Pols: woningbouwtempo vertraagd door crisis

Remco Pols

Remco Pols

Voortzetting van bouwtempo van de laatste jaren, waarin honderden woningen per jaar werden opgeleverd, is door de economische crisis waarschijnlijk niet mogelijk. Wethouder Remco Pols deed die waarschuwing woensdag (6 mei), toen hij samen met college en partijgenoot Dolf Veenboer de eerste paal sloeg voor een complex dertig zorgappartementen en 51 sociale huurwoningen aan de Laan van de Helende Meesters (tegenover het Zonnehuis). Nu vooral de bouw van duurdere huizen stagneert, wil de gemeente de geplande productie sociale huurwoningen naar voren halen. Pols deed een beroep op directeur Jan van den Berg Jeths van Woongroep Holland daaraan mee te werken. Die corporatie realiseert ook de sociale woningen in het project Langerhuize. Zij werkt er samen met Brentano, die de zorgwoningen bouwt.

Volgens Van den Berg Jeths is zorg en wonen een lastige combinatie. De voorbereiding van het project Langerhuize nam dan ook veel tijd in beslag. Extra gecompliceerd vond hij het dat de gemeente de grond alleen in erfpacht wilde uitgeven en de eis stelde dat in de parkeerbehoefte binnen de bebouwde oppervlakte wordt voorzien. Dat had tot gevolg dat er een half verdiepte parkeergarage onder het complex komt. Daarvan wilde de gemeente overigens wel de onrendabele top voor haar rekening nemen.

De beide wethouders kregen symbolisch al ieder een tegel met de tekst, zoals die in de gevel van het pand zal komen, ter herinnering aan het slaan van de eerste paal. Volgens directeur Irene Hermans van Brentano sluit de nieuwbouw aan bij moderne opvattingen over de zorg. “Wij willen meedenken, maar niet betuttelen,” zei ze.

Het complex Langerhuize zal bestaan uit twee gebouwen. Dat van Brentano (zorgwoningen) krijgt zes bouwlagen met op de begane grond een aantal voorzieningen, zoals een ruimte voor een ruimte voor de fysiotherapeut en een restaurant voor de cliƫnten. De huurwoningen worden in zeven bouwlagen gerealiseerd.

Lees ook:Eerste paal voor zorg- en wooncomplex op 6 mei
Lees ook:Bouw senioren- en zorgflats Langerhuize van start
Lees ook:Eerste steen zorg- en woonflats Langerhuize
Lees ook:Grondverkoop nieuwbouw Woongroep in Bovenkerk
Lees ook:Woongroep Holland koopt 12 flats in Vijverpark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.