D66: ‘Maak eidelijk woningen van leegstaande kantoren’

Maaike Veeningen

De al tot bijna twintig procent opgelopen leegstaand van kantoren moet nu eindelijk eens worden aangepakt. Dat vindt de gemeenteraadsfractie van D66, die er schriftelijke vragen aan B&W over heeft gesteld.  Het college mag dan een paar maanden geleden (opnieuw) hebben aangekondigd er wat aan te gaan doen, maar D66 mist nog altijd concrete maatregelen. Kom eindelijk met oplossingen, is de boodschap. In de gemeenteraad als al herhaaldelijk gepleit voor omvorming van kantoren tot woonruimte, maar daarvoor moeten de eigenaren bereid zijn hun vastgoed fors af te waarderen in de boeken. Zo schijn het volstrekt overbodig door nieuwbouw vervangen KPMG-gebouw nog altijd voor 140 miljoen euro op de balans van de eigenaar te staan.Volgens D66-raadslid Maaike Veeningen is leegstand niet alleen slecht voor de lokale economie, maar kan die ook leiden tot verloedering van de omgeving. Intussen reist het college de wereld rond om nieuwe bedrijven – en daarmee groeiende woningnood – naar Amstelveen te halen. Maar, zegt Veeningen, “voor zover er nog wèl vraag is naar kantoorruimte, richt die zich vooral op nieuwe, moderne gebouwen  en niet op leegstaande panden van 20 jaar oud.” Met andere woorden: zich hier vestigende nieuwe (grote) bedrijven willen gewoon nieuwbouw, wat in de toekomst mogelijk tot nieuwe leegstand leidt. Voor een deel van de leegstaande gebouwen zal dan ook echt een andere bestemming  moeten worden gevonden, denkt Veeningen.

Zij wijst er op dat het Rijk de aanpak van leegstand stimuleert door de inzet van een expertteam, dat overheden – zoals gemeenten – helpt bij het vinden van nieuwe bestemmingen voor in onbruik geraakte kantoren. Het zou de gemeente bijvoorbeeld kunnen helpen eindelijk een oplossing te vinden voor het stenen blok aan het gemeentelijke been: het KPMG gebouw en geeft adviezen. De helft van de kosten van een expert kan de gemeente vergoed krijgen.  “Des te meer reden dus juist nu hard aan de slag te gaan met de leegstand in Amstelveen,” zegt Veeningen. Als gevolg van de crisis- en herstelwet is het volgens haar eenvoudiger geworden bijvoorbeeld woningen in de panden te realiseren. “Nu het voor starters in Amstelveen bijna onmogelijk is een eerste woning te vinden, wil D66 dat het college in ieder geval bekijkt welke leegstaande kantoren geschikt zijn voor verbouwing tot starterwoningen. Zo pakken we zowel de leegstand als het gebrek aan starterwoningen aan”

Veeningen wil van het college de toezegging hebben dat het de experts inschakelt voor advies advies over de Amstelveense leegstand en dat specifiek wordt onderzocht welke kantoorpanden mogelijk geschikt zijn voor ombouw tot starterswoningen. Op basis van uitkomsten van dat onderzoek kan het expertteam worden ingeschakeld om de kans te vergroten op realisatie van starterswoningen, zegt Veeningen.

Voor de verandering van de panden moeten soms ook bestemmingsplannen worden gewijzigd. D66 wil weten of B&W daartoe bereikt zijn,  zodat een leegstaand gebouw diverse functies kan krijgen.

Lees ook:Leegstand kantoren nu nog bijna 23 %
Lees ook:Gemeente wil woningen maken van kantoren
Lees ook:Actie van SP tegen leegstand kantoren
Lees ook:Burgerbelangen: ‘Stop nieuwbouw kantoren’
Lees ook:Gemeente kan weinig doen aan leegstand kantoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.