SP vindt verkoop huurwoningen bizar

Patrick Adriaans

Met meewerken aan de verkoop van sociale huurwoningen door corporatie Omnia in Keizer Karelpark, sloopt de gemeente de huursector. Dat vindt de SP in de gemeenteraad, die er schriftelijke vragen aan B&W over heeft gesteld. Zij vindt het ook bizar dat al wordt meegewerkt aan de verkoop, terwijl de zogenoemde woonagenda nog in voorbereiding is en niet vastgesteld.

De fractie wil weten welke visie er achter het toestaan van de verkoop zit en hoe die ten goede komt aan de (sociale) huursector in Amstelveen. B&W blijven voorstander van doorstroming op de woningnarkt. Zij vinden dat er in feite teveel sociale huurwoningen zijn, maar dat die voor minstens een kwart worden bewoond door mensen met een daarvoor te hoog inkomen.

De SP is het daarmee niet eens. “Omnia heeft vooral woningen in andere delen van het land, De Noordwest Veluwe bijvoorbeeld”, zegt raadslid Patrick Adriaans. “Op dit kerngebied wil Omnia zich concentreren, dat kan de SP begrijpen. Maar om als college dan zonder meer akkoord te gaan met het afstoten is ons een brug te ver, daarom hebben we het college om opheldering gevraagd.”

Voorwaarden

De SP zegt overigens niet principieel tegen de verkoop van sociale huurwoningen te zijn, maar wil daar wel goede voorwaarden aan verbinden. Zoals dat de winst terugvloeit in de sociale huursector en wordt geïnvesteerd in het bouwen van nieuwe woningen of het verbeteren van bestaande.

Omnia wil volgens de SP vastgoed in Amstelveen verkopen om in hun kerngebied te investeren. Dat het college daarmee akkoord gaat, bindt de fractie onbegrijpelijk.

“Het enige wat dit college lijkt te drijven is de afname van het aantal sociale huurwoningen”, zegt Adriaans. “Op dat punt zullen wij het niet snel eens worden, maar ik mag toch hopen dat het college wel oog houdt voor de kwaliteit van het bestand en voor de verdeling over de wijken. Verder kan het geen kwaad te informeren bij de zittende huurders wat zij willen. Allemaal onduidelijkheden, reden genoeg om bij het college opheldering te vragen.

De SP vraagt zich ook af waarom B&W al met de verkoop akkoord gaan, terwijl de zogenoemde woonagenda nog in voorbereiding is. Het college praat daarover met bewoners. Bizar, vindt Adriaans. “Het college wil met bewoners praten over die woonagenda, maar zet ondertussen al stappen die onomkeerbaar zijn. Zo wordt participatie wel een wassen neus.”

 

 

 

Lees ook:SP: ‘Verkoop in strijd met participatie’
Lees ook:SP: B&W laten woningzoekende stikken
Lees ook:Bouwfonds bouwt Tuindorp Ouderkerk-Zuid
Lees ook:Sociale woningen KKP in de verkoop
Lees ook:SP wil achterstallig onderhoud in woonbeleid

6 reacties op “SP vindt verkoop huurwoningen bizar

 1. jos van Veen

  zeer terecht…D^^ wil dit graag..en prijsopdrijverij van Blok/VVD terwijl heel NL om sociale huurwoningen zit te gillen.

  Amstelveen onderschrijft de eugenetica van neoliberaal.
  Alleen plek voor succesvolle rijke mensen..die volop in de race zijn hun winsten en kapitaal verder te vergroten..
  Arrogant, vol dédain en sociale domheid.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Winst en rijkdom mag van mij best wel, maar dit is een politiek van het uit bannen van mensen, die lager op de maatschappelijke ladder staan door pech, minder capaciteiten en ja soms ook luiheid, maar in 95% van de gevallen niet zo.

   Het blijkt nog steeds zo dat in de praktijk de gemiddelde VVD’er zich ver verheven voelt boven
   een glazenwasser, werkster, bejaardenverzorgster, verpleegster, winkelbediende, horecamedewerker enz., terwijl ze er wel ook van afhankelijk zijn. Maar waar deze mensen moeten wonen zal hem/haar een biet zijn.
   Inderdaad zoals de hr. van Veen stelde zeer dom.

     /   Beantwoorden  / 
  2. P.G. van Faassen

   Je moet toch ergens beginnen om onderscheid te maken.

   En die malle frank met wederom een aanname dat er geen mensen zijn aan de andere kant van links, die zich ver verheven voelen boven “een glazenwasser, werkster, bejaardenverzorgster, verpleegster, winkelbediende, horecamedewerker”.

   En met “eugenetica” hielden onze oosterburen zich behoorlijk mee bezig tijdens WOII.

   Wel knap dat die van Veen, dat ook even in zijn verhaaltje gooit.

   Glazenwassers verdienen behoorlijk, vandaar die straten oorlog onder glazenwassers. Werksters allemaal zwart geld, meerder klussen op een dag. Verpleegsters worden altijd te laag betaald (komt wel bij links vandaan). Winkelbediendes werken volgens CAO net als horecamedewerkers, hebben ze zelf voor gekozen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    Malle PC, laat die toegepaste eugenetica in de VS zijn begonnen, maar dat wist jij ook wel en al ver voor WO2 gevolgd door onze oosterburen bij de Herrero’s.

    Ik praat over mensen in loondienst en die zogenaamde CAO bij winkelbediendes en horecamedewerkers is waardeloos. Die vrije keus slaat natuurlijk ook nergens op. Of ze die hebben. Voor de rest; Ga jij maar 40 uur schoonmaken tegen een kleine 8 euro per uur. Dat kunnen jij en ik niet eens.

      /   Beantwoorden  / 
    1. P.G. van Faassen

     Is tie weer met zijn “en jij dan”. Die CAO is met goedkeuring van die mensen en hun vakbonden tot stand gekomen. Dus waar praat je over.

       /   Beantwoorden  / 
 2. Jan

  In Londen is al een aantal jaar soortgelijk werk aan de gang.
  Daar noemen ze het ‘social cleansing’; je gooit het armere deel eruit om te vervangen door lieden die meer geld neertellen voor de grond. Dat heet dan ‘stadsvernieuwing’…we willen natuurlijk alleen maar ‘nette’ mensen met een dikke portemonnee…

  En de anderen? die hebben een probleem, en mensen met problemen worden tegenwoordig probleemgevallen die in probleemwijken thuishoren…Hiermee benadruk je de tweedeling in de maatschappij in plaats van het te verkleinen.

  Zoals PG van Faassen al schreef: “Je moet toch ergens beginnen om onderscheid te maken”…
  De neoliberale ideologie doet weer van zich spreken…

  Dus: eruit met die probleemgevallen! wij willen geld zien!
  En bovendien: zo kan de winst optimaal worden gemaakt.
  Nothing personal, slechts het credo van corporaties…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.