KPMG-gebouw mogelijk omgevormd tot woon- en / of zorgcentrum

Wethouder Jan-Willem Groot

Voor het einde van deze collegeperiode, in 2014, wil wethouder Jan-Willem Groot van Economische Zaken (CDA) een aantal kantoorpanden uit de markt hebben gehaald of omgevormd tot een woon- of andere bestemming. Zijn ambitie is de nu bestaande leegstand van 20 procent van de ruim 700.000 vierkante meter vloeroppervlak naar 8 procent terug te dringen. Dat percentage is gebruikelijk in de markt. De gemeente heeft commerciële kennis van de kantorenmarkt ingehuurd, in de persoon van ‘kantorenloods’ Tom Bleker, om sneller vraag en aanbod te kunnen matchen. Om het voor eigenaren gemakkelijker te maken iets met hun leegstaande panden te doen, worden bestemmingsplannen zonodig aangepast. In een rapport over de aanpak van de leegstand onderscheiden B&W drie groepen leegstaande kantoren: gemakkelijk opnieuw als kantoor te verhuren panden, door renovatie kansrijk te maken gebouwen en panden die gesloopt of getransformeerd moeten worden.Elk van die groepen maakt ongeveer een derde van de leegstand uit, maar verreweg het grootste gebouw – het ‘oude’ KPMG-kantoor – goed voor ruim eenderde van de totale leegstand –  is zorgvuldig buiten beschouwing gelaten. Van de in totaal 142 duizend vierkante meter leegstand beslaat het KPMG-gebouw 50 duizend vierkante meter. Maar volgens Groot is dat zo bijzonder dat het een aparte aanpak vergt. Hij denkt aan omvorming van de bestemming voor bijvoorbeeld wonen en zorg. Tot nu toe was de Duitse eigenaar niet bereid op het pand (geschatte boekwaarde 140 miljoen euro) af te waarderen. Maar volgens Groot lijkt er nu enige beweging in de richting van mogelijke herbestemming te komen. De eigenaar heeft de gemeente gevraagd de bestemming te verruimen. Er hebben zich diverse initiatiefnemers gemeld om iets met het gebouw te gaan doen. Volgens het rapport wordt aan diverse scenario’s gewerkt.

B&W denken ook de kantoortoren bij Kostverlorenhof om te kunnen laten vormen tot appartementen voor bewoning. “Als een paar projecten lukken, schiet het op,” zegt hij. Groot wil in elk geval van de 90 duizend in drie groepen verdeelde gebouwen een derde uit de markt halen door sloop of transformatie.

In totaal staan er 54 kantoorpanden - van 38 eigenaren –  in Amstelveen leeg, waarvan 19 langer dan drie jaar. Van de leegstaande gebouwen is veertig procent (58 duizend vierkante meter), inclusief het KPMG-gebouw, Duits eigendom. De leegstand zorgt ook vaak voor minder aanzien van de openbare buitenruimte, redeneert Groot. Een fors deel van de leegstand wordt gevormd door vijf panden met een vloeroppervlak van meer dan tienduizend vierkante meter.

Een probleem bij de aanpak blijft dat de gemeente geen eigenaar van de gebouwen is. “Maar we willen ook niet zeggen: het is een probleem van de markt, laat die het maar oplossen. Wij willen met marktpartijen samen tot oplossingen komen.”  Kantorenloods Bleker heeft intussen een analyse gemaakt van de leegstand en van wat er met de diverse panden zou kunnen gebeuren. Sommige ervan zijn doordat er de laatste jaren niet meer in werd geïnvesteerd sterk gedaald in  waarde. Groot: “In Kronenburg staan twee panden tegenover elkaar. In het ene is geïnvesteerd en dat zit helemaal vol, het andere is verwaarloosd en staat voor tweederde leeg.”

B&W willen voor de aanpak van de leegstand voor elk gebied een afzonderlijk plan maken. Zij onderscheiden de gebieden Bovenlanden (KPMG), Kronenburg, Bovenkerk, Legmeer en Stadshart. Een gemeentelijk ‘actieteam kantoren’ wordt aanspreekpunt voor initiatiefnemers, makelaars en eigenaren. Groot ziet weinig in de aanpak van zijn Amsterdamse collega Maarten Poelgeest, die een leegstandsverordening heeft ontwikkeld, met boetebepalingen voor te lang leegstaande gebouwen, om de transitie te stimuleren. “Ik wil het samen met de marktpartijen oplossen. Bovendien zijn de wettelijk mogelijke boetes bij een leegstandsverordening zo laag dat die niet echt een prikkel vormen. En als de een verordening hebt, staan in de praktijk de gebouwen nog steeds leeg.” In de gemeenteraad heeft de SP tevergeefs gepleit voor een leegstandsverordening.

 

Lees ook:Gemeente kan weinig doen aan leegstand kantoren
Lees ook:Kantoortoren Kostverlorenhof wordt (woon)flatgebouw
Lees ook:Sportschool met medisch centrum aan Parelvisserslaan
Lees ook:VAD bezorgd over uitbreiding Stadshart
Lees ook:D66: ‘Maak eidelijk woningen van leegstaande kantoren’

Eén reactie op “KPMG-gebouw mogelijk omgevormd tot woon- en / of zorgcentrum

  1. x

    Omhoog met die leegstandsboetes, anders kraken die hap. Misbruik van het eigendomsrecht. Wie is die Duitse eigenaar van het voormalig KPMGgebouw? Dat bedrijf verdient behoorlijk wat reklame, samen met de KPMG voor maatschappelijk verantwoord omgaan met eventuele woonruimte.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.