GroenLinks: Wethouder moet huisvestiging artsen regisseren

Dorien Mijksenaar

Dorien Mijksenaar

Hoewel wethouder Veenboer haar in de gemeenteraad in antwoord op vragen verzekerde dat het zo’n vaart niet loopt,  blijft Dorien Mijksenaar van GroenLinks vrezen dat door een juridisch conflict tussen artsen en bouwer het medisch centrum aan de Molenweg niet op tijd klaar zal zijn en zowel medici als hun patiënten letterlijk op straat komen te staan. Zij wil in het vervolg een steviger gemeentelijke strategie voor de huisvesting van artsen en vindt dat de wethouder meer de regie op zich moet nemen. Mijksenaar zegt zich grote zorgen te maken over het gebrek aan praktijkruimten voor huisartsen in Amstelveen. De zogenoemde HOED (huisartsen onder één dak) aan de Molenweg wordt niet op 1 maart opgeleverd, zoals gepland. In reactie op Mijksenaars vraag in hoeverre de gemeente mede verantwoordelijk daarvoor is en wat zij denkt te doen om te voorkomen dat artsen en patiënten de dupe worden, antwoordde wethouder Veenboer dat het primair een conflict tussen artsen en projectontwikkelaar is dat om geld draait. Hij zegde wel toe te trachten de regie in handen te krijgen.Volgens GroenLinks is huisvesting van artsen al jaren een probleem in Amstelveen. Al bij de planning van de Westwijk, twintig jaar geleden, ontbrak een vestigingsplaats voor een huisarts. Het gemeentebestuur vond toen een huisarts, wiens vestiging al in Amstelveen Oost klaar was, bereid met zijn praktijk te verhuizen naar de Westwijk.  Mijksenaar:  “ En een jaar of tien geleden ging een huisarts in het oude dorp met pensioen. Door onvoldoende vestigingsmogelijkheid moest zijn opvolger als tussenoplossing praktijk houden in het oude belastingkantoortje in de Stationstraat. Zes jaar geleden ging een huisarts met pensioen, wiens opvolgster nu nog steeds praktijk moet houden in een kapel aan de Amsterdamseweg.”

De opvolgers van vier huisartsen aan de Keizer Karelweg, die met pensioen gaan, moeten noodgedwongen praktijk houden in de privéwoningen van hun voorgangers. Anderhalf jaar geleden zegde een huiseigenaar aan de Amsterdamseweg  aan twee huisartsen  de huur op per 1 april 2010. Een onhoudbare situatie is onhoudbaar, vindt Mijksenaar, vooral nu de bouw van de nieuwe HOED is vertraagd.  In 2007 besloot de gemeenteraad het bestemmingsplan  te wijzigen, zodat aan de Molenweg huisartsenpraktijken konden komen en drong de raad bij B&W aan op een actievere houding voor de eerstelijnszorg. Daarvan  is volgens GroenLinks nog te weinig te bespeuren. “ Hooguit kwam er een inspreekavond op het gemeentehuis en in de wijk. Het heeft het er alle schijn van dat het gemeentebestuur het normaal vindt dat inwoners van Amstelveen belangeloos hun woningen en kerkgebouwen beschikbaar stellen als noodhusivesting van artsen,” zegt Mijksenaar

Zij wil problemen als rond de HOED-vestiging aan Maritsa voorkomen. “Gezondheidszorg moet wat ons betreft in de wijken blijven. Dat moet je dus vroegtijdig en in nauwe samenspraak met wijkbewoners zoeken naar mogelijkheden. Binnen drie  jaar gaan weer drie huisartsen in Amstelveen Oost met pensioen en het gemeentebestuur biedt nog geen enkele vestigingsoplossing. Dan moet er weer onder grote druk een oplossing worden gevonden. Ik maak me nu al zorgen over de weerstand in de wijken daartegen. Die is alleen te voorkomen door nu heel snel een open en transparant proces samen met de wijkbewoners en artsen te starten.”

Lees ook:Geen spreekuur artsen in Dignahof
Lees ook:Oplevering HOED aan Molenweg vertraagd door conflict met bouwer
Lees ook:VVD: bezwaren tegen artsenprakijk St. Josephlaan negeren
Lees ook:GroenLinks wil meer hulp voor huurders met geldprobleem
Lees ook:Bouw medisch centrum voor Groenelaan aan Maritsa

6 reacties op “GroenLinks: Wethouder moet huisvestiging artsen regisseren

  1. Onno

    Een open en transparant proces !!en zo is het maar net !!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Grappig is dat: aan de Maritsa voert Veenboer de gewenste regie en wil daar een HOED vestigen. En wie zeggen daar NEE tegen? Groen Links! Kan iemand dat nog volgen?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Joost09

    Volgens mij pleit Mijksenaar ervoor om ‘vroegtijdig en in nauwe samenspraak met wijkbewoners (te) zoeken naar mogelijkheden’, geloof niet dat de omwonenden van de Maritsa dat ten deel is gevallen. Dat was eerder een gevalletje van te late betrokkenheid van burgers en met een vaststaande uitkomst.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Onno

    Alleen de SP zegt nee mijn beste Hans, wel een beetje opletten he , maar goed van de “maritsa”problematiek heb jij nog steeds geen kaas gegeten

      /   Beantwoorden  / 
  5. Onno

    En welke gewenste regie heeft Veenboer gevoerd dan??

      /   Beantwoorden  / 
  6. Hans van der Liet

    Onno, ook Groen Links is bij mijn weten tegen de vestiging van een HOED aan de Maritsa. Joost corrigeert me vast wel als ik het verkeerd heb.
    De gemeente (wethouders) hebben het bestemmingsplan recentelijk aangepast zodat die HOED er kon komen. Dat de buurtbewoners toen hebben zitten slapen en niet wensten in te spreken, is hun pech. Beetje flauw om dat nu op de medici af te wentelen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.