Vrijwilligers op Portugees Joodse begraafplaats

Op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk, een rijksmonument uit 1614 met monumentale marmeren zerken, wordt woensdag 6 april een vrijwilligersdag gehouden.

Vrijwilligers helpen dan een dag, ochtend, middag of een paar uur onder begeleiding met het onderhoud op deze bijzondere plek. Wester-Amstel heeft zijn achterban uitgenodigd deel te nemen. De financiering van het jaarlijks onderhoud van het 4 ha grote terrein is een punt van zorg. De steun van een ieder die Beth Haim een goed hart toedraagt blijft onontbeerlijk om de begraafplaats toegankelijk te houden voor een breed publiek.

De organisatoren zorgen voor gereedschap en materiaal en omstreeks 12.30 uur staat er een kosjere lunch klaar in het Vegahuis. Regenlaarzen of stevige schoenen worden aanbevolen, want het terrein kan hier en daar drassig zijn. Van mannen wordt verwacht dat zij hun hoofd bedekken met een pet of muts.

De werkzaamheden bestaan uit: Schoonmaken van zerken, maaien van de strook langs de sloot aan de Julianalaan, uitdiepen van greppels op de begraafplaats, takken verzamelen en verwerken in houtrillen, onkruid vrijmaken van de haagvoet, schoonmaken van zichtas op zerkenveld, stamschot verwijderen van knotbomen, hedera verwijderen uit bomen, onkruid vrijmaken van klinkerverharding, opslag van bomen verwijderen in natuurontwikkeling,

Schoonmaken van banken, trappen, hekken, poorten, bruggen en vlonders en van het oorlogsmonument. Men kan zich aanmelden als vrijwilliger via [email protected] Vooral voor de lunch is dat erg handig. Er wordt gewerkt van 10 uur tot zonsondergang. De ingang ligt aan Kerkstraat 10.

 

 

Lees ook:Vrijwilligersdagen op Beth Haim
Lees ook:Weer vrijwilligersdagen Joodse begraafplaats
Lees ook:Begraafplaats Beth Haim vraagt vrijwilligers
Lees ook:Vrijwilligersdagen Portugese begraafplaats
Lees ook:Weer vrijwilligers gevraagd voor Beth Haim

61 reacties op “Vrijwilligers op Portugees Joodse begraafplaats

 1. PeterPC

  Nou rvw, aan de slag dan. Misschien zie ik je wel verschijnen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Dat wordt dat dan wel gezellig. Drie dikke vrienden bij elkaar!

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Ruimen, zoals met iedere gewone begraafplaats op zo’n plek midden in een woonplaats al lang was gebeurd. Het is asociaal om dat gebied voor dat doel te blijven claimen.

  God bestaat niet en er is dus ook geen uitverkoren volk, geen beloofd land en ook geen begraafplaats die niet met het oog op gemeenschappelijk belang mag worden geruimd.

  In publieke zaken is exceptionalisme, exclusivisme, particularisme en apartheid op grond van afkomst onjuist, onverstandig en onwenselijk.

  @FaassenPC, wie ik kaatst kan de bal verwachten. Dat geldt ook voor die meeloper van je.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   rvw, Ik ben niet verbaasd over jouw reactie.

   Als je de kans had gehad, was je in WOII ook flink aan het ruimen geweest.

   Voor de rest wat frank zegt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Waarom zou ik nog verder reageren op jouw viezigheid? Ik heb mijn zegje gedaan.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Welke viezigheid, PC? Zijn Joden geen gewone mensen? Worden graven na verloop niet geruimd? Worden begraafplaatsen niet soms verplaatst als het algemeen belang dit vereist? Is het niet jammer dat dat mooie gebied in het centrum zo ontoegankelijk is? Is de Joodse begraafplaats in Ouderkerk niet verwaarloosd? Is het niet jammer dat het geen park is?

      /   Beantwoorden  / 
 3. frank bikker

  Zeer kwetsend voor de Portugees Joodse Gemeenschap. Jij eist ook niet van een Palestijn dat hij niet besneden wordt.En terecht!

  Zonder meer een gore anti-semitische uitspraak.
  Overigens zijn er op Zorgvlied ook nog graven, waar eeuwige grafrust op rust. Tevens is dit stuk grond al eeuwen eigendom van de Joods Portugese gemeente.

  Met deze uitspraak ben je voor mij niet alleen een belachelijke, maar ook nog een verachtelijk mens geworden, gespeend van enige humor en relativiteit.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Joden beschouwen als gewone mensen, dus zonder bijzondere voorrechten in het publieke domein op grond van hun afkomst, is geen antisemitisme, hoe graag jullie dat er ook van willen maken.

  Een gewone begraafplaats op zo’n plek was al lang verplaatst en (op zijn minst gedeeltelijk) geruimd. Die begraafplaats in Ouderkerk is ernstig verwaarloosd en ziet er niet uit. Maak dan op zijn minst een openbaar park van dat rijksmonument. Er zijn heel mooie en interessante grafstenen, maar het geheel oogt achenebbisj.

  Jullie reacties verbazen mij niet. Dit was een buitenkansje voor jullie. ‘We’ve got him!’

    /   Beantwoorden  / 
 5. Matthijs

  Mij valt wel op dat Rvw onmiddellijk reageert als het om Joden gaat, naar kennelijk een voorliefde voor moslims heeft. Waarom moet een in handen van particulieren zijnde begraafplaats worden geruimd als vrijwilligers willen helpen die te onderhouden?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Gerrit

  Wat mij opvalt, is dat Van Waning tot nu nooit over ruiming gesproken heeft bij alle vorige artikelen over begraafplaatsen alhier. Maar dat waren dan ook geen Joodse begraafplaatsen.

  Gezien de Joden haat van Van Waning moeten ze geruimd worden, na WOII kan dat niet meer met de levenden, dus hij wil vast beginnen met de overledenen.

  Waarschijnlijk wachtend op die mooie tijden van weleer.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Welke Jodenhaat, Gerrit? Waar heb je het over? Heb je daarvoor enig concreet bewijs in de vorm van een antisemitische uiting of gedraging van mij? Het gaat daarbij dus om dingen die ik zélf heb geschreven of gedaan, niet om wat fanatici óver mij schrijven, zoals jij nu ook weert doet, zonder een spoor van bewijs.

   Het probleem is dat Joden in mijn ogen juist gewone mensen zijn zoals alle andere gewone mensen, ongeacht hun afkomst. Er zijn kennelijk Joden die niet als gewone mensen beschouwd en behandeld willen worden.

   Jij hebt kennelijk een reden om een schuilnaam te gebruiken. Ik niet.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Gerrit

    Gerrit is gewoon mijn naam hoor. Trouwens een rare opmerking van iemand die nooit zoiets zegt tegen mensen die geen tegengas geven. Een paar voorbeelden : Rotary-vriendje, Anarchistje.

    Leg ook eens uit wat antisemitisme dan wel is i.p.v. iedere keer een Calimerootje te doen als je zo betiteld wordt.

      /   Beantwoorden  / 
 7. frank bikker

  Daar heeft Gerrit groot gelijk in. Daarnaast staat deze begraafplaats vol met grafstenen van cultureel-historische waarden, zijn er diverse pandjes van cultureel-historische waarden van een paar 100 jaar oud en is er een groot monument ter nagedachtenis van de in WO2 omgekomen leden van de Portugees-joodse gemeenschap.
  Veel van de mensen die daar begraven liggen hebben veel betekend in de Nederlandse geschiedenis van de afgelopen 350 jaar, maar dat wil de proleet RvW het liefst ausradieren met als drogreden; gelijke monniken, gelijke kappen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Ceaucescue

  Zeg kameraad Robert, ken ik jou niet van de NVU landdag?

    /   Beantwoorden  / 
 9. Robert van Waning

  “Een groot aantal oudere graven op de begraafplaats aan de Varenlaan in Ermelo wordt vanaf 1 januari 2016 geruimd.
  Dat heeft de gemeente Ermelo donderdag aangekondigd. Daarmee wordt uitgevoerd wat de gemeenteraad vorig jaar – na een aantal pittige debatten – heeft besloten. Het gaat om zogeheten algemene graven die na tien jaar geruimd mogen worden. De gemeente geeft familie of andere nabestaanden de komende maanden de gelegenheid om persoonlijke bezittingen weg te halen of daarvoor iets te regelen. Te denken valt bijvoorbeeld aan een grafornament dat bewaard moet blijven. De resten uit het graf worden uiteindelijk herbegraven in een groot graf, waar nog een speciaal monument voor wordt ontworpen, zegt woordvoerder Sjef Oerlemans van de gemeente Ermelo.” [Etc.]

  Bron: http://www.destentor.nl/regio/ermelo/ermelo-gaat-oude-graven-ruimen-1.4727163

    /   Beantwoorden  / 
 10. frank bikker

  Beth Haïm is grond in eigendom indertijd aangekocht om als Joodse begraafplaats te dienen.
  Zelfs op Zorgvlied zijn christelijke graven die voor eeuwig zijn aangekocht. Dat is nog steeds rechtsgeldig.
  Tegenwoordig is de eeuwige grafrust opgeheven met uitzonderingen van bepaalde geloofsgemeenschappen. Dat is ook bij wet geregeld.
  Maar het bovenstaande wist jij ook al allemaal, dus daar ga je zoals gewoonlijk geen antwoord op geven. Nee, jij komt met een lulverhaal uit Ermelo over een praktijk die in vele gemeentes gangbaar is.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Robert van Waning

  Als het geen Joodse begraafplaats was geweest, maar een gewone begraafplaats die op die plaats er zo ongebruikt, verwaarloosd, onaantrekkelijk en ontoegankelijk bij lag, dan had ik precies hetzelfde geschreven: Ruimen en evt verplaatsen van de onherkenbare graven (de meeste) en herplaatsen van de graven met grafstenen en de monumenten. Geef een groot gedeelte van dat gebied een bestemming waar de gemeenschap als geheel wat aan heeft.

  Discussie hierover is echter onmogelijk omdat sommigen van jullie dit meteen weer aangrijpen voor een scheldpartij.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerrit

   Nogmaals, vele artikelen hier over niet Joodse begraafplaatsen en nooit een woord over ruiming door Van Waning. Maar nu na een onschuldig grapje van PC en frank komt Van Waning opeens met ruiming.

   Misschien een passende nickname op dit blog :

   de Jodenruimer?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Het ruimen van graven op niet-Joodse begraafplaatsen is goed geregeld en een gangbare praktijk. Wat moet je daarover verder zeggen?

   Bij Beth Haim is dat duidelijk niet goed geregeld. Het resultaat is een verwaarloosd, onaantrekkelijk en ontoegankelijk gebied op een plaats die meer aandacht en een betere bestemming verdient, met behoud van waardevolle monumenten.

   Gerrit, je blijft maar schelden, maar je gaat niet in op mijn vragen aan jou en aan PC. Het gaat jullie kennelijk niet om argumenten.

     /   Beantwoorden  / 
 12. Robert van Waning

  “Zerkenpad Zorgvlied uniek in Nederland. Met het 219 meterlange pad, uniek in Necerland, geeft de begraafplaats oude grafzerken een nieuwe bestemming en blijven de zerken als onderdeel van funerair erfgoed behouden. Op Zorgvlied worden, om nieuwe graven te kunnen delven, geregeld oude geruimd. Na verloop van de graftermijn kan een eigenaar de zerk meenemen of op Zorgvlied achterlaten. Als de eigenaar niet meer is te achterhalen valt het graf wettelijk terug aan Zorgvlied. Veel begraafplaatsen vergruizen overgebleven grafstenen ten behoeve van ondergrond voor wegen. Zorgvlied probeert grafzerken zoveel mogelijk te hergebruiken. Als zij gezichtbepalend zijn voor een grafwijk of een monumentale waarde hebben blijven ze staan. Het zerkenpad is een manier om ook andere zerken te behouden. Het bestaat uit (zeer) oude grafstenen, geplaatst met de tekst naar boven, zodat men kan zien aan wie ze hebben toebehoord. Het hergebruik sluit aan bij de open monumentendag, die deze keer dat als thema had.”
  (Bron: Amstelveen.blog. Zie link onder bovenstaand artikel.)

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Opmerking en vraag ontwijken en over iets anders beginnen, zie daar de taktiek van de anti-semiet RvW. Hier heb ik het nooit over gehad!

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Juist, de Jodenruimer is nu aan het downplayen door opeens nu niet Joodse begraafplaatsen te betrekken in zijn ontwijkende praatjes.

    “@FaassenPC, wie ik kaatst kan de bal verwachten. Dat geldt ook voor die meeloper van je.”

    Deze opmerking zegt het helemaal. Want het sloeg nergens op, net als zijn ruimen onzin.

    Nogmaals bij al die artikelen alhier over niet Joodse begraafplaatsen geen enkele “ruimen” reactie, voor zo ver er een reactie was.

    Maar goed, rvw staat weer op de kaart als “Jodenruimer”. En dat doet mij dan wel weer deugd.

    Dit nog even op FB en Twitter gooien zit ik nog over na te denken. De man heeft al zo’n kloten leven.

    O ja, en dat marker zijn op een grasbaantje stelt niks voor. De stand bijhouden in een boekje, that’s all.

    Mijn hondje (een echte kerel) plaatst elke dag op tig plaatsen markers.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Alinea 6 kun je op 2 manieren uitleggen. Wat bedoel je?

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Welke 2 manieren frank?

        /  
   2. Robert van Waning

    Noem één antisemitische uitlating of gedraging van mij en je mag mij een antisemiet noemen. Anders is het niet alleen een leugen maar zelfs smaad cq laster en dus in strijd met de Strafwet en de gebruiksvoorwaarden van dit forum.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Eén??? Je ademt het! Wie alleen maar het bovenstaande leest, weet dat het bovenstaande totaal, maar dan ook totaal tegen het Joodse geloof indruist, dus tegen artikel 1 van de Grondwet.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     Noem één antisemitische uitlating. Als je daarvan geen voorbeeld kunt geven, maak jij je schuldig aan leugens, smaad en laster.

     Ik heb kritiek op de discriminatoire aard van de Joodse religie, cultuur en politiek, maar ik minacht en discrimineer (laat staan haat) geen Joden vanwege hun afkomst of religie.

     Je weet gewoon niet wat antisemitisme betekent en je roept dus maar wat. Daar moet je mee oppassen.

       /   Beantwoorden  / 
 13. frank bikker

  Zeg Robert nog even een vraagje. Bij de Islam is eeuwige grafrust ook min of meer verplicht. Wat moet je daar dan mee doen?

  Overigens bestaat er een stichting die er voor zorg draagt dat eeuwige graven worden onderhouden.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Robert van Waning

  Bikker en Van Faassen noemen mij respectievelijk een proleet, antisemiet en Jodenruimer, terwijl ik mbt Beth Haim alleen bepleitte wat Johan Bos beschreef in zijn artikel ‘Zerkenpad Zorgvlied uniek in Nederland’.

  Op die manier wordt beperkte ruimte namelijk op een verantwoorde manier gebruikt, historische monumenten bewaard en het algemeen belang gediend. Wat kunnen mensen nog meer wensen (behalve als zij zelfzuchtig zijn)?

  Frank, zogenaamd eeuwigdurende graven zijn zelfzuchtig én een fictie, zelfs voor farao’s.

  Beth Haim is een begraafplaats, niet minder, maar ook niet méér dan dat.

  Het begrip ‘antisemiet’ wordt door overmatig misbruik gedevalueerd. Hier wordt het gebruikt tegen mensen met onafhankelijke en onwelgevallige meningen en met de lef om die ondanks intimidatie en repressie te blijven uiten. Op die manier wordt het een geuzennaam. Laat dat niet gebeuren.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Frank

  “zelfs voor farao’s. Om te gillen, wat een argument!
  Dat jij je wilt tooien met de geuzennaam “De Anti-semiet”, graag zelfs! Wel zo makkelijk voor mij.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Door mensen zoals jij heeft die term al bijna zijn betekenis en lading verloren, maar hij is nog altijd klachtwaardig ogv de Strafwet als de aantijging niet kan worden gestaafd.

     /   Beantwoorden  / 
 16. Robert van Waning

  On-topic: Laat Beth Haim het voorbeeld van Zorgvlied volgen.

  Frank, je herhaalt alleen je aantijgingen (en geniet daar duidelijk van), maar je kunt ze niet waar maken. Dat is zwak en kwaadaardig.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerrit

   “Laat Beth Haim het voorbeeld van Zorgvlied volgen.”

   En dat gaat Van Waning bepalen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Ach, de man heeft last van grootheidswaan en een verwrongen kijk op de werkelijkheid meer passend bij de 19e eeuw. Dus dan mag hij dat best zeggen. “Je behoort tenminste tot de mensen en niet tot het volk, nietwaar?”

      /   Beantwoorden  / 
 17. Robert van Waning

  Gerrit, antisemitisme is het openlijk haten, minachten en discrimineren van Joden vanwege hun afkomst en/of religie. Het is een misdrijf, terecht. Iemand ten onrechte daarvan beschuldigen is dus smaad cq laster, en dat is ook strafbaar.

  Je schrijft dat ik Joden haat. Dat is niet waar.

  Het is wel waar dat ik het jodendom een discriminatoire eigen-volk-eerst religie, cultuur en politiek vind: Eén god maar die is wel van ons, uitverkoren volk, beloofde land, apartheidsstaat Israël, landroof, bezetting, onderdrukking, eeuwigdurende begraafplaats midden in een dorp maar die niet onderhouden. Ik houd daar allemaal niet van en dat mag ik hardop zeggen, omdat ik daarmee geen mensen discrimineer.

  Kritiek op de islam, het katholicisme, etc is toegestaan, dus ook op bepaalde aspecten van het Jodendom. Hoe terecht die kritiek is, wordt bevestigd door de aard van de reacties daarop.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Eeuwige grafrust is een onderdeel binnen de Joodse religie. Je spreekt jezelf dus tegen.
   Overigens ben je nog niet ingegaan op de eeuwige grafrust binnen de Islam. Valt wel op!

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Wat hebben de praktijken in een ander land te maken met de rechten die verankerd zijn in de Nederlandse grondwet met de godsdienstvrijheid en de daarbij behorende rechten van Nederlandse Joden? Deze mensen wonen hier en houden zich aan de Nederlandse wetten met de daarbij behorende rechten en plichten.
    Daar wil RvW willens en wetens tegen in gaan, zeker als je weet dat dit figuur de wet beter kent en de uitleg daarvan ook dan de gemiddelde lezer alhier.
    RvW heeft het ook niet gehad over de mogelijkheden die hier zijn voor de eeuwige grafrust van moslims. Hij begint dan onmiddellijk over dat andere land. Maw afleiding, drogredeneringen en over andere zaken beginnen.( die niet eens waar zijn, zoals eeuwige grafrust nog steeds geldend voor sommige graven op Zorgvlied.)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Gerrit

   “antisemitisme is het openlijk haten, minachten en discrimineren van Joden vanwege hun afkomst en/of religie.”

   Dat is precies wat je doet.

   Bijv. “Eén god maar die is wel van ons”

   En Allah dan met zijn volgelingen?

   “eeuwigdurende begraafplaats midden in een dorp”

   Dat is niet midden in een dorp. Het is aan de rand.

   “landroof, bezetting, onderdrukking”

   Hadden die filistijnen maar niet moeten verliezen. Spoils of war (een prachtige frase).

   Maar ik houd er mee op. Als je voor een niemendalletje naar de Ombudsman rent, kun je toch de antisemiet roepers voor de rechter sleuren?

     /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

   Discriminatie en racisme zijn gericht tegen mensen op grond van onveranderlijke eigenschappen zoals afkomst, religie en geaardheid. Antisemitisme is een vorm van racisme die specifiek gericht is tegen Joden. Eigenlijk is antisemitisme een racistisch begrip, want het maakt onderscheid tussen racisme tegen Joden en tegen niet-Joden.

   Kritiek op bepaalde elementen van een religie is niet gericht tegen mensen zelf, maar wel tegen hun uitingen en gedragingen op grond van hun religie.

   De opvatting dat de ene God de Joden heeft uitverkoren als Zijn volk en hun een land heeft beloofd of geschonken ten koste van de mensen die daar al woonden, vind ik ronduit verwerpelijk. God – if any – is geen racist. Als Hij dat wel is dan verdient hij stevige kritiek daarop.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    “Discriminatie en racisme zijn gericht tegen mensen op grond van onveranderlijke eigenschappen zoals afkomst, religie en geaardheid. Eigenlijk is antisemitisme een racistisch begrip”

    Je zegt het dus zelf al, want bij deze religie horen nu eenmaal bepaald regels, zoals eeuwige grafrust.

    Kritiek mag, maar jij eist wel dat de staat tegen bepaalde zaken van hun geloof in moet gaan, niettegenstaande het feit, dat daarover in het verleden ook bindende afspraken zijn gemaakt met de overheid op grond van de grondwet en het pure eigendomsrecht.

    Maw jij bent dus niet grondwettelijk bezig, want je wil de gevolgen die voortvloeien uit het belijden van dit geloof niet erkennen. Derhalve ben je dus een antisemiet.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Mis. Mijn bezwaren zijn niet gericht tegen personen vanwege hun afkomst maar tegen het eindeloos in stand houden van ongebruikte, verwaarloosde en onherkenbare graven op een zodanige locatie in een dichtbevolkte omgeving dat het algemeen belang in het gedrang komt.

      /   Beantwoorden  / 
 18. Robert van Waning

  Frank, als er midden in Ouderkerk een verwaarloosde, vrijwel ongebruikte, modderige en beperkt toegankelijke islamitische (of wat dan ook) begraafplaats van 4 hectare met voornamelijk onherkenbare graven zou liggen, zou ik precies hetzelfde schrijven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerrit

   “midden in Ouderkerk een verwaarloosde, vrijwel ongebruikte”

   Het is niet midden in het dorp.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Het ligt dus wel midden in het dorp, maar dit is niet relevant.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Het ligt tussen de Ronde Hoep en de Kerkstraat/Koningin Julianalaan in.

     Dat is niet midden in het dorp, midden in het dorp is bij mij de dorpskern.

     En het is in zo verre relevant dat rvw zijn gekkigheid daarop baseert.

       /   Beantwoorden  / 
 19. Robert van Waning

  Normaal is er sprake van het ruimen van graven als zij verwaarloosd, ongebruikt en onherkenbaar zijn geworden. In Zorgvlied doen zij dat op een gepaste en zorgvuldige manier die navolging verdient. Daar worden dus geen mensen geruimd, maar graven.

  Als het over Beth Haim gaat, heeft FaassenPC het echter over ‘het ruimen van Joden’, ook al zijn er geen overblijfselen van Joden meer in de verzakte, verwaarloosde en zompige aarde waar geen enkel grafteken meer te zien is.

  @

    /   Beantwoorden  / 
 20. frank

  Even leuk bericht na al dit gehakketak hierboven. De onderhoudsdag was een succes. Er waren zo’n 20 vrijwilligers op komen dagen, ondanks het zeer twijfelachtige weer. Men wil dit in de toekomst gaan herhalen. Voor de rest verwijs ik u naar de site van Beth Haïm voor een kort verslag en een foto impressie.

  Voor diegenen die meer willen weten over Beth Haïm. Er zijn diverse publicaties over Beth Haïm . Ze gaan van zeer algemeen tot specialistisch. Deze bestrijken een breed vlak. Dit kunt u ook allemaal vinden op hun site.

    /   Beantwoorden  / 
 21. Robert van Waning

  Frank, jij begon in een discussie over een Joodse begraafplaats plotseling over het respecteren van de eeuwige grafrust van moslims.

  Je noemt mij een antisemiet. Kennelijk weet je niet wat dat betekent. Ik heb Johan Bos gewaarschuwd om zijn weblog niet te laten misbruiken voor smaad en laster.

    /   Beantwoorden  / 
 22. PeterPC

  17 april 2016 at 20:26 was een reactie van jezelf.

    /   Beantwoorden  / 
 23. Robert van Waning

  Je hebt gelijk, PC. Ik bedoelde Franks bijdrage van 17 april 2016 at 18:52.

  Frank sleepte er de eeuwige grafrust van de moslims met de haren bij. Nou, daar weten de Joden in Israël wel raad mee. Ik ben tegen eeuwige grafrust van wie dan ook en dus voor het tijdig ruimen van graven van wie dan ook.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Vooropgesteld dat ik altijd gelijk heb, kun je frank niets kwalijk nemen over er iets bijslepen. Volgens mij was jij, rvw, weer degene die Israël er bijhaalde.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Mijn slechte reputatie op het internet is bewerkstelligd door mensen zoals jij die geen gefundeerde kritiek op de racistische aard van het Jodendom als religie, cultuur en politiek kunnen verdragen. Mensen die – zoals jij – soortgelijke kritiek uiten op de islam en zelfs op islamieten, wordt geen strobreed in de weg gelegd.

    Ondertussen heeft nog steeds niemand ooit één antisemitische uitlating van mij kunnen noemen. Mijn slechte reputatie is dus louter gebaseerd op laster en smaad die door beheerders van weblogs worden toegelaten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Het rommelen valt wel mee, maar ik probeer zoveel mogelijk Israel buiten de discussie over Amstelveense onderwerpen te houden. Uw opvattingen over dat land en de Joden (althans hun religie), alsmede de verdediging de islam, c.q. de Palestijnen, zijn ruimschoots bekend.

       /   Beantwoorden  / 
 24. Robert van Waning

  Eeuwige grafrust is een fictie, net als het eeuwige leven. Het zou wettelijk niet toegestaan mogen worden. Het betekent namelijk een zelfzuchtige belasting van volgende generaties en een beperking van hun wensen en mogelijkheden.

  Beth Haim zou een voorbeeld moeten nemen aan het nabijgelegen Zorgvlied en alle andere begraafplaatsen die hun plaats en functie in de gemeenschap kennen en op een respectvolle manier vervullen.

  Frank, gun anderen alsjeblieft de gelegenheid om vrijelijk hun meningen te uiten zonder te worden uitgescholden en geïntimideerd

    /   Beantwoorden  / 
 25. Robert van Waning

  Eeuwige grafrust is een fictie, net als het eeuwige leven. Het zou wettelijk niet toegestaan mogen worden. Het betekent namelijk een zelfzuchtige belasting van volgende generaties en een beperking van hun wensen en mogelijkheden.

  Beth Haim zou een voorbeeld moeten nemen aan het nabijgelegen Zorgvlied en alle andere begraafplaatsen die hun plaats en functie in de gemeenschap kennen en op een respectvolle manier vervullen.

  Frank sleepte er de eeuwige grafrust van de moslims met de haren bij. Ik ben tegen eeuwige grafrust van wie dan ook en dus voor het tijdig ruimen van graven van wie dan ook.

  Frank, gun anderen alsjeblieft de gelegenheid om vrijelijk hun meningen te uiten zonder te worden uitgescholden en geïntimideerd.

    /   Beantwoorden  / 
 26. Robert van Waning

  De reacties staan nu eindelijk in de juiste volgorde. Alle opmerkingen daarover kunnen nu dus worden verwijderd.

  Frank wees op de eeuwige grafrust van de islamieten. Ik wees hem erop dat die in Israël niet bepaald wordt gerespecteerd. Dit is een discussieforum.

  Overigens ben ik van mening dat Beth Haim na een grondig herstel en reconstructie een fraai park zou kunnen worden met de geschiedenis van het Jodendom in Nederland als thema. Het is in ieder geval wel duidelijk dat het terrein daar niet eeuwig zo kan blijven liggen tot het een onbegaanbaar modderig moeras is geworden. Er zal iets moeten gebeuren, ondanks alle nare dingen die dan natuurlijk weer worden geroepen. Joodse graven zijn niet heiliger dan die van niet-Joden.

    /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    U zou de reacties ook in de juiste volgorde kunnen (laten) plaatsen ipv opponenten weg te jagen uit dit forum voor publiek debat. In een democratie is ruimte voor andere oovattingen en meningen.

      /   Beantwoorden  / 
 27. Robert van Waning

  De reacties staan nu in de juiste volgorde. Het was een rommeltje. Dat lag misschien aan het onderwerp.

  Frank begon over de eeuwige grafrust van de islamieten. Ik wees hem erop dat die in ‘dat andere land’ niet bepaald wordt gerespecteerd. Dit is een discussieforum.

  Overigens ben ik van mening dat Beth Haim na een grondig herstel en reconstructie een fraai park zou kunnen worden met de geschiedenis van het Jodendom in Nederland als thema. Het is in ieder geval wel duidelijk dat het terrein daar niet eeuwig zo kan blijven liggen tot het een onbegaanbaar modderig moeras is geworden. Er zal iets moeten gebeuren.

  In een seculiere maatschappij is geen enkel onderwerp te heilig voor discussie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.