SP-avond over vrijwilligheid of verdringing

Is werk van vrijwilligers nou aanvullend of gewoon een vorm van bezuiniging, doordat betaalde krachten uit posities worden verdrongen? Dat is de centrale vraag op de thema-avond van de SP, op donderdag 22 juni (20.00 uur) in ontmoetingscentrum De Meent aan Orion 3. Speciale gast is daar Dejo Overdijk van de FNV.

Steeds meer mensen geloven dat er sprake is van verdringing, hoewel er natuurlijk ook vrijwilligheid stimulerende (en daarin op zich weer een gat in de betaalde markt ziende) tegenstanders van die opvatting zijn.

Veel organisaties hebben vrijwilligers nodig om te kunnen functioneren, beseft de SP. ‘Vooral in de maatschappelijke dienstverlening komen we steeds meer vrijwilligers tegen. Maar is hun werk nu aanvullend op de professionele dienstverlening of worden ze ingezet in plaats van de professionals? Wanneer vindt er verdringing op de arbeidsmarkt plaats door vrijwilligers?’.

De SP wil graag van gedachten wisselen met vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties en vooral met de vrijwilligers zelf. Wie het leuk vindt om over dit thema mee te praten is van harte welkom. Inloop vanaf 19.30 uur.

 

 

Lees ook:Gemeente steunt ‘formulierenbrigade’ voor minima en ouderen
Lees ook:Vrijwillig…
Lees ook:Burgemeester en wethouders klussen bij NL Doet
Lees ook:Weer buurttafel in Paaskerk
Lees ook:Weer ‘buurttafel’ in Paaskerk

14 reacties op “SP-avond over vrijwilligheid of verdringing

 1. Frank Bikker

  Een aardig voorbeeld is de bibliotheek. Daar zijn onlangs 7 mensen ontslagen en hun plaats wordt gedeeltelijk ingenomen door 10 tot 15 vrijwilligers.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Die vrijwilligers worden gezocht omdat ze langer open willen zijn. Dat is een eigen wens van de bibliotheek. Misschien wel omdat ze (eindelijk) inzien dat de rol van een bibliotheek verandert en dat je die activiteiten niet ongelimiteerd kunt laten financieren door de belastingbetaler.

  En dit zijn niet mijn woorden. Maar van CeeBee, de Centrale Bibliotheek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Je kunt slecht tegen je verlies hè, RV? Eerst nog eens even lekker jij-bakken en dan mij (selectief) citeren. Maar zelf je huiswerk doen, ho maar. In plaats daarvan verzin je liever wat. Zelden zo’n treurig verweer gezien.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    CeeBee, je bent welkom op deze avond, al zou het maar zijn om ieders standpunt te toetsen. Verdieping kan nooit kwaad.
    Hopelijk tot ziens. ( trouwens dat jaarverslag trachten te lezen, maar ik heb er te weinig verstand van om daar iets uit te kunnen concluderen, Maw ik heb daar hulp bij nodig.)

      /   Beantwoorden  / 
   2. Rotary-vriendje

    Zo gaat het jij-bakken aan kracht inboeten, CeeBee. De jij-bak gebruik je als je echt geen weerwoord meer hebt. Dat heb jij niet nodig naar mijn idee.

    Echter, ik citeerde jou omdat jij op een hele mooie manier het uitmelken van die arme belastingbetaler – waar het water in dit mooie Amstelveen inmiddels al tot aan de lippen staat – op treffende manier aankaart. Geef ik je alle eer, is het weer niet goed. Mijn oprechte verontschuldiging.

    En geen jij-bak-verwijten meer hoor. Ik ga er kapot aan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Ik zal er zo min mogelijk gebruik van maken RV. Als jij dan op jouw beurt eens poogt om je stellingen te onderbouwen, dan werken we allebei aan onze discussievaardigheden.

       /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Toevoeging
  @ CeeBee. Leest u nog eens de colomn van Johan Bos van 6 juni. Die geeft wel enkele ” leuke” voorbeelden uit de praktijk.

    /   Beantwoorden  / 
 4. CeeBee

  Gaat die over de bibliotheek of ben je weer bezig van alles aan elkaar te knopen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Ga maar lekker duiken, CeeBee. Horende en ziende blind willen zijn , is ook een vak.

     /   Beantwoorden  / 
 5. De lezer heil

  Het wordt tijd dat er een biliotheekstichting of -vereniging komt, of een rijk heerschap die de taak van de overheid overneemt en mensen in dienst gaat nemen.
  Gebruik makend van sponsoring, crowdfunding, reclameborden en andere donaties naast normale lidmaatschappen gecombineerd met theater, bioscoop en winkel moet het toch mogelijk zijn de alsmaar bezuingende overheid te vervangen?!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Dat lijkt me geen goed plan. Private instellingen kunnen zich zomaar weer terugtrekken als de resultaten tegenvallen. Het is niet voor niets dat dit soort diensten door de overheid worden gefinancierd. Om enige commerciële willekeur te voorkomen.

   Sponsoring, crowdfunding e.d. kan prima werken als er geen publiek belang in het geding is.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

   Sponsoring kan wel wat betekenen, maar aangezien het hier de meest laagdrempelige cultuuruiting betreft en ook dat het van onderwijskundige standpunt veel betekent, zal het altijd van belang zijn dat de overheid een meerderheidsbelang heeft.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Elias

  Bieb is een stichting, die zelf beleid maakt en uitmaakt wie er wel en niet in dienst komt. Gemeente subsidieert. Het is eigenlijk zoals ‘de lezer heil’ het wil…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   @ Elias Allemaal waar, maar als een overheid minder subsidie geeft zal dit zijn consequenties hebben voor het beleid van de stichting. Dus wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor het geheel in de praktijk. Juist de onderwijswethouder Maaike van Veeningen van D66 met in haar kielzog de rest van de coalitie. Uiteindelijk is het nog altijd; wie betaalt, die bepaalt.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.