Bouw medisch centrum voor Groenelaan aan Maritsa

Over uiterlijk twee jaar moet er een gezondheidscentrum in een nog te bouwen nieuw pand zijn voor Groenelaan.Dat komt aan Maritsa en past in het bestaande bestemmingsplan. Behalve huisartsen vestigen zich er fysiotherapeuten en een apotheek Groenelaan. Een aantal jaren geleden sneuvelden plannen voor een dergelijk centrum door protesten uit de buurt en doordat een van de artsen zich terug trok. Maar als het aan wethouder Veenboer (zorg) ligt komt de voorziening er nu wel. “Uit Groenelaan dreigen op termijn alle huisartsen anders te vertrekken. Dat wil ik niet voor mijn verantwoording nemen,” zegt hij. De gemeente houdt er wel rekening mee dat er opnieuw verzet uit de buurt komt, maar volgens Veenboer zal dat de uitvoering van de plannen uiteindelijk niet kunnen tegenhouden.

Hij wijst er op dat de gemeente de maatschappelijke plicht heeft voldoende eerstelijnszorg te handhaven in de gemeente. Waardhuizen heeft inmiddels geen enkele huisarts meer. En volgens Veenboer zitten alle huisartsen in Groenelaan daar tot nu toe min of meer illegaal. Dat wil zeggen: niet op locaties met de juiste bestemming. Er zijn nu drie praktijken, die alle op korte termijn hun huisvesting dreigen kwijt te raken, omdat de huur afloopt en waarschijnlijk niet wordt verlengd. Ook zijn sommige panden volstrekt ongeschikt. De gemeente heeft in totaal elf locaties bestudeerd. Maritsa blijkt de meest geschikt. Nadeel is dat voor de bouw een speelveldje moet worden opgeofferd, maar dat is volgens Veenboer ongeveer 100 meter te verplaatsen. Het komt dan naast het basketbalveldje bij de flats aan Tiber ( 2-100) en Watercirkel (372-666).

Begin 2010 zou de bouw kunnen beginnen. Oplevering zou dan in 2011 kunnen plaatsvinden. Er wordt op een bouwtijd van een jaar gerekend. De initiatiefnemers zijn doende met de keuze van een architect en het zoeken van een in het project geïnteresseerde ontwikkelaar. Alle nu in Groenelaan werkende vijf huisartsen gaat zich er vestigen. In de daar eveneens onder te brengen fysiotherapie praktijk komen vier fysiotherapeuten te werken. Ook de apotheek verhuist er heen.

Volgens huisarts Eddy Reynders is een nieuwe plek voor de eerstelijns zorgverleners in de meest vergrijzende wijk van Amstelveen hard nodig. Door samenwerking is er volgens hem de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Artsen kunnen voor elkaar waarnemen, het centrum is de gehele dag tijdens kantooruren geopend en de schaalgrootte maakt het mogelijk gespecialiseerde verpleegkundigen aan te nemen, bijvoorbeeld voor mensen met suikerziekte, dementie en depressies. Reynders: “Het aantal ouderen neemt snel toe, maar het aantal verpleeghuisbedden niet. Het betekent dat meer zorg door de huisarts moeten worden verleend.”

De nadeel van de huidige gehuurde huisvesting is  volgens de artsen dat daar een te hoge huurprijs voor een doorgaans niet eens geschikt pand moet worden betaald, bijvoorbeeld omdat het de (duurdere) bestemming financieel-economische accommodatie heeft. “De huur is doorgaans hoger dan binnen de tar4ieven van de huisarts past,” zegt Reynders.

Onduidelijk is nog hoe de deelnemers aan het project zich gaan organiseren, bijvoorbeeld in een maatschap of een stichting. De meesten geven de voorkeur aan huur van praktijkruimte, war zou inhouden dat een derde partij als eigenaar van het gebouw en opdrachtgever voor de bouw moet aantreden.

Lees ook:Geen spreekuur artsen in Dignahof
Lees ook:GroenLinks: Wethouder moet huisvestiging artsen regisseren
Lees ook:Oplevering HOED aan Molenweg vertraagd door conflict met bouwer
Lees ook:Burgerbelangen wil buigen voor protest tegen medisch centrum Maritsa
Lees ook:Verwachte massale protest tegen medisch centrum losgebarsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.