Gemeente kan weinig doen aan leegstand kantoren

Wethouder Groot

De gemeente kan voorlopig eigenlijk niets doen aan de bijna 136 duizend vierkante meter plaatselijke leegstand van kantoren. Zij onderzoekt nog wel of het mogelijk is gebruik te maken van een subsidieregeling van het Rijk voor hulp van experts bij concrete projecten op het gebied van ombouw van de panden voor andere doeleinden. Maar daarvoor is nodig dat de eigenaren hun vastgoed fors afwaarderen, vooral als het om transformatie voor woondoeleinden gaat. Tot die vermindering van de boekwaarde blijkt de markt vrijwel niet bereid. Amstelveen kan weinig anders doen dan meeliften op regionale aanpak. Dat blijkt uit een brief van wethouder Groot van Economische Zaken aan de gemeenteraad, waarin hij de allang bekende knelpunten nog eens op een rijtje zet. Onderwerp van de brief is ‘aanpak leegstand kantoorruimte Amstelveen’, maar van concrete maatregelen blijkt verder niets.In Amstelveen staat bijna 20 procent van de kantoren leeg, wat alom wordt beschouwd als een ongezonde situatie. Bovendien moet de gemeente zich vreselijk inspannen om bedrijven in de wel bezette kantoorgebouwen hier te houden, omdat de markt van alle kanten aan hen trekt. Pogingen om panden, zoals het ‘oude’ KPMG gebouw te herbestemmen, hebben tot nu toe niets opgeleverd. In de regio is met in 2007 begonnen met het schrappen van 3.5 miljoen vierkante meter geplande nieuwbouw aan kantoren. Vorig jaar kwam daarbij een strategie om 1,5 miljoen vierkante meter bestaande kantoren te herontwikkelen en nog eens 1.5 miljoen meter incourante kantoorpanden aan de markt te onttrekken voor andere functies. Blijkbaar speelt dat zich allemaal buiten Amstelveen af. De regionale overheden richten zich op het bekende rijtje: beperking van nieuwbouw (hoewel een keihard ‘nee’ er niet bij is), stimuleren van omzetten voor andere functies, sloop en herontwikkeling van oude kantoren en een bpllu om de regelgeving aan te passen.

De gemeente wil een database opbouwen voor informatie over leegstaande panden, een kleine organisatie vormen van deskundigen op het gebied van bedrijfshuisvesting, analyses maken van de verhuurbaarheid van panden en met eigenaren blijven praten over mogelijkheden voor die gebouwen.

Lees ook:KPMG-gebouw mogelijk omgevormd tot woon- en / of zorgcentrum
Lees ook:Woonblok op parkeergarage Hudon’s Bay
Lees ook:Leegstand kantoren nu nog bijna 23 %
Lees ook:Martinez gaat uitbreiden
Lees ook:Gemeente wil woningen maken van kantoren

4 reacties op “Gemeente kan weinig doen aan leegstand kantoren

  1. frank

    Willen ze er dan echt iets aan doen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Prevenda

    Bij de gemeentes begint het besef terdege te komen dat leegstand achteruitgang is.

    De nieuwe economie begint in rap tempo zijn intrede te doen. Het plaats en tijd ongebonden werken levert een overschot aan kantoorruimte op.

    ING heeft becijfert dat ruim 40% van de kantoorruimte op termijn overbodig is. Dit komt hard aan.

    Echter bij de bestrijding van leegstand wordt vaak erg traditioneel gedacht. Vaak in de vorm van het bestaande pand aan de huidige bouwbesluit te laten voldoen, wat vaak praktisch onmogelijk is.

    Wij hebben diverse creatieve oplossingen voorhanden die goedkoop en snel realiseerbaar zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. x

      Maar je zegt niet wat?

        /   Beantwoorden  / 
  3. Prevenda

    Daarvoor moet je iedere locatie specifiek bekijken.

    Welwillendheid en notie van de urgentie bij een gemeente is echter een must om creatieve plannen te doen slagen omdat bij de eerste drempel, het bestemmingsplan, het gros van de creatieve plannen al sneuvelt. Daarna komt andere wet en regelgeving.

    In de middeleeuwen werden kerken voor alles gebruikt, zoals handelscentra waar iedereen naar toe kwam om handel te drijven. Tegenwoordig zit alles in hokjes opgesloten, daar moet een gemeente toe bereid zijn om dit los te laten en dan kunnen er mooie sprongen voorwaarts gemaakt worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.