Gedragscode ter bescherming van broedende volgels en zo

John Levie

Om dieren de kans te geven te vluchten, moeten medewerkers van de gemeente (of door haar ingehuurde bedrijven) bij het verwijderen van begroeiing één op werken. Bomen mogen niet worden gekapt in het broedseizoen, als er nesten met eieren in kunnen zitten. En ’s winters mag het rugstreeppaddengebied niet worden afgegraven, want dan verkeren die diertkes in hun winterslaap. Het staat allemaal in de door B&W vastgestelde gedragscode, die overigens is gebaseerd op de Flora- en Faunawet, bedoeld om schade aan flora en fauna te voorkomen of te beperken.  Er staan allerlei voorschriften in voor ruimtelijke ingrepen,  beheer- en onderhoudsactiviteiten. Volgens wethouder John Levie is veel al goed geregeld in de gemeente, maar kan er –  hoewel het college zegt te streven naar minder regeltjes – “altijd nog een schepje bovenop.’ Levie: “De gedragscode moet ervoor zorgen dat zorgvuldig met de natuur wordt omgegaan.”Hij z\iet ook een praktische reden: met het hebben van een gedragscode hoeft de gemeente minder vaak ontheffingen aan te vragen bij de rijksoverheid. “Dat kan leiden tot tijdwinst bij de uitvoering van projecten. Het mes snijdt zo aan twee kanten”, zegt Levie.Volgens voorzitter Dic van Hummel van de Groenraad is een gedragscode niet wettelijk verplicht, maar hij geeft wel graag de complimenten ervoor aan B&W. “Het geeft aan dat de gemeente Amstelveen natuurwaarden hoog in het vaandel heeft staan.”Hij zegt te hopen dat  de code snel in de organisatie wordt geïmplementeerd, zodat medewerkers en aannemers weten aan welke regels ze zijn gebonden. De Groenraad blijft de gemeente adviseren over biodiversiteit. Dit jaar is gestart met het in kaart brengen van wilde orchideeën.

De Flora- en faunawet, waarop de code is gebaseerd, beschermt dier- en plantsoorten. Er zijn verboden in opgenomen, zoals het verontrusten, verwonden, vangen of doden van beschermde inheemse dieren. Ook mogen nesten en holen niet worden vernield. De gedragscode is daarop een aanvulling en vooral gericht op de uitvoering. De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verleende goedkeuring aan de gedragscode.

 

Lees ook:GroenLinks blijft (vleer) muisstil
Lees ook:VVD: ‘Sloop veermuizenschool snel hervatten’
Lees ook:Raat: ‘Vleermuizen regeren dit land’
Lees ook:Nevenfuncties gemeentebestuurders aan banden
Lees ook:Nieuw gevecht B&W tegen veelheid regels

2 reacties op “Gedragscode ter bescherming van broedende volgels en zo

  1. Jan Demming

    Een heel goed besluit, waarvoor hulde. Ik had tot nu toe vaak de indruk dat, als de buitenwerkers eens een dag niets te doen hadden, zij de wijken werden ingestuurd om ‘nog maar eens’ het groen te snoeien. Hopelijk is daar met deze gedragscode nu een eind aan gekomen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

    Had de hr. Levi ook die golfbaan van de hr. Loogman in gedachten?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.