Nevenfuncties gemeentebestuurders aan banden

Leden van de gemeenteraad en het college van B en W kunnen in het vervolg een aantal nevenfuncties niet meer vervullen. In een aanvulling op de gedragscode, waarover de raad nog een besluit moet nemen, staat dat zij de gemeente niet meer kunnen vertegenwoordigen in besturen van privaatrechtelijke organen als stichtingen, vennootschappen en verenigingen. Dat is een uitvloeisel van de perikelen die ontstonden rond de wethouders Theo Tiemessen en Rien Alink.

Zij waren respectievelijk commissaris van de Stadshart Amstelveen Ontwikkelingsmaatschappij (SAO) en bestuurslid van de stichting Sportpromotie Amstelveen (SPA).

Private belangen van de gemeente worden volgens de nieuwe code in het vervolg alleen via contracten afgedekt. Dat geldt ook voor organen die in hun statuten een bestuursplaats voor een gemeentelijk vertegenwoordiger hebben ingeruimd. Van die ruimte wordt geen gebruik meer gemaakt. Uitzonderingen op de regel vormen de stichtingen die het openbaar onderwijs exploiteren.

Hoewel juist de dubbele petten van wethouder Tiemessen wegens zijn commissariaat bij de SAO directe aanleiding was voor de nieuwe gedragscode, maar de gemeente uitgerekend voor die functie nu juist weer een twee uitzondering. Dat heeft te maken met ´de fase waarin de liquidatie van de vennootschap zich bevindt,´ aldus B en W in hun voorstel aan de raad.

Toch zijn beide functies niet met elkaar te verenigen, is de huidige opvatting van het college, zo blijkt uit de vernieuwde gedragscode. Wel toelaatbaar voor raadsleden blijven nevenfuncties in publiekrechtelijke lichamen die voortvloeien uit het raadslidmaatschap (zoals GGD en ROA). Vertegenwoordiging in privaatrechtelijke rechtspersonen anders dan in een bestuursfunctie blijft voorbehouden aan B en W.

Als raadsleden privé een nevenfunctie willen voortzetten of aanvaarden, moeten zij overwegen of dat in strijd is met het gemeentebelang. Als voorbeeld wordt in de code genoemd het deelnemen aan een actiegroep tegen een door de raad genomen besluit. Bij twijfel zou in dat geval overleg binnen de eigen politieke partij en eventueel de burgemeester moeten worden gevoerd. Maar uiteindelijk blijft het wel een beslissing van het individuele raadslid.

Raadsleden kunnen geen bestuurslid zijn van grote gesubsidieerde instellingen of van instellingen die onder toezicht staan van de gemeente (zoals Schouwburg, Bibliotheek, Muziekschool, Stichting Welzijn Ouderen en Cardanus). Ook bestuurlijke functies in adviesorganen van de lokale overheid zijn voor raadsleden taboe. In grote lijnen gelden dezelfde beperkingen voor B en W. Die mogen ook geen financieel belang hebben bij het vervullen van ambtshalve nevenfuncties. Andere functies mogen wel, mits die niet teveel tijd aan de vervulling van het ambt onttrekken.

Lees ook:Raadsleden en wethouders moeten financiele belangen melden
Lees ook:Nevenfuncties
Lees ook:B en W wisten al een jaar van waterafsluiting
Lees ook:Oud-wethouder Theo Tiemessen begraven
Lees ook:Gemeente mist zicht op resultaat subsidies aan instellingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.