Te weinig woonruimte voor statushouders

 

Peter Bot

Peter Bot

Voor het einde van het jaar moeten nog 43 huishoudens van statushouders in Amstelveen worden gehuisvest, om de taakstelling over 2014 te halen. Dat gaat lukken, zei wethouder Peter Bot dinsdag namens zijn niet aanwezige collega Herbert Raat in de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur.

Maar Tessa van Wijnen van GroenLinks, die vragen over de situatie had gesteld, betwijfelde of het allemaal binnen twee maanden nog wel goed komt. Het Rijk heeft vluchtelingen met een status ter huisvesting verdeeld over diverse regio’s, maar die rond Amsterdam wil dat een andere regio er een aantal ‘overneemt.

De achterstanden in de regio nemen door de zich uitbreidende taakstelling namelijk toe. Volgend jaar verdubbelt het aantal door Amstelveen te huisvesten statushouders, zei Bot. Het zijn mensen die wel een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog in asielzoekerscentra zitten. Regionaal nemen de achterstanden toe.  Dit heeft vooral te maken met een toenemende taakstelling.

De portefeuillehouders in de stadsregio verwachten dat die in een krappe regionale woningmarkt moeilijk de huisvesting volgend jaar rond is te krijgen.

Tessa van Wijnen wilde weten of ook Amstelveen buiten de gemeente kijkt naam oplossingen, maar Bot kwam niet verder dan te herhalen dat nog dit jaar het toegewezen aantal statushouders een woning zal krijgen en dat het volgend jaar in heel de regio moeilijk wordt aan de taak te voldoen. Volgens Bot gaat dat niet lukken.

Laadpalen

In reactie op vragen van Ferry van Groeningen (CDA) en GroenLinks meldde Bot verder dat voor elektrische laadpalen voor auto’s Amstelveen is bij de MRA Elektrisch. De gemeente wil zo een bijdrage leveren aan realisatie van een landelijk dekkend netwerk van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Er is overigens wel sprake van vertraging in levering van laadpalen en daarmee in het door de gemeente gewenste faciliteren van burgers op dit gebied.  

De vertraging is ontstaan doordat een van de bij een aanbesteding door MRA Elektrisch afgevallen bezwaar heeft aangetekend, zei Bot. Er bestaat nu in Amstelveen een wachtlijst van 25 aanvragers, voor wie tussen de 13 en 20 laadpunten nodig zijn.

 

 

Lees ook:GroenLinks: sneller vluchtelingen huisvesten
Lees ook:CDA en GL: meer laadpalen via regio
Lees ook:Meer geld naar vluchtelingenwerk
Lees ook:Verdubbeling subsidie begeleiding statushouders
Lees ook:B&W: ‘Meer laadpalen dan in andere gemeenten’

Eén reactie op “Te weinig woonruimte voor statushouders

  1. frank

    Er moet gewoon meer sociale woningbouw komen en niet alleen koop of in de vrije sector, maar de willen de gemeente niet. Dat blijkt wel uit het wegblijven van Raat en het aanwezig zijn van Bot bij de zoveelste eerste paal slaan van dure woningen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.