Vrijwilligersdagen op Beth Haim

266px-Beth_Haim_Graeber1Op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim, een Rijksmonument uit 1614 met monumentale marmeren zerken in Ouderkerk, worden 18 oktober en 8 november weer vrijwilligersdagen gehouden.

Wie op die dagen mee wil helpen aan het onderhoud wordt gevraagd zijn komst aan te kondigen, met vermelding van de tijd die men denkt te komen. Dit kan via [email protected]. Vooral voor de lunch is dat erg handig. Men is welkom van 09.00 uur tot zonsondergang. De ingang ligt aan Kerkstraat 10.

De zerken vertellen de rijke en bewogen geschiedenis van de Portugese Joden die zich begin 17e eeuw in ons land vestigden. Op de vrijwilligersdagen kan me een dag, een ochtend, een middag of een paar uur onder begeleiding helpen met het onderhoud op deze bijzondere plek. De financiering van het jaarlijks onderhoud van het 4 ha grote terrein is een punt van zorg. De steun van een ieder die Beth Haim een goed hart toedraagt, blijft onontbeerlijk om de begraafplaats toegankelijk te houden voor een breed publiek.

Pet of muts

Voor gereedschap en materiaal wordt gezorgd en omstreeks 12.30 uur staat er een kosjere lunch klaar in het Vegahuis. Aanbevolen wordt regenlaarzen of stevige schoenen aan te doen, want het terrein kan hier en daar drassig zijn. Het wordt op prijs gesteld als de mannen hun hoofd bedekken bijvoorbeeld met een pet of muts.

Werkzaamheden: Schoonmaken zerken; Maaien strook langs de sloot Julianalaan; Uitdiepen van greppels op de begraafplaats; Takken verzamelen en verwerken in houtrillen; Onkruid vrijmaken van de haagvoet; Schoonmaken van zichtas op zerkenveld; Stamschot verwijderen van knotbomen; Hedera verwijderen uit bomen; Onkruid vrijmaken van klinkerverharding; Opslag van bomen verwijderen in natuurontwikkeling; Schoonmaken van banken, trappen, hekken, poorten, bruggen en vlonders; Schoonmaken oorlogsmonument.

 

 

 

 

 

Lees ook:Weer vrijwilligersdagen Joodse begraafplaats
Lees ook:Vrijwilligersdagen Portugese begraafplaats
Lees ook:Vrijwilligers op Portugees Joodse begraafplaats
Lees ook:Begraafplaats Beth Haim vraagt vrijwilligers
Lees ook:Weer vrijwilligers gevraagd voor Beth Haim

6 reacties op “Vrijwilligersdagen op Beth Haim

  1. F. Wijlens

    Over werkzaamheden gesproken: het ligt allemaal scheef, man man man, weet je wel hoeveel werk dat is?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Heel veel, dus wat let je? En ik moet zeggen dat de laatste jaren veel door vrijwilligers is gedaan, maar zoals je begrijpt het is nooit genoeg en voor bepaalde zaken heb je professionele apparatuur nodig. Dat kun je moeilijk door vrijwilligers laten doen. Daarbij komt dat de subsidie ook omlaag is gegaan, net zoals bij alle objecten van culturele waarde.

        /   Beantwoorden  / 
      1. F. Wijlens

        Nou ja, iig zocht ik wel iets van een activiteit. Alleen kan ik niet altijd instaan voor mijn inzetbaarheid, dan is het moeilijk afspraken maken en je moet er zeker van zijn dat je je verplichtingen kan nakomen. Zo nu en dan doe ik wel iets met bloembakken.

        Verder heb ik hier nog wat projecten lopen, wereldwijd, dit vanuit huis, en het begint wel heel erg spannend te worden:
        https://www.welt.de/wirtschaft/article169707962/Boersenhype-und-Geldschwemme-die-doppelte-Gefahr.html
        https://www.theguardian.com/politics/2017/oct/17/after-five-rounds-of-brexit-talks-david-davis-runs-out-of-bluster

        Al moet ik zeggen dat het qua medewerkingsbereidheid nog wat tekort schiet. Dit schiet niet op zo. Ik ben er nu 55%, grof geschat. Nu ben ik al sinds 2012 bezig om de motor weer gestart te krijgen maar de nieuwe garagedirecteur blijft er doorheen ratelen, nu wil die weer downsizen, derderangs reserveonderdelen bestellen, hij blijft alle stakeholders beledigen, rekeningen blijven liggen, de belastingdienst controleert de administratie, zelfs de winkeliersvereniging wil van hem af en ondertussen probeert hij het pand in de fik te steken. In de krant lees ik reclame voor een nieuwe zaak: Tyres are for us Chinese, straks moeten we met z’n allen nog eieren voor ons geld kiezen.

          /   Beantwoorden  / 
      2. F. Wijlens

        Hoi Frank,

        Ik heb nog wel een adresje waar ik eventueel professionele apparatuur kan lenen. Al zal er voor de chauffeur en de brandstof gedokt moeten worden.
        http://www.wijlens-bau.de/kranvermietung

          /   Beantwoorden  / 
  2. Robbie

    Slopen die handel.

      /   Beantwoorden  / 
  3. 🤡

    Foei, Tinus Trekveer!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.