Gemeente hevelt koopwoningen over naar sociale huursector

Wethouder Pols

Om de woningbouw ondanks de recessie enigszins gaande te houden, halen B&W de productie in de sociale huursector in de planning naar voren. Ook willen zij koopwoningen waar mogelijk omzetten in huurwoningen en nieuwbouwwoningen tijdelijk toewijzen op basis van volgorde van inschrijven in plaats van loting. Daarbij houden Amstelveners wel voorrang. Uit gesprekken van B&W met ontwikkelaars en corporaties bleek dat het lastig is in deze tijd de woningproductie op stoom te houden.Volgens wethouder Pols biedt  nu vooral de bouw van sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen kansen. “Daar willen wij ons samen met ontwikkelaars en corporaties op richten.”

Er komen extra zogenaamde grondgebonden eengezinswoningen met middeldure huur in Westwijk Zuidwest. Betaalbare koopappartementen worden naar betaalbare en middeldure huurappartementen in Westwijk Zuidoost overgeheveld. In Westwijk-Zuidwest liggen volgens de gemeente kansen voor betaalbare koopwoningen.

Om de vraag naar woningen positief te beïnvloeden, versoepelt de gemeente de toewijzingscriteria voor een jaar (inschrijvingsvolgorde in plaats loting). Minimaal 30% van de woningen moet overigens toch aan niet-Amstelveners worden aangeboden. Met een vergunning kunnen woningeigenaren, onder bepaalde voorwaarden hun leegstaande woning, in afwachting van verkoop, tijdelijk verhuren terwijl maar een klein deel van de gebruikelijke huurbescherming geldt. Dit beperkt de problematiek van dubbele woonlasten.

Lees ook:Gemeente bouwt vooral in (middel) dure sector
Lees ook:Sociale woningbouw blijft Amstelveens stiefkind
Lees ook:Raad akkoord met erfpacht sociale huurwoningen
Lees ook:Dertig procent woningen uitbreiding Westwijk ‘betaalbaar’
Lees ook:Gemeente mag meer sociale woningen zelf toewijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.