VVD wil met dure huizen meer geld uit grond halen

Tom Ponjee

Tom Ponjee

Wegens de slechte financiële positie van de gemeente, wil de VVD meer geld halen uit grondverkoop. Dat zei Tom Ponjee van die partij in de raadscommssie Wonen Ruimte en Natuur. Maar het staat haaks op het plan van B&W de sociale woningbouw in de planning naar voren te halen, om de bouwstroom op stoom te houden. De markt voor duurdere koophuizen is sterk verslechterd. En juist voor grond waarop de duurste huizen komen, kan het meeste geld worden gevraagd. Daar wees PvdA-raadslid Smits nog maar even op in de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur. Zijn partij zit niet te wachten op kostbare villa’s, maar juist op betaalbare huurwoningen. De VVD is nooit een fervent voorstander van veel goedkopere woningen geweest. Ook Burgerbelangen (BBA) is er tegen dat de sociale woningbouw naar voren wordt gehaald. Ponjee: “In vesteringen in schoolgebouwen en sportaccommodatie gaan nu moeglijk niet door. De VVD wil dat voorkomen.”

Volgens fractievoorzitter Linda Roos van BBA moet eerst het zogenoemde scheef wonen (waarbij mensen met een hoog inkomen in sociale woningen zitten) maar eens worden aangepakt in de regio.

“Stel eerst maar eens orde op zaken,” zei Roos. Volgens haar woont in Amsterdam dertig procent in de goedkope woningen. En dat werkt door in de gehele regio bij de verdeling van woonruimte. “Je bouw voor de hele regio.” Maar volgens wethouder Pols (Ruimte en wonen) wil het college elke kans benutten om de woningproductie aan de gang te houden. Daarbij bouwt het niet uitsluitend in de sociale sector, maar haalt het die nu alleen in de fasering naar voren. Tegelijk bereidt het plannen voor in de duurdere sectoren, om daarmee verder te kunnen, zodra de economie weer aantrekt. Maar daarvoor bestaat nu vrijwel geen markt. “Mensen van buiten Amstelveen schrijven niet eens meer in op al lopende projecten,” zei hij. Overigens moet de gemeente altijd een deel van de (ook goedkopere) woningen beschikbaar houden voor niet-Amstelveners. Onder de druk van dreiging met rechtzaken heeft zij dat op dertig procent vastgesteld. Het standpunt van de VVD stemt volgens Pols overigens niet overeen met de gemeentelijke woonvisie.

Lees ook:Pols: ‘betaalbare woning kloof tussen PvdA en VVD’
Lees ook:BBA: goedkope woningen bouwen is zinloos
Lees ook:VVD: ‘Sociale woningbouw lost niets op’
Lees ook:Pols: woningbouwtempo vertraagd door crisis
Lees ook:VVD prijst college wegens bouw duurdere woningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.