere politieke partijen het verwijt dat men daarmee in de centra wel akkoord moest gaan, om de kwelgeesten van de straat te houden. Inmiddels is een half jaar geleden een onderzoeksrapport verschenen waarin staat dat jongerencentra geenszins de oplossing zijn voor overlast op straat. Volgens Koops mijdt door het toelaten van drugs een andere (grote) groep jongeren de centra.

Veenboer zei dat in het verleden in christelijke kring sterk de gedachte leefde dat de overheid zich niet met de gang van zaken achter de voordeur van gezinnen moet bemoeien. Maar Rouvoet gaf tot Veenboers genoegen juist de aanzet om in probleemsituaties als overheid in de gezinnen te kunnen ingrijpen.

Koops is het oneens met de stelling dat bestrijding van misbruik van alcohol en drugs begint met een betere controle op de verkoop ervan aan jongeren onder de zestien jaar. Zij ziet veel meer in voorlichting op scholen. Volgens Veenboer is alcohol het moeilijke probleem, groter dan gebruik van softdrugs.  “Drinken is zo verweven met gezelligheid en acceptatie. En ik los ook niets op met te zeggen: blowen mag niet meer,” zei hij. Volgens hem is ook de politie niet blij met het blowverbod in jongerencentra. Maar een hulpverlener waarschuwde wel de eerste harddrugs verslaafde nog te moeten tegenkomen die niet met softdrugs is begonnen.

Lees ook:Jongerencentra worden drugsvrij
Lees ook:Geen drugsverbod in jongerencentra
Lees ook:Meerderheid gemeenteraad tegen softdrugs in jongerencentra
Lees ook:Rouvoet komt naar Amstelveen
Lees ook:VVD vindt rookverbod jongerencentra ‘symboolpolitiek’

9 reacties op “Veenboer (PvdA) blij met jeugd- en gezinsbeleid Rouvoet

  1. Rein

    Quote:”Maar een hulpverlener waarschuwde wel de eerste harddrugs verslaafde nog te moeten tegenkomen die niet met softdrugs is begonnen.”

    Laat die hulpverlener maar contact met me opnemen. Ik kan hem wel voorstellen aan een aantal harddrugsverslaafden die geeneens roken laat staan blowen. Dit soort ongefundeerde uitspraken zorgen er alleen maar voor dat oplossingen worden verdrongen door meningen.

    Ik vind ook niet dat jongeren op vroege leeftijd al moeten blowen maar zonder realistisch beeld van het probleem is der oplossing nog erg ver weg.

    Verder moeten voor volwassenen genotsmiddelen gewoon beschikbaar blijven. Als je een ‘volwassene’ de eigen verantwoordelijkheid hiervan ontneemt dan is het eind echt zoek.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Bij mijn weten is blowen niet de enige (hoewel waarschijnlijk de meest toegepaste) manier om soft drugs tot zich te nemen…

        /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

    Ik herinner mij bijvoorbeeld nog LSD, die ook oraal kon worden ingenomen. Overigens zeg ik niet dat ik alles weet, het was een reactie op een reactie op een uitspraak van iemand in de verslavingszorg. Niet meer niet minder.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Onno

    Ben je je nagels al aan het slijpen Freddy ?? :)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Frank Bikker

    Mag ik van Onno weten, wat hij zo leuk vindt aan dit gedoe?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Onno

    Nee dat mag je niet .:)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Bedankt voor je onderbouwde reactie!

        /   Beantwoorden  / 
  6. Johan Bos

    Breid je vocabulaire eens uit met een nieuw scheldwoord om je door mij nog steeds onbegrepen haat jegens mij te uiten…Overigens worden ook extacy pillen volgens mij niet gerookt. Ook een hard drug?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Rein

    Ik ben blij dat dit een serieuze discussie is geworden! Was al bijna bang dat Amstelveen echt iets te melden had…

    beetje jammer dit!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.