VVD: al genoeg sociale woningen in Amstelveen

VVDNIEUW2Er zijn voldoende sociale woningen in Amstelveen. Meer hoeven er niet bij. Dat vindt de VVD en lijsttrekker Herbert Raat herhaalde het nog maar eens tijdens het debat met de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher, van wie Raat – als ambtenbaar van de hoofdstedelijke bestuursdienst – overigens in het dagelijks leven de woordvoerder is. Maar dat terzijde. Beide heren bleken het over wonen in Amstelveen tijdens het door de VVD georganiseerde debat niet eens. “Betaalbare woningen komen in jullie plannen niet voor,” verweet Asscher de VVD. “Maar Amstelveen wil wel meer politieagenten. Die moeten dan hier ook kunnen wonen, net als verpleegsters, onderwijzers en brandweerlieden.” Geen probleem, reageerde Raat. Voor die beroepen bestaat namelijk een voorkeursregeling.

Voor Amstelveners zijn er sociale woningen voldoende, vindt Raat. Maar nul procent sociale woningbouw is wat Asscher betreft onbegrijpelijk. Volgens hem is Amstelveen gewoon bang voor woningzoekenden uit de regio, inclusief Amsterdam. “Als het om veiligheid gaat en de politie gaat denk je heel regionaal, maar bij wonen zeg je: laat Amsterdam het zelf maar oplossen en ben je bang dat heel Zuid-Oost hierheen leegloopt,” zei Asscher.

Raat kwam weer met het beruchte verhaal over het scheef wonen, door gebrek aan door gebrek aan doorstroming: mensen met een relatief hoog inkomen zouden op grote schaal in woningen met te lage huren wonen. Ofwel: de verkeerde mensen zitten in de sociaal geprijsde onderkomens.

Maar wethouder Pols van Wonen (ook PvdA) stelde dat beeld bij. Met dat scheef wonen valt het nogal mee, blijkt uit onderzoek. En er zijn regionaal wel afspraken gemaakt, onder meer dat dertig procent van de woningproductie uit betaalbare huurwoningen bestaat.

Lees ook:Huisbezoeken tegen woonfraude
Lees ook:Pols: ‘betaalbare woning kloof tussen PvdA en VVD’
Lees ook:VVD wil met dure huizen meer geld uit grond halen
Lees ook:Lijsttrekkker VVD: ‘er zijn al genoeg sociale woningen
Lees ook:VVD: ‘Sociale woningbouw lost niets op’

18 reacties op “VVD: al genoeg sociale woningen in Amstelveen

  1. Axel Boomgaars

    Nou, de VVD toont zich hiermee echt een volstrekt overbodige partij voor alle mensen die niet in de bovenste 25% van de Nederlandse inkomens zitten.
    De eerste alinea verraad het al, Amstelveen moet volgens de VVD een stad voor de rijken worden, en de mensen die hen faciliteren (politie, verzorgers etc.) mogen dan in de sociale huur.
    De stad wordt een soort rijken-enclave op die manier.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    De klantenkring van de onderste 25% wordt al door de SP en Groen Links bediend toch? Die hebben nu eenmaal weer weinig te bieden aan de bovenste 75% ! En zo is er voor elk wat wils in het bonte politieke landschap!
    Ik ben sterk voor rijken-enclaves. Wanneer komen die villa’s op het Amstel-eiland af?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Axel Boomgaars

      Onzin, GroenLinks is voor gevarieerde bouw. Wij zijn helemaal niet anti-niet-sociale huur, de VVD sluit sociale huur gewoon uit. Dat is een wereld van verschil.
      GroenLinks wil investeren in alle soorten en maten mensen die we kennen. En kijk maar in ons verkiezingsprogramma, en luister maar naar onze mensen, je hoort niemand zulke extreme uitspraken als Raat poneren.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Kees

    Aldus een prominent CDA-lid! Erg christelijk!

      /   Beantwoorden  / 
  4. joh

    Ach, en als je de huur hier te hoog vindt dan ga je toch naar Lelystad verhuizen-uitspraak ex-wethouder CDA. Ik noemde toen de de CDA een VVD met een C ervoor!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Hans heeft zelfs problemen gehad met zijn achterban over zijn uitspraken. Toen omschreef hij dat als “puntige ironie” en nu noemt hij zich “snurkend lid”. Je zal als partij maar zo’n lid hebben die zo luid snurkt.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Ik voel me zeer vereerd dat u mij als prominent CDA-lid ziet. In werkelijkheid ben ik ambteloos en slechts een heel gewoon, contributie betalend, snurkend lid. Overigens ben ik ook nog lid van de KNVB en de rk-kerk, wellicht is dat ook nog vermeldenswaard?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Frank Bikker

    Waar mogen van de VVD de mensen wonen, die de winkels, de ziekenhuizen, schoonmakers, politie bemensen? Minstens een uur reizen per OV soms?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Axel Boomgaars

      Nee maar die mogen dus in de bestaande sociale huur. Mensen waarvan de stad het expliciete nut niet inziet, die moeten maar ergens anders een plek zoeken.

        /   Beantwoorden  / 
  7. joh

    in Lelystad…………………

      /   Beantwoorden  / 
  8. Frank Bikker

    En zo zal op ten duur de sociale dienstensector voor VVDers onbetaalbaar worden, omdat zij vinden dat deze mensen minstens een uur moeten reizen met OV. en zij hebben geen lease auto’s Ik heb het zelf meegemaakt, een hulpconcierge hebben ze een OV abonnement gegeven, anders moest hij er nog op toeleggen vergeleken met z’n uitkering. Toen kon hij aan goed 1000 euro netto komen, maar ja dergelijk soort salarissen gunnen vele VVD ers dit soort mensen niet eens.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Hans van der Liet

    Ach ach, wat een heerlijke koude oorlogsrethoriek weer! De VVD gunt mensen geen hoog salaris, haha, dat je het met droge ogen kunt opschrijven. De markt bepaalt wie wat verdient, beste Frank. Ik denk dat de VVD iedereen een inkomen van een miljoen euro “gunt”, maar helaas werkt dat zo niet.
    Lijkt me volkomen juist dat politie- en ziekenhuispersoneel voorrang krijgt bij betaalbare woningen. Voor mensen die, om met Groen Linkser Boomgaars te spreken, geen expliciet “nut” hebben voor de stad, geldt inderdaad de tucht van de markt en dus dat ze inderdaad maar in Lelystad moeten gaan wonen. Und das ist gut so. In Londen moeten mensen ook een uur pendelen. Doodnormaal.

    Wat betreft de blijdschap bij het CDA met mij als lid: mijn contributie voor het jaar 2010 heeft men vorige week weer in dankbaarheid aanvaard!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Het valt trouwens wel op dat in de tijd van de koude oorlog de mensen wel een plaats in Amstelveen werd gegund, die nu volgens jou naar Lelystad dienen te verhuizen. Maar ja dit zijn blijkbaar de vrijheden van de dictatuur van de vrije markt.( net zo’n flauwekul-redenatie als die van jou) Hans, in Amstelveen is helemaal geen vrije markt, anders was alles wel volgeplempt. Het gaat mij alleen maar dat ik wil dat Amstelveen een afspiegeling vormt van de nederlandse maatschappij. Daar horen nu eenmaal alle sociale groeperingen bij.

      -
      Jij praat over Londen. Is dat dan prachtig. Engeland is een land wat economisch redelijk draait, maar het aantal zwervers en verpauperde wijken ligt daar vele malen hoger dan hier. Goed voorbeeld, Hans. Typisch voor jou, die alleen in winners en loosers kan denken.

        /   Beantwoorden  / 
  10. Hans van der Liet

    Interessante stelling van jou, dat ik alleen in termen van winners and losers kan denken. Vraag me af waar je dat op baseert. Overigens is Labour al een jaar of 13 aan de macht in Engeland, dus kennelijk helpt dat ook niet tegen verpaupering.
    Ik vind dat Osdorp en Sloten ook een afspiegeling moeten vormen van de Nederlandse maatschappij, maar toen ik laatst, o ironie, op Plein 40-45 een markt bezocht, zag het er meer naar uit alsof ik op de kasbah van Marrakesh was beland. Bepleit ik daarom dat die mensen moeten oprotten? Nee hoor! Ik aanvaard dat mijn wil niet altijd wet kan zijn. Zou ik jou ook willen aanraden!

      /   Beantwoorden  / 
  11. Frank Bikker

    Dat van die Labour heb je volkomen gelijk in, naar mijn mening is die groepering net zo afgedwaald van zijn wortels als onze PvdA.
    En wat jij in Osdorp en Sloten hebt gezien, klopt ook. Vind jij dat dan een goede ontwikkeling. Naar mijn smaak in Amsterdam meer koopwoningen en minder sociale woningen en in Amstelveen andersom, zodat het wat meer in evenwicht komt. Ik ben het ook met je eens dat je eigen wil niet altijd wet kan zijn. Maar je kunt wel altijd streven naar zaken wat beter kan. Wat jij bepleit, is dat de huidige situatie zo blijft als hij is en dat bevordert mijns inziens de scheefgroei nog meer, met alle problemen van dien.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Hans van der Liet

    De maakbaarheid van de samenleving is een pijnlijke illusie Frank. Die moet je loslaten. In de marge en achter de komma kan de politiek nog wat sleutelen, maar voor de rest geldt al sinds de mens op aarde is: money rules the world. Leer er maar mee leven en prijs je gelukkig dat je in een land leeft waar we de scherpste kantjes van het kapitalisme eraf hebben gevijld. Voor hetzelfde geld was je in Tanzania geboren en dan had je pas echt reden tot klagen gehad.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Jij zegt dat er hier de scherpste kantjes vanaf zijn gevijld. Dat is zo en in Tanzania niet. Je geeft mij daarmee juist een argument in handen dat de maatschappij wel tot een zekere hoogte maakbaar is en daarmee moeten we doorgaan.

        /   Beantwoorden  / 
  13. jo

    ;0 TEVEEL? hoe zo genoeg soc. huurwoningen, dit verandert nu snel.
    Alle soc. huurwoningen krijgen nu van die geweldige sociale? verhuurder ‘Eigen Haard’ 25 extra punten omdat we in een SCHAARSTE gebied wonen en als er een nieuwe huurder komt gaat de huur > €100 omhoog per maand en wordt het een (bijna) vrije sector woning-m.a.w. WEG SOCIALE HUURWONINGEN en de politiek slaapt rustig verder..nog steds in winterslaap?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.