Veeningen deelt zorg SP Volkuniversiteit niet

Marina Casadei

Bij de Volksuniversiteit mag dan volgens de SP van alles mis zijn, wethouder Maaike Veeningen (D66) waste tijdens de vergadering van de gemeenteraad op woensdag (10 mei) haar handen in feite in onschuld. Dat er docenten zijn ontslagen is natuurlijk niet leuk, maar culturele instellingen zijn nu eenmaal zelfstandige organisaties een gaan daar dus zelf over, zei ze.

In een eerder antwoord op vragen van de SP had de wethouder verwezen naar de zogenoemde cultuuragenda, waarin staat dat er op cultuur moet worden bezuinigd, wat onder meer door samenvoeging (clustervorming) van instellingen is te bereiken. Maar er staat ook in dat de regie bij de gemeente blijft, wierp SP-raadslid Marina Casadei haar voor de voeten. Haar kritiek op de gang van zaken bij de Volksuniversiteit betrof onder meer het plotselinge vertrek van de directeur, benoeming van die van de Muziek- en Dansschool (MDA) als interim-directeur (die al vast lokalen van de VU voor muziekonderricht heeft overgenomen) en ontslag van docenten die een hulpcomité ter wille van de continuïteit van de Volksuniversiteit vormden.

De opvatting van Casadei dat er iets aan de hand is bij de Volksmuziekschool werd door Veeningen naar haar zeggen

Maaike Veeningen

genuanceerd. Er kwam geen antwoord op de vraag waarom de onder druk van directie en raad van toezicht ontslagen docenten precies degenen zijn die wilden helpen en kennelijk moeite hadden met het wegens de bezuinigingen gevoerde beleid. Hun ontslag

Veeningen betoogde dat ook de gemeente de Volksuniversiteit belangrijk vindt en daarom de instelling – anders dan sommige andere gemeenten – subsidieert. Door samenvoeging van VU en MDA is de continuïteit van de eerste juist gewaarborgd, zei ze. De directeur wilde zelf weg, voegde zij er aan toe, overigens zonder de reden van zijn vertrek te noemen. Maar in de aanpak door B&W kon Casadei weinig van de in de beleidsnota (de zogenoemde cultuuragenda) genoemde regie ontdekken. Veeningen had zich kennelijk bij het ontslag van de tegenstribbelende al jaren voor de Volksuniversiteit werkende docenten neergelegd, herhaalde dat zij zich niet met het personeelsbeleid bemoeit en wees er op dat de slachtoffers naar de rechter kunnen stappen als zij het er niet mee eens zijn.

 

Lees ook:SP vreest omvallen Volksuniversiteit
Lees ook:Alleen SP tegen reorganisatie bibliotheek
Lees ook:Raad betreurt ontslagen bij bibliotheek
Lees ook:Bij gemeente gaat werk voor taal bij statushouders
Lees ook:Organisatie Cardanus wordt doorgelicht

4 reacties op “Veeningen deelt zorg SP Volkuniversiteit niet

 1. vogelvrijer

  Maaike Veeningen wil zich doelbewust niet inzetten ter bemiddeling voor ontslagen doenten, die niets anders hebben gedaan dan misstanden openbaren. Ze konden naar de rechter zei ze letterlijk.

  Niemand in de gemeenteraad zei verder iets.

  Waarmee medewerkers van gesubsidieerde instellingen voortaan wel oppassen iets te zeggen, ook al zijn er ernstige dingen aan de hand. Ontslag volgt, en je hoeft niet te rekenen op enige bescherming van de gemeente. In Amstelveen word je – behoudens de steun van de SP – door alle andere partijen vogelvrij verklaard. met dank aan D66 (hoezo de door hun gepredikte vrijheid van meningsuiting?) en VVD!.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Veenbrand

  Door een tekort aan capaciteiten wordt deze gemeente in rap tempo naar de afgrond bestuurd.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Banaan

  Ik ben het meestal oneens met Raat, maar hij is vanuit zijn partij gezien een redelijk bestuurder en zijn PR is subliem. Van gesubsidieerde deurdranger tot de 60 miljoen voor de snelweg , maar wat die mevr. Veeningen er van bakt, is werkelijk vreselijk. Ze profileert zich nauwelijks , bij een heleboel kwesties duikt ze gewoon weg. Zoals nu ook weer bij het ontslag van deze (semi) overheidswerknemers. Ze blinkt op alle fronten uit in nietszeggendheid, kent haar zaakjes vaak niet en geeft dan domme antwoorden enz. Enz.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank Bikker

  Mevr. Van Veeningen levert als D66 er echt een bijdrage door het verslechteren of ondersteunende beleid t.a.v. onderwijs in onze gemeente, tenzij het over expats gaat.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.