Raad betreurt ontslagen bij bibliotheek

Marina Casadei

Marina Casadei

De SP in de gemeenteraad had het al verwacht, diende nog een motie in, maar de vroedschap is nu eenmaal gewend alles te verwerpen van die partij komt. Die stemde destijds niet, zoals de rest van de raad, voor de cultuurplannen van B&W, omdat zij nogal wat vragen had. Over hoe het met de mensen bij de bibliotheek gaat.

Nou, omdat zij moet reorganiseren, gaan zeven mensen er uit en de gemeenteraad wordt om ruim 112 mille gevraagd, de helft van de benodigde zogenoemde ‘frictiekosten’. Omdat de bieb nu eenmaal ook daar vestgingen heeft, komen er ook bijdragen uit Aalsmeer en Uithoorn, als het goed is. De bibliotheek moet moderner worden, digitaliseren. Daar zijn andere mensen voor nodig. Maar, zei SP-raadslid Marina Casadei woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving (BS), intussen is het aantal uitleningen van boeken – waarvoor de bieb vroeger diende – wel toegenomen. En evenals andere fracties wilde zij weten of die nu met ontslag bedreigde mensen niet kunnen worden omgeschoold voor andere functies, waarin nu moet worden voorzien. Of worden vaste medewerkers weer eens door vrijwilligers vervangen? Op die vraag kreeg Casadei geen duidelijk antwoord.

Haar verbazing werd gedeeld door commissielid Seiffers van de Ouderencombinatie (OCA), die ook vroeg of de zeven met ontslag bedreigde mensen andere functies kunnen krijgen. Een GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer vroeg ook of de gemeente ‘zoveel mogelijk’ kan doen voor de ontslagenen.

Werkplein

Voor cultuurwethouder Maaike Veeningen (D66) kwam de reorganisatie naar haar zeggen niet geheel onverwacht. Digitalisering is nu eenmaal de toekomst en dat heeft consequenties. Tegelijk wilde zij wel kwijt dat Amstelveen tweemaal zoveel subsidie aan de bibliotheek geeft dan gemeenten van dezelfde omvang. Zij verwees voor de ontslagenen naar het gemeentelijke ‘Werkplein’, gericht op re-integratie van werklozen.

Maar als digitalisering blijft toenemen, moeten er bij de bieb misschien nog wel meer mensen uit, zei Casadei fijntjes. “Misschien moeten we dan wel allemaal inloggen om een boek te lezen”, verzuchtte ze.

Niemand reageerde.

 

 

Lees ook:Alleen SP tegen reorganisatie bibliotheek
Lees ook:Veeningen deelt zorg SP Volkuniversiteit niet
Lees ook:Veeningen: Cultuur in wijken hoort bij welzijn
Lees ook:Digitaal spreekuur bij bibliotheek
Lees ook:SP: ‘Bezuiniging bieb onevenredig groot’

38 reacties op “Raad betreurt ontslagen bij bibliotheek

  1. Rotary-vriendje

    Het ‘groote licht’ dat mevrouw Veeningen heet zegt:

    “ontslagenen verwijs ik naar het gemeentelijke ‘Werkplein’, gericht op re-integratie van werklozen.”

    Kijk, dat is nog eens een wethouder met visie op arbeid. Hoe halen we het beste uit mensen die onverhoopt hun baan verliezen ? Voor alle wethouders in Nederland, onthoud deze visionaire woorden: ontslagenen kunnen naar het Werkplein van het UWV !

    Amen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. M. de Vries

    De 7 medewerkers gaan met een beetje geluk, als ze een vaste baan hebben de WW in, en aansluitend de bijstand in. Bij het UWV moet men 4 sollicitaties per maand doen. Kom je op het werkplan omdat je in de Amstelveense bijstand afhankelijk raakt, dan krijg je het ontzettend druk. Je moet er minimaal 10 per week produceren! 40 per vier weken. En, o ja, pas op voor klantmanager in Amstelveen. Je MOET breed solliciteren, maak je een foutje dan kort men direct op je uitkering. Je moet ook op het werkplein achter een computer zitten, verplicht!
    Je collega in de bijstand zit op een barkruk en houdt toezicht. Dit noemt wethouder Veeningen een stage. Een stage om je afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.

    Leuke, lieve aardige mensen van de bibliotheek: Van D’66 moet je het wel hebben, de wethouder die toch van de partij voor scholing voor iedereen is? Participatie voor iedereen?

    Mijn advies aan wethouder Veeningen is een Masterclass empathisch vermogen en politicologie bij Jan Terlouw te volgen.

    Na de Drol, de modderkruiper, het aanzicht van de Poel, en de belangen van mensen met een minimum inkomen te hebben verkwanseld kijk ik halsreikend uit naar de komende verkiezingen in Amstelveen. Hoeveel blunders kan ze nog begaan? Ze heeft nog een poosje vol te maken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Klaas

      Volgens mij ben je al na 4 weken uitgesolliciteerd , omdat er met veel pijn en moeite zo veel opstaan. Ach , dan mag jij misschien op dat krukje zitten.

      Deze vrouw is totaal ongeschikt voor haar functie. Mij is het volstrekt onduidelijk waarom haar eigen partij niet ingrijpt. Bij andere partijen staan ze te juichen.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Zoostje

    Mag ik het Amen van Rotary voegen bij de reactie van deze M. de Vries? Ik hoorde ook de heer Terlouw. Nooit een D’66 stemmer geweest,maar hij had zo’n duidelijk verhaal, dat ik niet D’66 zal gaan stemmen, maar hem wel alle credits geef. Nu dat mens Veeningen nog, die uiteraard na maart 2017 afgeserveerd gaat worden!En terecht.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Zoostje

    En al die overheidssites, oa Werkplein UWV zijn zo gevoelig voor lekkende data…..hoe zit het met de Gemeente Amstelveen? Alle lekken gedicht???Daar hoor je nooit wat over.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Gerben

    Hoe staat het met het Amsteleiland? Ach, doe alle Amstelland biebs meteen sluiten.
    Bovenkerkerpolder open…

      /   Beantwoorden  / 
  6. Frank Bikker

    De krokodillentranen die langs de wangen biggelden van vele partijen waren toch echt ontroerend. Het mocht ze echter toch niet verhinderen om voor de vermindering van het personeelsbestand met 7fte te stemmen. ( Dat houdt in dat er nog wel meer mensen getroffen kunnen worden, want 1 tfe is één baan).

    Na constatering van de zieligheid van de getroffenen, achtte mevr. Veeningen de tijd rijp om deze zielepoten naar het werkplein te verwijzen. Nou, dat wilde ik ook wel eens zien. Ik trof daar een reeks vacatures aan die in de verste verte nog geen raakvlak hebben met het werk van een bibliothecaris . Dit bewijst toch wel de verre onnozelheid van deze bestuurster. Ik vraag me af of ze wel eens op de site zelfs maar gekeken heeft. Een stuitende domme opmerking, waarin zij jammergenoeg placht te grossieren, vooral als de hr. Raat het toneel heeft verlaten en dat had ie net!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Rotary-vriendje

    Zet maar vast een computer op Het Werkplein klaar voor mevrouw Veeningen. Zal ze hard nodig hebben als zij geen wethouder meer is. 70% van €7000 p.m. is nog altijd een kleine vijf duizend euro per maand voor een wethouder die niets noemenswaardigs heeft achtergelaten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon sluitspier

      In onze gemeente is dat 7172,11 euro/mnd plus onkosten, vakantiegeld.
      Het zijn brutobedragen.
      Indien zij werkloos worden krijgen ze het eerst jaar 80% ,daarna 70 met een maximale duur van 3 jaar en 3 maanden afhankelijk van de tijd in functie. Iemand in de WW kan maximaal een 180 euro per dag krijgen ( bruto)
      Landelijk gezien is het Rijk een 55 miljoen kwijt aan deze regeling voor bestuurders in politieke functies.

        /   Beantwoorden  / 
  8. koos werkeloos

    Het ergste is nog dat die sollicitatieplicht vrij zinloos en contraproductief is, omdat de werkgever nu zoveel sollicitaties krijgt dat hij door de bomen het bos niet meer kan zien en de sollicitant 1 van de velen is…

      /   Beantwoorden  / 
    1. WSW-lullo

      Nou, ik heb 23 jaar bij de WSW gewerkt, maar ik ondervind daar geen hinder van. Op iedere vijf sollicitaties die ik de deur uit doe, word ik twee à drie keer voor een gesprek uitgenodigd.

      Die sollicitatieplicht werkt heel goed.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank Bikker

        Beneden de maat. Niet leuk!

          /   Beantwoorden  / 
  9. Tante Ria

    Duizenden mensen worden ontslagen, maar daar hoor ik niemand over.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Frank

    Onze gemeente gaat er altijd prat op dat zij veel geld uitgeven aan cultuur. Dat is ook zo. Nu moet er bezuinigd worden en elke instelling moet zijn steentje bijdragen. Ook logisch. Dat daar ontslagen bij kunnen vallen, valt ook nog te begrijpen, maar wat ik niet begrijp is, dat een bibliotheek onevenredig zwaar wordt getroffen, terwijl aan de andere kant het gebruik van computers toeneemt , maar ook de uitgifte van gewone boeken. Een bibliotheek is in alle opzichten nog de meest laagdrempelige culturele instelling, waar percentagegewijs de meeste ingezetenen komen. En juist hierin zet men de botte bijl onder het motto van wij geven relatief veel uit aan de bibliotheek , maar dat gaat op voor elke culturele instelling hier.
    Een Cobra krijgt 1,1 miljoen per jaar en daar zitten 2 directeuren, 1 voor de kunst en 1 voor de commercie. Ook niet wat overdreven? Dit gaat nog tot 2020 door , dus nog 3,3 miljoen te gaan. Een RTVA draait jaar in jaar uit met verliezen. Deze instelling wordt steeds de hand boven het hoofd gehouden. Bij een P60 zijn de verliezen toegenomen. Wordt ook afgedekt! Beeld van Armando. Enz. enz.

    Men gaat door dit beleid weer terug dat cultuur iets is voor de happy few. Bij die groep van 7 mensen zitten mensen die echt iets van boeken weten . In een enquete aan mij gestuurd , zat zelfs een vraag over wat ik vond van onbemande uitleenpunten. Men speelt al dus met dit idee. Als dat geen achteruitgang van de service weet ik het ook niet meer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Heel juist, Frank.

      In het Cobramuseum vraag ik mij iedere keer af waarom daar geen mooie dingen te zien zijn. Kwestie van smaak en voorkeur, natuurlijk, maar een echte publieksfunctie heeft het helaas niet op die unieke locatie. De Kunstuitleen had in het Cobra gekund, zodat op hun huidige plek een echte publiekstrekker had kunnen komen. Dat kan die kant van het Stadsplein goed gebruiken.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Kaatje Dupli

        Tja, als in het Cobramuseum mooie dingen hingen, zou het geen kunst zijn, om publiek te lokken…
        Als het je lukt, ben je pas echt een kunstenaar!
        In het geval van tuinkunst is het nog duidelijker: Je wordt echt om de tuin geleid.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Simon Sluitspier

          Je moet er een paar tuinkabouters en reusachtige opblaaskerstmannen met een supercondoom op hun hoofd neerzetten. Vervolgens 2 zwaar geblondeerde koninginnen uitnodigen . Zo kun je Amstelveen pas internationaal op de kaart zetten.
          Dat mag best toch wat kosten?

            /   Beantwoorden  / 
    2. Rotary-vriendje

      Het Cobra heeft status en is chique. De bibliotheek is laagdrempeliger, dus van lagere orde. En dat is waar men in Amstelveen naar kijkt. Keeping up appearances.

      Wat de meerderheid wil is een illusie
      Amstelveen is een droom
      een pakketje schroot met een dun laagje chroom…”

        /   Beantwoorden  / 
      1. Edwin Rutte

        Een keer trek je de conclusie, Rotary-vriendschap is een illusie…
        Als het gaat om kunst, als het gaat om vrouwen..
        Wie kun je dan vertrouwen…

          /   Beantwoorden  / 
        1. Rotary-vriendje

          Ha, ha, helemaal met je eens Edwin :-)

            /   Beantwoorden  / 
          1. Gerben

            De wereld draait om geld en vrouwen.

              /  
  11. Matthijs

    Bibliotheekkrijgt ruim € 2,1 miljoen subsidie. Meeste volgens mij. P60 650.000. Wat bedoel je?

      /   Beantwoorden  / 
  12. Frank

    Nou en! Ook de culturele instelling waar het meeste gebruik van wordt gemaakt. Ook als je het omrekent per bezoeker, zal de bibliotheek relatief goedkoper zijn. Daarnaast de bibliotheek zit in het Stadshart op een toplocatie , kost ook geld en het aantal computers is de laatste jaren alleen maar toegenomen , terwijl vrij toegankelijke kennis- en nieuwssites steeds meer paysites worden. Behoren computers wel tot de kerntaak van deze instelling kun je afvragen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      1. De gemeente heeft bedongen, toen het Stadshart werd gebouwd, de cultuurstrip gratis te krijgen.
      2. Ook P60, schouwburg, Cobra Muuseum etc. zitten op een toplocatie.
      3. Ik denk, hoe dan ook, los van of ik dat betreur, gebruik van digitale media in de komende generaties toeneemt. Of je wilt of niet. En de bieb heeft dat ook door. Je kunt helaas beter een E-book dan geen boek lezen, hoewel dat geenszins mijn persoonlijke voorkeur is. Maar in die zin wordt omgaan met computers een kerntaak van de boek.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        1. De cultuurstrip was indertijd voor niets, dat klopt, maar daarom kan die wel voor commerciële activiteiten gebruikt worden, zoals in het geval van Venstra en die lunchroom.
        2. Dit soort instellingen zitten altijd op een toplocatie ( zie Amsterdam ). Dat hoeft voor een bibliotheek niet het geval te zijn. ( zie voormalige bieb. Middenhoven)
        3. Het gebruik van e books zal zeker toenemen, maar daarvoor heb je helemaal geen fysieke plaats nodig. Dit kun je ook vanuit huis regelen. Het belang van boeken is juist dat de info veel meer beklijft. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Daar is genoeg onderzoek naar verricht. Maw in jouw redenatie zal er in de toekomst helemaal geen bibliotheek meer nodig zijn. In het onderwijs neemt met name het gebruik van de IPad toe en digitale schoolborden toe, maar of daarmee de kennis en vaardigheden toenemen blijft voor mij de vraag. Men wordt wel steeds meer afhankelijker van computerindustrie terwijl de boeken ook nog blijven. Een geldverslindend fenomeen .

          /   Beantwoorden  / 
      2. Frank

        @ JB Ik zei toch dat goede info de laatste paar jaar steeds meer achter pay sites verdwijnt. Hoe moet dat dan volgens jou opgelost worden?

          /   Beantwoorden  / 
    2. Rotary-vriendje

      Het Cobra is chique en een mooi museum om je als stad op de kaart te zetten. De Amstelvener wil zich kunnen laten zien in een museum van aanzien, niet in een bibliotheek. Een bibliotheek is voor het volk. Een Amstelvener koopt zijn boeken en heeft een mooie boekenkast. En dat vind je in de begrotingscijfers terug. Simpel. Het is gewoon een misplaatste zelfoverschatting dat in het DNA van deze stad zit.

      Nou goed, kom maar met de te verwachten reacties…..

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Een bibliotheek is er voor iedereen, de “piepeltjes” en de “elite” . Er wordt ook het meeste gebruik van gemaakt. De bezoekers hebben dan ook recht op personeel met verstand van zaken. Dat ze in moeten leveren in deze tijden kan ik billijken, maar dit is gewoon te veel. Ook valt het mij op dat het woord educatie totaal niet in de discussie is gevallen. Is deze bezuiniging van invloed op de bibliotheeklessen die op de scholen worden gegeven? En op de lespakketten? De samenstelling en kwaliteit van de collectie? Dit zijn allemaal vragen die ik toch niet de revue heb zien passeren. Het lijkt mij toch erg belangrijk. Het ging enkel over frictiekosten en openingstijden,
        maar nergens over de inhoud, die het ontslag van dit personeel ook met zich mee zal brengen.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Rotary-vriendje

        Eens. Volgens mij kan er letterlijk en figuurlijk veel meer uit de bibliotheek gehaald worden.

        Ik vind het lastig een oordeel over de wijkbibliotheek te hebben. Enerzijds ben ik geneigd te stellen; concentreer het en houd er één goede vestiging op na. Anderzijds is met name voor ouderen ongunstig als de bibliotheek uit de buurt verdwijnt. Maar, lijkt me dat er cijfers moeten zijn die daar iets over kunnen zeggen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. PeterPC

          Goh, ik ben het zomaar met je eens.

          Vooral dat laatste over cijfers. En dan niet de cijfers die Frank geregeld uit zijn vingers zuigt.

          Mooie inhoudelijke reactie r-v.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Frank

            In de vergadering van afgelopen dinsdag is enkel gezegd dat het aantal uitleningen en het gebruik van de computer is toegenomen. Dit is door de SP? naar voren gebracht en door geen enkele partij tegen gesproken.

              /  
        2. Frank

          Jij noemde al de ouderen, maar je vergeet basisschoolleerlingen .
          Op dit moment wordt vestiging Westwijk gehandhaafd. Toch wel leuk als je in aanmerking neemt, dat daar vlakbij de Scheg wordt gebouwd en het WC Westwijk wordt gerenoveerd. Het lijkt er meer op dat een bibliotheek iets moet toevoegen aan een WC dan aan de algemene culturele ontwikkeling van de bevolking.

            /   Beantwoorden  / 
  13. Frank

    @ rv Ga eens meedoen aan de enquêtes die regelmatig door bibliotheek Amstelland worden uitgeschreven, dan wordt het langzaam duidelijk waarop men aanstuurt. Ze gaan bijna allemaal over digitalisering, maar bijna nooit over de boeken, kinderboeken, boeken in andere talen enz.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Zoostje

      Ik persoonlijk lees alleen boeken. Die dingen die je kan voelen, ruiken en waar je in kan bladeren. Maar ik ben vast ouderwets in deze. Tegenwoordig moet je blijkbaar zo’n vreselijk scherm hebben om te lezen. Mij niet gezien. Ben blij dat de Sint mij overslaat en niet een E-Reader aflevert hahahahahaha….

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Ach, ze zijn best handig voor het kneuk- en bouqetreeksgenre, ff in de bus of op het strand ,dan is het wel leuk, maar het blijft tobben met de diversiteit en het niveau. Maar dat kan altijd nog komen.

          /   Beantwoorden  / 
  14. Gerben

    Af en toe de kelders van het Stedelijk te Amsterdam openen en tentoonstellen in Cobra is een optie.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Altijd Pechtold

    Raad betreurt ontslagen bij de bieb…
    Zou Raat het ook betreuren?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.