Alleen SP tegen reorganisatie bibliotheek

Marina Casadei

Marina Casadei

Met alleen de SP-fractie tegen ging de gemeenteraad er woensdag mee akkoord dat de gemeente de helft van de aan een reorganisatie van Bibliotheek Amstelland – dat is ruim € 112 duizend – betaalt. De reorganisatie houdt ontslag van zeven mensen in alsmede inzet van meer vrijwilligers. Dat laatste zat de SP-dwars, omdat die vreest dat vrijwilligers nu het werk van betaalde krachten over nemen.

Wethouder Maaike Veeningen van Cultuur (D66) sprak dat tegen, maar SP-raadslid Marina Casadei zei zelf van de ondernemingsraad – die overigens achter de reorganisatie staat – te hebben vernomen dat de inzet van vrijwilligers structureel een onderdeel van de organisatie gaan vormen. “De bibliotheek zit in een neerwaartse spiraal”, zei Casadei, die zich zorgen maakt over de toekomst van de bieb. Zij wees er op dat in Amstelveen al filialen zijn gesloten en constateerde dat de SP een andere visie op bibliotheken heeft dat B&W en kennelijk de rest van de gemeenteraad, die geen enkel protest tegen de reorganisatie liet horen.

Veeningen herhaalde het standpunt van B&W dat de rol van de bibliotheek onder meer door digitalisering verandert, de organisatie daarop moet worden aangepast, wat ‘frictiekosten’ met zich meebrengt. Volgens haar is wat er in Amstekveen gebeurt een lokale invulling van gewijzigde wetgeving, heeft de bibliotheek op dit moment veel personeel en is de gemeentelijke subsidie tweemaal die van vergelijkbare gemeenten aan bibliotheken. Vrijwilligers gaan geen betaalde krachten vervangen en sommige personeelsleden worden omgeschoold voor nieuwe functies. “Vrijwilligers gaan geen adviezen geven aan cliënten”, zei ze.

Gerustgesteld was de SP niet. Casadei wees er op dat in de nieuwe constructie het filiaal in Westwijk bijvoorbeeld dankzij vrijwilligers langer open kan blijven. In Utrecht heeft FNV een rechtszaak tegen de bibliotheek aangespannen; de rechter sprak uit dat van overname door vrijwilligers van voorheen betaald werk geen sprake mag zijn. Dat gaat in Amstelveen ook niet gebeuren, dacht Veeningen. Maar de door Casadei gevraagde garantie daarvoor kon zij naar haar zeggen niet geven. “Wij houden de zaak wel in de gaten”, beloofde ze.

 

 

Lees ook:Raad betreurt ontslagen bij bibliotheek
Lees ook:Bibliotheek zoekt vrijwilligers
Lees ook:SP-avond over vrijwilligheid of verdringing
Lees ook:Vrijwilligers gezocht voor mantelzorg
Lees ook:Veeningen deelt zorg SP Volkuniversiteit niet

9 reacties op “Alleen SP tegen reorganisatie bibliotheek

  1. frank bikker

    Waar was GL en de PvdA i.d. Vooral de laatste partij, die met mond beleidt dat cultuur iets is voor iedereen.
    D66 met haar slogan ” Nederland, kennisland” gaat hier wel helemaal af als een gieter. Voor kennis heb je namelijk boeken en computers nodig. Nu wordt enkel maar ingezet op computers en de boekentak wordt verwaarloosd.

    Deze relatief hele grote bezuiniging op een culturele basisvoorziening onder verwijzing dat andere steden het met de helft van het budget doen, slaat nergens op. Dat betekent enkel dat zij nog waardelozer zijn of dat daar geen vraag naar bibliotheken is.Of ze verwijzen naar het Rijk. Nou de cultuurpost is in Amstelveen op alle gebieden al relatief erg groot. Maar het is ook zo dat percentagegewijs van alle culturele instellingen de bieb het meeste wordt gebruikt.

    Ook steekt het mij dat de gemeente weer de hoge hoed van vrijwilligers gebruikt, terwijl elke idioot begrijpt dat die voor een groot deel de beroeps toch zullen gaan vervangen. Zij gaan geen adviserende rol spelen wordt er gemeld door onze “kenniswethouder van D66″, maar juist dat adviseren vereist veel kennis en dus menskracht Men moet goed een kind met dyslexie verwijzen, men moet iets van de verschillende kennisgebieden afweten en men moet het niveau van de consument kunnen inschatten, men moet iets van de boekenlijsten die verschillende leerlingen uit verschillende typen voorgezet onderwijs door moet werken afweten.Nu gaat men uitgerekend deze mensen met die gespecialiseerde kennis eruit gooien. Niet enkel een verlies voor het culturele leven, maar ook voor het onderwijs. Een component dat ik totaal niet heb gehoord bij deze discussie in de raad.
    En nu hebben wij nog relatief veel jong gepensioneerden en werklozen, maar hoe gaat dat over paar jaar? Als de er weinig werkeloosheid is en de mensen daadwerkelijk tot hun 68e werken? Allemaal korte termijn oplossingen die getuigen van geen enkele visie.

    Metselaar,timmerman of meubelmaker lijkt me best een interessant vak, maar ik denk dat ik niet veel verder zal komen als een bankje voor mijn kleindochter van drie als voormalig onderwijzer. Maw: dit is weer de zoveelste verschraling van het bibliotheekwezen.

    Daarnaast steekt het mij nog steeds, dat wij nog 1,1 miljoen per jaar uitgeven aan COBRA, 325.000 aan de Drol, 150.000 aan een verrotte bunker van 0 culturele waarde, 4 x verplaatsen van het varken, verpatsen van het voormalig politiebureau aan voormalig VVD-fractievoorzitter ruim onder het hoogste bod, 825.000 voor badkuip in de Poel enz.enz.

    Nee, wat doet men? Men gaat op een bibliotheek een evenredig groot deel bezuinigingen.

    Maar ja, Maaike wordt ook maar gestuurd door Raat, die zelf mooi weer loopt te spelen bij een gesubsidieerde deurdranger , uiteraard met foto.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

    Sorry voor de typefouten!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tante Ria

      “typefouten”? Die zijn niemand opgevallen na de eerste zin. Want ‘too long didn’t read.

      Misschien eens kijken naar de korte krachtige reacties van een Stadshart bewoner?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Ik neem je niets kwalijk , hoor, met het vorderen der leeftijd schijnt het concentratievermogen af te nemen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Tante Ria

          De jij-bak kwam toch nog.

            /   Beantwoorden  / 
  3. Rotary-vriendje

    “Dat gaat de rechter sprak uit dat van overname door vrijwilligers van voorheen betaald werk geen sprake mag zijn. Dat gaat in Amstelveen ook niet gebeuren, dacht Veeningen.

    Het gáát máár door met de tergende onnozelheid van mevrouw Veeningen. Wellicht is het adequater om deze wethouder door een vrijwilliger te laten vervangen.

    Ik ben bijna zover te stellen: iemand die vrijwilligerswerk bij een bibliotheek in Amstelveen gaat doen is immoreel bezig. Broodroof.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Ken je die regel nog: In ruil voor een uitkering enz.
      Dus je hebt best kans dat zo via de achterdeur de werkeloze bibliothecaresse weer binnenkomt en als ze weigeren krijgen ze korting.

        /   Beantwoorden  / 
  4. frank bikker

    Deze Maaike van Veeningen maakt in Amstelveen volgens het partijprogramma van D66 volledig te schande. Ze laat zich in alle omstandigheden overrulen door Raat, die de toffe peer uithangt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.