Leegstand kantoren nu nog bijna 23 %

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

De leegstand van kantoren in Amstelveen daalt eindelijk. Dat blijkt uit een brief van wethouder Maaike Veeningen van Economische Zaken aan de gemeenteraad. Schommelde het en jaar geleden nog rond de 30%, per 1 januari was het 22,7%. Het betekent nog altijd dat bijna een kwart van de kantoren leeg staat, maar er zit een beetje schot in.

Niet alleen in Amstelveen trouwens. In heel de regio Amstelland-Meerlanden daalde het leegstandspercentage vorig jaar van 26,3% naar 21,6% en in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) van 20,2% naar 17,8%. Veeningen baseert gaar brief op MRA-cijfers.

Voornaamste oorzaak van de leegstandsdaling: het recordaantal getransformeerde vierkante meters. Veeningen: “Vastgoedeigenaren zijn in toenemende mate bereid te investeren in nieuwe functies voor leegstaande panden, zoals woningen en hotels.

In Amstelveen is, na Amsterdam, de meeste kantoorruimte getransformeerd van alle gemeenten in de MRA: 68.000 m2, ofwel 20% van de totale transformatie in de MRA in 2015.”

Ombouw van het KPMG-pand aan de Burgemeester Rijnderslaan met 41.000 m2 en Kronenburg met 24.700 m2 (noodopvang voor vluchtelingen) hielpen Amstelveen natuurlijk snel naar die kampioenspositie. Het lege KPMG-gebouw was een der grootste leegstaande panden in het land.

Maar een tweede oorzaak van de verbetering is dat, nu het beter gaat met de economie, ook kantoren weer in gebruik worden genomen. In de MRA was er voor het eerst sinds 2008 sprake van een lichte stijging daarvan, vooral in Amsterdam.

Met de uitgifte van kavels op bedrijfsterrein gaat het trouwens niet zo goed in MRA. Vorig jaar werd 19 ha uitgegeven, dat is het niveau van de jaren 2010-2015 en minder dan in 2005-2009, toen het nog om circa 40 hectare gemiddeld per jaar ging. Amstelland-Meerlanden was in 2015 de MRA-regio met de hoogste uitgifte (11,5 ha). In de gehele MRA is Green Park Aalsmeer het bedrijventerrein met de hoogste uitgifte (6 ha).

Op 9 juni gaat raadsleden naar de leegstaande en getransformeerde panden kantoorgebouwen in Amstelveen kijken.

 

Lees ook:Veeningen: Economisch beleid op koers
Lees ook:Gemeente kan weinig doen aan leegstand kantoren
Lees ook:D66: ‘Maak eidelijk woningen van leegstaande kantoren’
Lees ook:Maaike Veeningen fractievoorzitter van D66
Lees ook:Burgerbelangen: ‘Stop nieuwbouw kantoren’

2 reacties op “Leegstand kantoren nu nog bijna 23 %

  1. CeeBee

    Op zichzelf een verheugende ontwikkeling lijkt me, maar begrijp ik het goed dat het oude KPMG-gebouw en de vluchtelingenopvang meegerekend zijn in deze cijfers? In het geval van het KPMG-gebouw wordt er dan wel een beetje ‘voor de muziek uit’ gerekend zou ik zeggen en wordt de vluchtelingenopvang zelfs geheel ten onrechte meegeteld denk ik dan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tomaat

    Men zou ook eens moeten kijken naar het aantal leegstaande winkelpanden. Dat lijkt me onrustbarend gestegen, hoewel er hier en daar weer nieuwe bestemmingen zijn gevonden, gaat dit ook vaak ten koste van bestaande winkels ( zie Spar en Middenhoven)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.