‘SP heeft ongelijk over Groenelaan’

Henk Bleekemolen. Foto: amstelveenweb.com

Henk Bleekemolen. Foto: amstelveenweb.com

De SP heeft totaal ongelijk met haar bewering dat de wijk Groenelaan verpaupert, zoals zij in een persbericht heeft laten weten. Dat vindt voorzitter Henk Bleekemolen van wijkplatform Groenelaan en de lokale PvdA afdeling. Op persoonlijke titel zegt hij te zijn geschrokken van die opvatting en op de fiets te zijn gestapt om de constateren wat er kennelijk allemaal plotseling is veranderd. Hij betreurt het vooral dat de oorzaak het aantal statushouders als oorzaak van de ellende ziet.

“Ik ben vooral langs de huurwoningen gefietst (flats en laagbouw) en constateerde dat er helemaal geen sprake is van verpaupering.” Verpaupering is, voegt hij er aan toe, verloedering, in verval raken, in armoede vervallen. Daarvan is in Groenelaan volgens hem, geen sprake. De SP zegt zich te baseren op gesprekken met wijkbewoners.

Maar Bleekemolen ziet in Groenelaan alleen een ruim opgezette groene wijk met gemengde bebouwing en bewoning, waar veel mensen prettig wonen. “De wijk zit in de lift door nieuwbouw, renovatie van flats en woningen, nieuwe bestrating, een vrijwel nieuw wijkcentrum en de plannen voor vernieuwing van het winkelcentrum liggen klaar”, zegt hij. Naar zijn mening gooit 99,9 % van de bewoners huisvuil netjes in de containers, ruimen hondeneigenaren de meeste hondendrollen op, houdt de gemeentelijke dienst wijkbeheer het groen in de wijk fantastisch bij en is er een cultureel leuke mix in de wijk.

Statushouders

Hij geeft toe dat sommige dingen wel wat beter kunnen (“zeker in de beleving van mensen die al de nodige tegenslag hebben”) maar is het in Groenelaan echt niet anders dan in vergelijkbare wijken. Voor incidenten vinden bewoners, wooncorporatie, wijkbeheer en soms de politie oplossingen, zegt hij. “Wat ik echt kwalijk vind, is dat de oorzaak gelegd wordt bij het aantal statushouders.”

Volgens hem is het aantal statushouders in Amstelveen beperkt en wonen er in Groenelaan niet meer dan in andere wijken. “Wat de SP oproept is dat in de social media tegenstanders van de huisvesting van statushouders tekeer gaan tegen schotels, onvoldoende Nederlands enzovoort. Dank je wel SP. Ik dacht dat we genoeg hadden van het zaaien van verdeeldheid.”

Mix

In de mix van Amstelveen – met veel Indiërs, Japanners en Koreanen – is er volgens hem echt wel plek voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning).

Intussen maakt hij, net als andere bewoners, wel zorgen over de huisvesting van Amstelveense jongeren en ouderen met een zorgbehoefte. “Waar mogelijk zullen wij in onze wijk dan ook stimuleren dat voor deze groepen meer gebouwd wordt.” Gewenste verbeteringen die in de wijk hebben naar zijn mening betrekking op parkeren, de verkeerscirculatie, het reguleren van fietsers en voetgangers rond het winkelcentrum. Omdat er veel ouderen in de wijk wonen zijn activiteiten die eenzaamheid tegengaan en goede zorgvoorzieningen zijn nu en in de komende jaren heel belangrijk, vindt hij. “De Bolder en buurtrestaurant Eten in de Olmen bieden al het een en ander, maar dat is nog niet genoeg. Ook voor jongeren moeten er activiteiten komen in het wijkcentrum. Verbetering van voorzieningen voor mensen met een minimuminkomen en voorzieningen voor bewoners met beperkingen zijn cruciaal om iedere bewoner in onze wijk mee te laten doen en mee te laten tellen.”

Volgens hem zijn er dus ook wel wat wensen, maar de SP heeft de wijk naar zijn mening in een negatief daglicht gezet. “We moeten het met elkaar doen. Spreek elkaar aan als je ziet dat dingen niet goed gaan. Help statushouders om te leren hoe sommige dingen in Nederland gaan. Door contact te hebben met Nederlands sprekenden bied je hen de kans Nederlands te leren. Samen werken aan verbeteringen. En dat lukt in Groenelaan.”

 

Lees ook:SP: Groenelaan verloedert
Lees ook:Bijna 3,5 ton voor begeleiding AV-statushouders
Lees ook:Groene Triangel: activiteiten Groenelaan
Lees ook:Actie voor veilig wonen in Groenelaan
Lees ook:PvdA bezoekt huis-aan-huis bewoners Groenelaan

8 reacties op “‘SP heeft ongelijk over Groenelaan’

  1. Frank Bikker

    De hoeveelheid statushouders wordt bepaald door het Rijk. Deze groep wordt gehuisvest in de soc woningbouw. Vanuit de gemeente wordt de huisvesting van expats hier bevorderd omdat zij internationale bedrijven hier willen hebben, terwijl de meesten werken in Zuidoost of op de Zuidas. Daardoor wordt het moeilijk voor starters t/m de kleine middenklasse. Een gedeelte van de “autochtonen” zal dan met de beschuldigende vinger wijzen naar de ” buitenlander” . Aan de andere kant Is het gevoerde beleid op het gebied van doorstroom volkomen failliet, maw men doet niets aan soc woningbouw en de wat goedkopere huur in de vrije sector waar de SP juist wel voor pleit.

    De hr. Bleekemolen zegt ook dat het aantal statushouders redelijk verdeeld zijn over Amstelveen. Het is op dit moment wel zo dat in wijken waar veel soc woningen zijn ook veel statushouders zitten, zie bijvoorbeeld Keizer Karelpark.

    Er zijn op dit moment wel degelijk een stel bewoners rondom het winkelcentrum Groenhof die zich zorgen maken rondom de huidige ontwikkelingen. Daar moet de hr. Bleekemolen zijn ogen niet voor sluiten.

    Hij vindt de renovatie van de Bolder en de opzet van het buurtrestaurant heel goed. Daar kan ik het helemaal mee eens zijn. Ff reclame maken voor de Bolder . Elke woensdagmorgen is er een lekker ontbijt met 3 broodjes en koffie of thee voor maar 1,50 €. Echt goed!

    De hr. Bleekemolen stelt dat de SP het heeft over ” verloedering” . De SP heeft als gewoonte om om de zoveel tijd met een stel actieve leden langs de deuren te gaan met een open vraag of gedeeltelijk open vraag betreffende zaken in de wijk. Hierop geven mensen antwoord. Maw zij geven die mensen een platform , die allemaal op persoonlijke titel spreken. Zo heeft de SP in het verleden heel wat kleine dingen bereikt zoals een voetbalveldje voor de jeugd, betere renovatie van huizen, voedselbank, hulp aan indiduele mensen die dreigden te verzuipen in regelgeving, opstellen zwartboek, waardoor diverse zaken toch weer rechtgezet konden worden enz. Ik raad dan ook de hr. Bleekemolen aan om niet enkel door de wijk te fietsen , maar ook om zo veel mogelijk verschillende mensen aan te spreken.

    Tevens heeft hij het over het feit dat wij statushouders / expats Nederlands moeten leren. Om te beginnen moeten deze groepen daarin wel geïnteresseerd zijn. Nu wel expats krijgen vaak niet eens de kans, omdat wij ze zo graag met ons steenkolenengels verrassen en statushouders moeten bij wet wel.
    Dus hr. Bleekemolen u kunt zich zo opgeven bij het Taalhuis of een huiswerkklas. Wat let u?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tinus Trekveer

    “Ik raad dan ook de hr. Bleekemolen aan om niet enkel door de wijk te fietsen , maar ook om zo veel mogelijk verschillende mensen aan te spreken.”

    Hij woont in die wijk.

    “De SP heeft als gewoonte om om de zoveel tijd met een stel actieve leden langs de deuren te gaan met een open vraag of gedeeltelijk open vraag betreffende zaken in de wijk.”

    Dat is heel eng, zomaar bij mensen aanbellen. Nog even en deuren gaan ingetrapt worden. Waarschijnlijk bellen ze alleen aan bij mensen waarvan de voordeur slecht in de verf zit.

    ” wij ze zo graag met ons steenkolenengels verrassen”

    Spreek voor jezelf. Tevens werken expats bij bedrijven waar de voertaal Engels is. Maar wat weet jij daarvan. Tevens woont het gros van de expats in koopwoningen die voor veel geld verhuurd worden door handige eigenaren.

    “Er zijn op dit moment wel degelijk een stel bewoners rondom het winkelcentrum Groenhof die zich zorgen maken rondom de huidige ontwikkelingen.”

    Benoem er eens een aantal aantoonbare. En niet de verhalen die SP bedenkt en/of van ontevreden bewoners, die heb je in elke wijk. Zo is er een SP vrouw die altijd liep te janken over rolkoffers waarmee expats hun afval naar de container brachten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

      Wederom een zieke reactie:

      “Nog even en deuren gaan ingetrapt worden.”

        /   Beantwoorden  / 
  3. Transparantie eerst

    Misschien nog wel een belangrijk gegeven dat Henk Bleekemolen niet helemaal onbevangen hier commentaar levert en het relevant is hier te vermelden dat Henk Bleekemolen BESTUURSVOORZITTER is van de PVDA. Oftewel een partij in de coalitie (met wethouder welzijn/jeugd Jeroen Brandes en fractievoorzitter Esther Veenboer), en dus deze man onderdeel is van het partijpolitieke spel!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Dat ” op persoonlijke titel” valt dus wel tegen.

        /   Beantwoorden  / 
  4. CeeBee

    Dat wordt nog een interessante discussie in de gemeenteraad. Verpaupert de Groenelaan nou wel of niet?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Elias.

    Denk dat ik de uitslag al weet. Coalitie zegt natuurlijk dat er geen vuiltje aan de lucht is en de oppositie wil er misschien verder over praten. Hoewel: De verkiezingen komen er aan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Verkiezingen? Ik denk dat het handje-klap spel nu al is begonnen. Na de verkiezingen wordt er over de kruimeltjes beslist.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.