Raat: ‘Niet banen in maar kwaliteit zorg voorop’

Herbert Raat

Herbert Raat

Niet de werkgelegenheid bij de hulpverlenende instellingen, maar de kwaliteit van de zorg voor inwoners van Amstelveen staat voorop, nu veel zorgtaken van het Rijk naar de gemeente gaan. Dat heeft zorgwethouder Herbert Raat namens B&W geantwoord op een dreigbrief van Abvakabo FNV, waarin wordt gehamerd op de gemeentelijke verplichting er op toe te zien dat nieuwe ingeschakelde instellingen zoveel mogelijk personeel van afgedankte overnemen. Die plicht voor de gemeente vloeit voort uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), liet Abvakabo in een brief aan B&W weten.

De vakbond, die primair de belangen van haar leden wil dienen, vindt dat hulpverleners, ook als in het vervolg een andere aanbieder wordt ingehuurd, aan het werk moeten blijven en dus moeten worden overgenomen. Raat reageert in een brief aan de bond het er mee eens te zijn dat zoveel mogelijk relaties tussen hulpverleners en ontvangers van zorg blijven bestaan. Maar bij de zogenoemde decentralisatie (overgang van de zorg naar de gemeenten) is voor het college van B&W niet die werkgelegenheid maar de kwaliteit van de geboden zorg doorslaggevend, voegt hij er aan toe.

B&W vinden dat de zorg goedkoper kan worden uitgevoerd dan tot nu toe gebeurde, zonder dat het ten koste van de kwaliteit gaat. Bij het overhevelen van zorgtaken door het Rijk naar de gemeenten, kwam aanzienlijk minder geld uit Den Haag mee.  “Doel is de schaarse middelen zoveel mogelijk ten goede te laten komen aan de handen aan het bed”, schrijft Raat. “Wij zullen ons dan ook hard maken voor die zorgverleners”.

Logge instellingen

Maar het college lijkt niet vak plan klakkeloos alle managers dor nieuwe aanbieders te laten overnemen, wat uiteraard forse kosten met zich meebrengt. “Besparingen kunnen naar onze mening worden gehaald door kritisch te kijken naar overheadkosten en managementlagen uit de veelal logge zorginstellingen te snijden”, schrijft Raat. Dat sluit trouwens aan bij het collegeakkoord, waarin is vastgelegd dat minstens 80% van het budget aantoonbaar naar de uitvoering moet gaan.

Abvakabo zegt als vakbond er veel waarde aan te hechten dat zoveel mogelijk banen van haar leden behouden blijven. De bond heeft de gemeente gevraagd hoe zij denkt te voldoen aan de plicht personeel bij nieuwe aanbieders onder te brengen.

De bond dreigt, als aan dat verzoek en de in haar ogen wettelijke verlichting door de gemeente geen gehoor wordt gegeven, het standpunt van B&W zal worden ‘meegenomen’ in juridische procedures voor leden. Bij het uitblijven van een reactie op de brief van de bond – waarvoor Raat overigens inmiddels wel heeft gezorgd – moet die worden gezien als een aansprakelijkheidstelling, meldde Abvakabo.

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Ziekenhuis sluit contract met Menzis
Lees ook:Fonds voor suggesties voor zorg en welzijn
Lees ook:Regeerakkoord: zware gevolgen voor Amstelveen
Lees ook:Raat: ‘Zorg moet ouderen waardig behandelen’
Lees ook:PvdA en D66 willen fonds voor zorginnovatie

4 reacties op “Raat: ‘Niet banen in maar kwaliteit zorg voorop’

  1. gerben

    Om kort te zijn: handen aan het bed. De regie is aan de gemeente. Zorg dichtbij.

      /   Beantwoorden  / 
  2. jo

    Hoe veel overheadkosten?
    Een huishoudelijke hulp kreeg bij Amstelring ong.€ 10,- bruto, maar een pgb houder moet bij Amstelring er €23,- voor betalen.
    Ongelooflijk.
    Voor verzorging, ook door laaggeschoolde moet je als pgber schrik niet €63,-betalen.
    Dit is bijna €10.000,-per maand, bijna een ministersalaris?

    :( (

      /   Beantwoorden  / 
  3. tante Bep

    Minder zorg is ook minder banen, dus minder banen is minder zorg. De start van een a-sociaal beleid. En wie is er als eerste het slachtoffer van? Die generatie die voor de huidige generatie heeft gezorgd dat ze zo’n hoge welstand hebben.Met recht stank voor dank. En participatiemaatschappij? Ziet u Raat, z’n vrouw of 1 van zijn andere kornuiten de kont van 1 zijn dementerende ouders al afvegen? Of 4 x per week langs gaan?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.