Dit jaar 100 sociale woningen voor AV-ers

 

Herbert Raat

Honderd van de naar verwachting dit jaar vrijkomende 480 sociale huurwoningen van de corporaties wil de gemeente toewijzen aan ‘eigen’ Amstelveense woningzoekenden. Dat antwoorden B&W op schriftelijke vragen van GroenLinks

Van de vrijkomende woningen gaan er 180 naar bijzondere doelgroepen, zoals sociaal / medisch urgenten, de 300 die overblijven naar regulier woningzoekenden. Een derde daarvan wil de gemeente toewijzen aan Amstelveners. Dat kan ove8gens volgens de wet, maar is wel het maximum. De gemeente doet dus gewoon wat wettelijk is bepaald.

De college noemt Amstelveen een populaire woonplaats en zegt dat daarom hier opgegroeide jongeren er ook graag blijven. Maar ook bij mensen in de regio is Amstelveen populair. En daar gaan de meeste goedkope woningen heen.

B&W blijven geloven in toekomstig succes van het doorstromingsbeleid. Er zijn  13.300 ‘goedkope’ huurwoningen, een derde van het totaal, maar in 30% daarvan wonen volgens het college de verkeerde mensen. Dat wil zeggen: Huishoudens met een te hoor inkomen ervoor.  ‘Uitgaande van het aantal huishoudens in Amstelveen met een inkomen onder de grens van € 34.911 zouden er binnen de gemeente circa 9300 sociale huurwoningen bij corporaties en particuliere verhuurders moeten zijn’, rekent wethouder Herbert Raat van Wonen (VVD) de raad voor.  “Amstelveen zit ruim in z’n jasje met sociale huurwoningen”, zegt hij. “De komende tien jaar ontstaat er ruimte om tussen de 600 en 1100 woningen te liberaliseren of te verkopen. Zo kunnen Amstelveners die nu in een corporatiewoning zitten bezit opbouwen. Dit is beter dan levenslang betalen aan de woningcorporatie”.

Aanpak scheefwonen

Wie in een te goedkoop huis woont, gelet op zijn inkomen, wordt door de overheid beschuldigd van scheefwonen. In 2013 gold dat voor 30 procent van de corporatiewoningen. Voor hen is de sociale huurwoning niet bedoeld, constateert de gemeente. Om dat aan te pakken noemt zij de invoering van een inkomensafhankelijke huurwoning een belangrijk landelijk instrument.  B&W denken dat, als de huur de komende jaren voor de betrokkenen steeds verder oploopt, er vanzelf een einde komt aan de praktijk van het subsidiëren van huur voor mensen die het niet nodig hebben.

B&W zien het als hun belangrijkste opgave op het terrein van wonen te zorgen voor dure en ‘middeldure’ woningen, ten behoeve van de doorstroming. Op dit moment zijn er in Amstelveen 2200 mensen die jarenlang wachten op een sociale huurwoning, onder wie 1500 starters en 700 doorstromers.

Lees ook:Loting 22 woningen starters op de koopmarkt
Lees ook:Doorstroombeleid wonen dupe van vonnis
Lees ook:Sociale woningen KKP in de verkoop
Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:CDA praat college na: meer middeldure woningen bouwen

Eén reactie op “Dit jaar 100 sociale woningen voor AV-ers

  1. Marianne

    Nou heer Raat, daar ben ik echt mee geholpen hoor met dit episteltje. Vandaag weer het nieuwe sociale aanbod in Amstelveen via Woningnet gezien…..0 komma 0 aanbod! En dat al weken lang niet. Deze man,wethouder VVD kent de praktijk niet. Kent alleen statistieken en cijfertjes. En kent de mens niet achter diezelfde cijfertjes.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.