Huisbezoeken tegen woonfraude

 

Herbert Raat

Herbert Raat

Het mikken op doorstroming en niet meer bijbouwen van goedkope sociale huurwoningen mag dan nog weinig resultaat hebben gehad, B&W houden er wel aan vast. De strijd tegen het zogenoemde ‘scheef wonen’ – door burgers die eigenlijk teveel inkomen hebben om in zo’n goedkope woning te zitten – wordt verhevigd. En tegen fraude als illegale onderhuur gaat de gemeente nu in sommige wijken huisbezoeken doen. Dat zeggen B&W in antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA. En er worden dit jaar alvast 115 woningen aan het goedkope segment onttrokken.

Goedkope huurwoningen moeten naar de mensen gaan die er echt er echt op hebben en nu talloze jaren in de rij ervoor staan. In 2013 werd, volgens het college, 30 procent van de corporatiewoningen in Amstelveen bewoond door huishoudens met een daarvoor te hoog inkomen. Om dat zogenoemde scheef wonen aan te pakken, is landelijk het instrument van de inkomensafhankelijke huurwoning per 1 juli 2013 ingevoerd. Naar verwachting neemt het effect van deze maatregel de komende jaren toe, als de huur steeds verder oploopt, verwachten B&W. Overigens is de vraag waar scheef wondenden heen moeten als die massaal hun goedkope woningen verlaten.

In elk geval ziet de gemeente niets liever dan dat. Een middel om dat te bereiken is volgens haar ook het project ‘Schijnwerper’. Dat houdt in dat zij reageert op klikken van burgers en meldingen van instanties. Verder grijpt zij in bij eigen  constateringen op het gebied van woonfraude. <aar dat sch9et allemaal nog niet voldoende op. Vandaar als nieuw instrument de huisbezoeken om te kijken of er niet wordt gefraudeerd.

 30% woont scheef

In Amstelveen staat volgens B&W circa 13.330 sociale huurwoningen (10.300 van corporaties en naar schatting 3.000 van particuliere verhuurders). Als 30% scheef woont, zijn er volgens het college in op termijn maat 9.300 sociale huurwoningen nodig. Terwijl de gemiddelde wachttijd voor zo’n woning minstens tien jaar is, vinden B&W dat Amstelveen in dat goedkope segment ruim in zijn jasje zit.

Er bestaat daarentegen een groot tekort is aan middenklasse woningen, zeggen zij.  Met corporatie Eigen Haard is afgesproken dat dit jaar vijftien sociale huurwoningen worden verkocht en honderd overgeheveld naar de vrije huursector. Het college vindt ook dat de goedkope voorraad niet mag verslonzen en bestaande wijken worden opgeknapt en onderhouden. Volgens wethouder Herbert Raat van Wonen (VVD) zal er intussen altijd vraag naar goedkope woningen blijven, omdat Amstelveen een geliefde woonplaats is. Maar hij wijsr er op dat gemeente en corporatie samen een ton op tafel leggen voor elke nieuw te bouwen sociale huurwoning. “Op zich zijn we bereid dat bedrag te betalen,  maar met de huidige mate van scheef wonen kunnen we niet zeggen dat dit gemeenschapsgeld effectief wordt besteed”, zegt hij.

 

Lees ook:Bouwfonds bouwt Tuindorp Ouderkerk-Zuid
Lees ook:Dit jaar 100 sociale woningen voor AV-ers
Lees ook:Actie tegen woonfraude: ‘Ze zit in slowakije’
Lees ook:Controle woonfraude in de wijken
Lees ook:Raat: ‘AV kan niet woonprobleem A’dam oplossen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.