GroenLinks: sneller vluchtelingen huisvesten

 

Tessa van Wijnen

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad wil dat de gemeente sneller woningen voor vluchtelingen beschikbaar stelt. Raadslid Tessa van Wijnen gaat daarover vanavond vragen stellen in de raadscommissie Ruimte Wonen en Verkeer.  

De fractie heeft er trouwens al eerder vragen over gesteld aan B&W. Uit gegevens van de Stadsregio Amsterdam blijkt opnieuw dat er achterstanden zijn in het huisvesten van mensen met een verblijfsvergunning, terwijl gemeenten een huisvestingsplicht hebben ten aanzien voor die kwetsbare groep. Volgens GroenLinks zien de regionale wethouders voor huisvesting vluchtelingen liever naar een andere regio vertrekken. De fractie zegt daarvan nadrukkelijk afstand te nemen. Zij dat Amstelveen zo snel mogelijk verantwoordelijkheid neemt voor deze mensen.

De Stadsregio ging op aandringen van de wethouders huisvesting in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken om tot een andere verdeling van statushouders over de gemeenten te komen. Ofwel: vluchtelingen die in deze regio gehuisvest zouden moeten worden naar elders te laten vertrekken. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning kregen, maar nog in een asielzoekerscentrum zitten. Zij worden nu naar rato van inwonersaantal over gemeenten verdeeld. De Stadsregio is ook met een andere regio in overleg en vraagt of die niet wat statushouders wil ‘overnemen’.

Zo gaat een overheid niet om met mensen, vindt Van Wijnen. De economie van deze regio is dwars door de crisis heen blijven groeien, het is gênant dan te beweren dat het te moeilijk is deze mensen te huisvesten”, zegt ze.  

Bij eerdere vragen van GroenLinks bleek dat de problemen in Amstelveen vooral voortkomen uit interne verhuizingen bij Eigen Haard. Van Wijnen wil wel eens weten wat nú weer de oorzaak is van de achterstanden in huisvesting.

 

 

Lees ook:Te weinig woonruimte voor statushouders
Lees ook:GroenLinks: ‘Haast maken met huisvesting asielzoekers’
Lees ook:‘Uitverkoop huurwoningen schaadt vluchtelingen’
Lees ook:Gemeente heeft achterstand huisvesten asielzoekers
Lees ook:SP: ‘Integratie vluchtelingen moet beter’

3 reacties op “GroenLinks: sneller vluchtelingen huisvesten

 1. SunHan

  Ik wacht al 12 jaar op woonruimte in deze gemeente. Wordt het geen tijd dat groenlinks zich dáár eens druk over maakt? Ze denken alleen maar aan scoren voor de volgende verkiezingen maar echt inhoud geven aan hun programma is er niet bij. Waardeloos dus.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   U laat zich gebruiken door de VVD en in het verleden CDA en nu zelfs door die voorlopig tot nu toe gebleken lichtgewicht van de PvdA, Brandes. Zij hebben in het verleden nooit echt werk gemaakt van de sociale woningbouw in Amstelveen. Tegenwoordig worden er toch alleen maar luxewoningen gebouwd om de gemeentekas te spekken. En daar geeft Groen Liberaal in de praktijk graag groen licht voor. De PVV wil overigens ook graag scoren.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.