Veeningen: Cultuur in wijken hoort bij welzijn

Maaike Veeningen

Cultuur in de wijken is geen culturele aangelegenheid maar valt onder welzijn. Dat betoogde cultuurwethouder Maaike Veeningen woensdagavond bij de behandeling can de Cultuuragenda, waarin het beleid voor de komende jaren staat, door de gemeenteraad. Daarmee legde zij de door diverse fracties geconstateerde omissie in de beleidsnota op het bord van haar collega Jeroen Brandes.

De oppositiepartijen juichten het beleid, dat voorziet in een nieuwe bezuiniging van zes ton, eenparig toe. Al vroeg Esther Veenboer van de PvdA zich af waarom het zich in het Oude Dorp afspelende ‘Jazz in het Dorp’(jaarlijks goed voor duizenden bezoekers) niet in de nota stond. Maar in een commissie was al gezegd door Veeningen dat het in de evenementennota thuis hoort, hoewel – zei Veenboer – eigen het Stadspleinfestival ook een evenement is. Maar in het Stadshart bevinden zich nu eenmaal de meeste culturele instellingen en zij vormen een speerpunt in het cultuurbeleid.

Intussen had iedereen wel respect voor het gezamenlijk zoeken van mogelijkheden voor bezuinigen door de instellingen. Met die uitwerking, zei Veeningen, wilde zij zich als gemeente niet bemoeien. Water op neer komt dat zei minder geld geeft en het verder aan de instellingen overlaat hoe zij daarmee omgaan.

Marina Casadei van de SP zei dat er nauwelijks aandacht in de nota is voor cultuur in de wijken, zij een visie mist op hoe jongeren er bij worden betrokken en zij zich afvroeg waarom expats – in afwijking van andere doelgroepen – worden genoemd. Volgens Veeningen heeft dat te maken met de ‘verdiencapaciteit’, wat Casadei de conclusie ontlokte dat expats dus bij cultuur worden betrokken om er aan te verdienen.

Bibliotheek

Zwaar op de maag lag haar dat van de bibliotheek in feite het zwaarste offer wordt gevraagd (2 van de 6 ton), terwijl een kwart van de bevolking er lid van is. Maar haar motie tegen kwaliteitsverlies en gedwongen ontslagen bij de bieb, werd door de raad verworpen. Volgens Veeningen gaat er in Amstelveen meer geld naar de bibliotheek dan in andere gemeenten, waar trouwens tegenover staat dat de bieb tot een der beste van Nederland is uitgeroepen. “Zij moet nu meer doen met minder geld”, zei Casadei.

Ook Stieneke Kruijer van GroenLinks signaleerde een omissie waar het om cultuurbeleid in de wijken gaat. Zij vroeg zich af welke rol de gemeente gaat spelen bij het stimuleren van lokale artiesten.

CDA-raadslid Van Engelen kwam met de suggestie een verdieping van de bieb aan het Stadsplein, als de Kunstuitleen vandaar verhuist naar de Volksuniversiteit, in te richten voor RTVAmstelveen.

Met de stem van OCA tegen ging de raad akkoord met de motie van Burgerbelangen om in het cultuurbeleid meer aandacht aan laaggeletterden te schenken, die dikwijls tot bijzondere creaties in staat zijn.

 

Lees ook:SP: ‘Bezuiniging bieb onevenredig groot’
Lees ook:Alleen SP tegen reorganisatie bibliotheek
Lees ook:Veeningen deelt zorg SP Volkuniversiteit niet
Lees ook:Oppositie: wijk cultureel stiefkind door Stadshart
Lees ook:D66 prijst cultuurbeleid eigen wethouder

12 reacties op “Veeningen: Cultuur in wijken hoort bij welzijn

 1. Katrijn

  Geen cultuur in de wijken. Al die beelden die her en der door Amstelveen staan dan ook weghalen, behalve natuurlijk van Raat in de tuin van PC.

  Waar haalt deze excuustruus van D66 het lef vandaan om te beweren dat er geen cultuur in de wijken thuishoort, zodat alle gelden voor wat zij cultuur noemt naar het stadshart kan stromen. Cultuur= welzijn en welzijn= cultuur en dient voor iedereen toegankelijk te zijn zowel geografisch/financieel enz.

  Dat expats worden genoemd is goed, maar specifiek omdat zij veel geld generaliseren, is ronduit walgelijk. Alsof het zoontje van de werkster geen recht heeft om een boekje te lenen of dat amateurkunst niet onder cultuur valt en een volksdansgroep enz.

  Dat de culturele constipatie deze vrouw letterlijk in de bol is geslagen, is gezien haar verdienste omtrent het “kunstwerk” van Armando, compleet duidelijk geworden.

  D66 laat zich weer kennen als een elitair clubje, die zich enkel zeer vrijdenkend kan opstellen, als het ze zelf betreft. En die lui noemen zich vrijdenkers, maar ruimte voor andersdenkenden!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Nog maar een keer. Wil je mij erbuiten laten slecht afgebakken vloerkadet.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Katrijn

    Ei,ei, hoor die kleffe Raatkloon nu weer eens.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Juist, te weinig ei in het deeg.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

   @ Katrijn

   Waaruit maar weer eens blijkt dat er eigenlijk maar één belangrijke plek in Amstelveen is, namelijk het Stadshart. De rest hangt er eigenlijk maar een beetje omheen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    Het vreemde is, dat er ook VVD-stemmers zijn te vinden, die uitspreken dat de focus te veel op het Stadshart is gericht.

    25% (20000 inwoners) van de bevolking maakt gebruik van de bibliotheek. Geldt dit ook voor de andere culturele instellingen als het Cobra, schouwburg, VU en muziekschool? Trekken die culturele instellingen dan veel bezoekers van elders? Hoogstens bij Cobra, als ze een toptentoonstelling hebben, zoals laatst bij Miro, maar meestal valt dat zwaar tegen.

    Naar mijn smaak zijn evenementen onlosmakelijk verbonden met cultuur. Nee, als die jazzbands optreden in het Stadshart met een dak boven hun hoofd, dan wordt het volgens mevr. Veeningen echte cultuur. Wat zijn de optredens in Wester Amstel, de diverse buurthuizen en kerken? Welzijn volgens mevr. Veeningen.
    Het poppentheater zie ik ook nergens genoemd en het van der Togt.

    Mevrouw Veeningen laadt meer de schijn op zich dat cultuur meer image voor haar is, dan iets anders. Image in de cultuur is best
    belangrijk, maar niet ten koste van tenminste 1 hoogwaardige bibliotheek en 1 wijkbibliotheekje.
    Een bibliotheek is ook belangrijk voor expats. Kijk maar de grote collectie Engelse titels.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     VU? Dat is een fascistisch links bolwerk waar VVD’ers zich graag verre van houden.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Ik verwijt de VVD veel, maar dat niet mijn beste!

        /  
     2. Jan Demming

      @ PC
      Ach Petertje, meen je weer een aanleiding te hebben gevonden om tegen die linkse rakkers aan te schoppen? ‘t Is toch wat met dat tuig, he?

        /  
     3. Frank

      @PC Heb je daar dan Pim Fortuyn ontmoet? Of onze christelijke mannenbroeders?

        /  
    2. Katrijn

     @bikker. Ik denk als Maaike klaar is met haar termijn met luid gejuich wordt binnen gehaald bij UR of ze glijdt af naar het gedrag van een Tofik Dibi.( onvoorstelbaar zoals hij het bracht, iemand ter rechterzijde had hem dat niet kunnen verbeteren, deze arrogantie) Verlenging van haar wethouderschap zie ik namelijk voor haar er niet in zitten.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Jan Demming

      Tofik Dibi… Tjonge, jonge wat viel die gisterenavond door de mand. Dat was dus de echte Dibi en niet die van GroenLinks. Goed dat hij daar weg is.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.