Burgemeester roept op tot ‘micro-vertrouwen’

Burgemeester Mirjam van 't Veld

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld

‘Micro-vertrouwen’ noemde burgemeester Mirjam van ’t Veld het. Daartoe riep zij op in haar nieuwjaarstoespraak, tijdens de maandag gehouden jaarlijkse gemeentelijke receptie, die door honderden Amstelveners werd bezocht. In een wereld die aan alle kanten in brand staat, zoeken plaatsgenoten het wat haar betreft in de lokale gemeenschap dicht bij elkaar. “Wat fijn dat u hier naar het huis van de gemeente bent gekomen, ook uw huis, waar u welkom bent”, zei ze. De burgemeester wil binnenkort beginnen met een zogenoemd ‘luister-uur’, waar burgers met hun ideeën terecht kunnen.

Het afgelopen jaar bracht de wereld veel onrust, aanslagen, geweld, bm massanatuurrampen, honger, kindersterfte, ziekten, faillissementen, burenruzies en boosheid, memoreerde Van ’t Veld. “Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben er helemaal klaar mee. Met de ellende, de negativiteit, het somberen en het wantrouwen. Ik ben het zat. Nee, ik kijk niet weg van de ellende in de wereld. Maar ik staar mij er niet blind op. De toekomst hebben we, vind ik, ook zelf in de hand. Hoe groter je iets maakt, hoe ongrijpbaarder het is. Hoe groter, hoe meer het drukt op je schouders. Het maakt je klein. Maar hoe kleiner je iets maakt, hoe meer het in je hand past. Ik geloof persoonlijk erg in het kleine gebaar, in het kleine maar waardevolle verschil.”

Dat kleine zoekt zij vooral in de lokale gemeenschap, waar men kan beginnen met aardig tegen elkaar te zijn en iedereen over verschillen heen – in geaardheid, seksuele voorkeur, cultuur, religie en politiek – elkaar accepteert en samen wil werken. ”Denk daarbij aan gewoon een praatje maken. Niet in alle haast aan elkaar voorbijlopen. De buschauffeur, de kassajuffrouw, de postbode, de toevallige voorbijganger, gewoon oprecht vriendelijk zijn. Even goedendag zeggen, de deur openhouden, de tijd nemen, iets oprapen dat is gevallen, glimlachen. Elkaar zien en erkennen. En wat zo mooi is: wij kunnen het allemaal.”

bmHet Micro-vertrouwen, een woord dat zij introduceerde, kan men elkaar geven, om te helpen van Amstelveen de hechte gemeenschap te maken, waarvan zij droomt, zei ze. “Als we daar eens mee beginnen, dat u voelt, dat ik voel, dat wij voelen, dat wij erbij horen, gewaardeerd worden, dan kan vertrouwen groeien. Meer vertrouwen, meer optimisme, meer hoop.”

 Somberen

Van ’t Veld zei het voorrecht te hebben mensen bij blijdschap en diep verdriet te ontmoeten. Bij jubilea en huwelijken, maar ook op dieptepunten van hun leven. “Als ze zijn overvallen, hun huis in vlammen is opgegaan of als vluchteling alles achter hebben gelaten.” Maar de kracht zit volgens haar van binnen in mensen. En aandacht geven aan elkaar werkt volgens haar als een spiegel. “Wat je laat zien, krijg je terug. Geef je aandacht, krijg je aandacht. Geef je kracht, krijg je kracht. Ik zie dagelijks hoe beperkingen worden omgezet in kansen, hoe pijn wordt omgezet in hoop. Het is mijn inspiratiebron, de verrijking van mijn leven.”

Er is helemaal geen reden om te somberen, cynisch te zijn en te klagen, zei ze. Van negatief zijn wordt men zuur en treurig, liet ze erop volgen. Haar droom is naar haar zeggen dat Amstelveen een gemeenschap zal zijn, waarin mensen opstaan en vragen: wat kan ik bijdragen? “Aan wie kan ik mijn micro-vertrouwen geven? Ieder mens bezit unieke kwaliteiten en talenten, die men kan inzetten in straat, buurt, vereniging of club. U geeft Amstelveen kleur, energie en hoop. Wij doen het niet met 90.000 eenlingen. Wij doen ieder ons deel en ook samen. Mijn droom is een gemeenschap waarin mensen tegen elkaar zeggen: ‘Hier ben ik! Ik zie je! Ik draag bij!”

Regels

Dwingende regels van de overheid zijn eigenlijk minder waardevol dan wellevendheid, constateerde ze. Van ’t Veld noemde het voorbeeld van openbaar vervoer waarin nu reglementair zitplaatsen zijn gereserveerd voor slecht ter been zijnde of zwangere medemensen. “Het is een voorschrift, de overheid kan het opleggen en handhaven. Mij spreekt meer aan: ‘Wilt u zitten? Ik kan staan!’ Die stickers vind je niet meer in de bus. Het gold voor alle plaatsen, voor alle mensen, de verantwoordelijkheid lag bij ons allemaal. Het was aan ons om af te wegen hoe belangrijk ons comfort was en wat de ander nodig had. Het was geen voorschrift, maar een aansporing. Om zelf de keuze te maken. Ik sta voor een overheid die aanspoort. Niet vanuit de regels, maar vanuit een beroep op de eigen verantwoordelijkheid, eigen keuze en het verbindend vermogen in ons allen.”

Zij prees de professionele en vrijwillige hulpverleners, maar ook winkeliers, werkers in het groen, ondernemers en talloze anderen die de stad kleur geven “Laten we in 2017 eens wat vaker mensen bedanken voor hun inzet in plaats van mopperen én het vergrootglas plaatsen over elk foutje.”

Zij vroeg de twitteraars onder de aanwezigen een foto te maken van een nieuwe ontmoeting en die op Twitter #mensenmakenAmstekveen te plaatsen. En men suggesties kan men ook terecht op [email protected].

 

 

Lees ook:Burgemeester over reis naar India op ‘haar” WNL
Lees ook:Inwoners gezocht voor kunstwerk op Stadsplein
Lees ook:Ex-burgemeester Van ‘t Veld koop riante villa
Lees ook:Meeting over jonge demente mensen
Lees ook:‘Koffiebus’ vist naar buurtidee in Nes

18 reacties op “Burgemeester roept op tot ‘micro-vertrouwen’

  1. Rotary-vriendje

    Een hele mooie en warme toespraak van de burgemeester. Dat meen ik echt, maar de spruitjeslucht droop er vanaf.

    Zij ziet hoe mensen hun beperkingen omzetten in kansen. Ik weet alleen niet waar zij dat ziet ? Maar goed, de burgermoeder komt op plekken waar ik niet kom, dus ik moet haar geloven. Maar feit blijft voor mij dat ik niet vaak (zeg maar nooit) word geholpen door een man of vrouw met forse handicap achter de balie van een ING-kantoor. Ik heb zegge en schrijve één keer een jongeman met een spastische motoriek achter de kassa bij Dirk zien zitten. Maar het blijft een zeldzaamheid. En hoeveel oud-medewerkers van de ter ziele gegane sociale werkplaatsen zullen een baan in het vermaarde bedrijfsleven hebben gevonden ? Waar de aandelenkoersen tot religie zijn verheven.

    En u mag mij een zuurpruim noemen, want dat realiseer ik mij terdege, ik kan het toch niet anders zien. Anyway, wederom zal ik ook dit begin van het jaar aanpakken om mijn frisse moed weer een kans te geven. Ik kijk naar u om. Proost !

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    Aan mooie woorden en goede voornemens geen gebrek. Ik geloof ook dat de burgemeester best meent wat zij zegt. Misschien is dat juist het probleem, want dat zou betekenen dat de gemeente nog meer achterover gaat leunen en de boel aan de burgers overlaat.

    De Stadspleinregels worden vervangen door
    een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers om uit eigen keuze niet met hun scooters door het voetgangersgebied te scheuren, om die krengen niet overal neer te zetten, om geen alcohol op straat te drinken, ‘s nachts niet te schreeuwen, geen afval op straat te gooien, niet te hard te rijden en om te stoppen voor rood licht. Om maar wat voorschriften te noemen die de burgemeester en haar loco kennelijk te dwingend vinden.

    Ik doe hierbij een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur om alles wat beter kon ook beter te gaan doen. Dat zou al een stuk schelen in het vertrouwen van de burgers.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Matthijs

      Voor een deel blijft het natuurlijk whisfull thinking van de burgemeester, maar zij bedoelt het goed. Dat een enkeling wéér kans ziet er de scooters in het Stadshart bij te slepen, getuigt natuurlijk van vergaande frustratie.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robert van Waning

        Inderdaad, Matthijs, net als jouw reactie daarop. Het verschil is dat mijn reactie on-topic is en de jouwe niet, want – zoals gewoonlijk – persoonsgericht en bovendien steeds op de zelfde persoon.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Piet

          Maar je had het toch over scooters?

          Nu niet wegduiken, held?!?

            /   Beantwoorden  / 
        2. Robert van Waning

          Piet, één van de 150 woorden die ik schreef, was inderdaad ‘scooters’. Daarentegen gaan de reacties van Matthijs en van jou voornamelijk over mij. Ik ben echter de topic niet.

          (Als jij mij aanvalt, verwijdert JB mijn verweer. Dat klopt natuurlijk niet.)

            /   Beantwoorden  / 
  3. Matthijs

    Hallo, ik begon met een reactie op de toespraak van de burgemeester. Voegde er één zin aan toe. Jij meer, maar dat zijn we inmiddels gewend.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Burgemeesters zijn de predikanten van deze tijd. Die van Bloemendaal (waar wij nu zijn) ging in zijn nieuwjaarspreek ook in op de groeiende angst, onzekerheid en onvrede:

    “Het lijkt erop dat veel mensen snakken naar geborgenheid en saamhorigheid, maar er tegelijkertijd niet in slagen om daar zelf invulling aan te geven. .. Het touwtje uit de brievenbus is weg omdat we bang zijn. Dat is jammer, want ik ben optimist. En dat bevalt me goed.

    Als optimist zie je namelijk heel veel mensen die de hele dag vertrouwen geven en op hun beurt vertrouwen terugkrijgen. Je ziet mensen die – omdat ze vertrouwen ademen – positief in het leven staan.

    Dat is broodnodig, want deze tijd vraagt om inzet van actieve burgers die niet alleen met hun eigen besognes bezig zijn, maar zich ook graag inzetten voor het grotere geheel. Zodat onze samenleving daadwerkelijk een kwestie van samen is en niet van ieder voor zich.

    Het merendeel van de mensen is gewoon aardig en behulpzaam en graag bereid om iets voor een ander te doen .. Wie goed doet goed ontmoet. Dat kan mensen helpen om optimist te worden en dat ondanks tegenstellingen toch te blijven. Optimisme en actief burgerschap zijn het tegengif van pessimisme.”

    Bron: Nieuwjaarspeech vd burgemeester van Bloemendaal.

    Ik heb alleen vertrouwen in een overheid die haar dwingende regels ook daadwerkelijk handhaaft. Daaraan ontbreekt het nogal eens in Amstelveen. Verdere wensen voor 2017 zijn dat de A9 toch een tunnel krijgt en dat het Stadshart mag worden gemoderniseerd, geoptimaliseerd en uitgebreid. Zulke hoop- en vertrouwengevende woorden miste ik in de toespraak van onze predikante.

      /   Beantwoorden  / 
    1. strenge handhaver

      U heeft helemaal gelijk meneer Van Waning.
      Ongekozen burgemeesters dienen met keiharde hand overtreders te bestraffen.

      Waar zijn de goede oude tijden gebleven van schavotten, radbraken en andere pittoreske culturele maatregelen.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Robert van Waning

    Aangezien wetten voortaan ook officieel niet meer worden gehandhaafd, krijgt Herbert Raat (VVD) de functie van Wellevendheidscoach. Hij mag de mensen alleen nog maar met een beroep op hun eigen verantwoordelijkheid aansporen om zich te houden aan gedragsregels die geen voorschriften zijn.

    Iedereen bewondert de Nieuwe Kleren van de Burgemeester, totdat een vervelend jongetje roept..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tinus Trekveer

      Welk jongetje?

        /   Beantwoorden  / 
  6. Matthijs

    Er wordt dus totaal niet gehandhaafd, geen enkele wet nageleefd in Amstelveen? Dat lijkt me landelijk nieuws. Ik zou zeggen: Meld het aan uw kwaliteitskranten. Niet meteen gezien dat de burgemeester dát bedoelde.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Robert van Waning

    Matthijs, de burgemeester vindt dwingende regels van de overheid minder waardevol dan wellevendheid. Zij geeft het voorbeeld van een voorschrift dat de overheid eigenlijk zou moeten handhaven, maar waarvoor zij de verantwoordelijkheid liever bij de mensen legt. Die moeten – wat het hoofd van de lokale handhavingsdriehoek betreft – zelf kunnen kiezen voor wel of geen naleving van de regel.

    Als onze burgemeester die lijn doortrekt en vasthoudt, vind ik dat nogal zorgwekkend en verdient het wmb de aandacht van de gemeenteraad of hogere instantie.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Matthijs

      Uit de toespraak van de burgemeester begreep ik niet dat zij de wethouder dekte. Als die totaal niet handhaaft en alle wetten aan de laars lapt, is dat toch landelijk nieuws? Als u even de feiten opsomt (dus niet alleen omtrent dat Stadsplein) is er vast een journalist die dat wereldkundig wil maken. Handhaving ontbreekt totaal in Amstelveen – toch?

        /   Beantwoorden  / 
  8. Tomaat

    Waarom klagen mensen van de politie in de landelijke pers dan steen en been over te zware werkbelasting, te weinig mensen, te veel zaken blijven op de plank liggen, terwijl politici tot op het hoogste niveau mooi weer spelen en elk jaar zeggen dat de hoeveelheid misdaad terugloopt? Bij een verkeersongeluk met gewonde heb ik zelf meegemaakt dat ik pas via slachtofferhulp een pv kon krijgen wat ik nodig had voor smartengeld en de verzekering. Slachtofferhulp had ik pas gebeld nadat ik diverse malen nul op request had gekregen onder het motto te druk. Er moet gewoon meer politie komen en ook bij justitie, want alles zit verstopt.
    Je kunt in deze gevallen moeilijk aan burgers vragen of zij goed op willen letten, als er vervolgens niets wordt gedaan.
    Die toespraak van de burgermoeke is natuurlijk heel leuk en aardig, maar is totaal nietszeggend. Daar kan iedereen het mee eens zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Tomaat, je kunt het eens zijn met die mooie kletspraat totdat je beseft wie het zegt, welke functie zij heeft en wat haar verantwoordelijkheid in het handhavingsspectrum is. Iemand moet haar vertellen dat zij geen predikant is.

        /   Beantwoorden  / 
  9. Matthijs

    U schreef: ‘Zij geeft het voorbeeld van een voorschrift dat de overheid eigenlijk zou moeten handhaven, maar waarvoor zij de verantwoordelijkheid liever bij de mensen legt. Die moeten – wat het hoofd van de lokale handhavingsdriehoek betreft – zelf kunnen kiezen voor wel of geen naleving van de regel.’
    Ik kan hier niet anders uit opmaken dan dat de lokale overheid er naar streeft totaal niet te handhaven. Daar is toch niets aan verdraaid? Maar laten we ophouden, want dit dreigt wegens off topic info te worden verwijderd. O ja: Soms denken mensen hetzelfde over iets, bijvoorbeeld in de politiek…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      “Als de wethouder totaal niet handhaaft en alle wetten aan de laars lapt, is dat toch landelijk nieuws? .. Handhaving ontbreekt totaal in Amstelveen – toch?”

      Dat is weer typisch uw gebruikelijke overdrijving en verdraaiing van mijn woorden.

      Ik had alleen geschreven dat het in Amstelveen nogal eens ontbreekt aan daadwerkelijke handhaving en dat de burgemeester dit in haar nieuwjaarspeech lijkt goed te praten.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.