Bijna 3,5 ton voor begeleiding AV-statushouders

Om statushouders (asielaanvragers die een verblijfsvergunning kregen) te begeleiden bij zaken als wonen, inkomen en onderwijs besloten B&W een subsidie aan Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) te geven van € 348.742 voor 2017. Daarvan komt overigens maar ruim 130 mille uit de gemeentekas en de rest van door de gemeente het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Ieder jaar bepaalt het Rijk hoeveel asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) een gemeente moet huisvesten. Amstelveen kreeg de afgelopen jaren te maken met een toename van het aantal te plaatsen mensen: van 48 in 2013, 70 in 2014, 140 in 2015 naar 221 in 2016. Voor 2017 wordt verwacht dat Amstelveen 165 statushouders opneemt. De maatschappelijke begeleiding van statushouders is een wettelijke taak van de gemeenten. Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) begeleidt hen in Amstelveen.

Wethouder Welzijn Jeroen Brandes (PvdA): “Statushouders, mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld, moeten niet alleen een huis, maar ook een thuis krijgen. Dat is een van de belangrijkste dingen die we geleerd hebben in ons Symposium ‘Thuis in Amstelveen’ van afgelopen voorjaar. Daarom is de begeleiding van SVA ook zo belangrijk. Mensen moeten zo snel mogelijk mee gaan draaien in onze maatschappij. Zoals een van onze deelnemers aan het symposium zei: “Niks doen is voor geen enkel mens goed, dan komt er roest op de ziel.”

 

 

Lees ook:Verdubbeling subsidie begeleiding statushouders
Lees ook:Symposium over integratie statushouders
Lees ook:Meer geld naar meer asielzoekers
Lees ook:Meer geld naar vluchtelingenwerk
Lees ook:SP: ‘Integratie vluchtelingen moet beter’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.