Storm van bezwaren tegen vergroting Groenhof

Patrick Adriaans SP

De plannen voor uitbreiding van Groenhof, met onder meer een derde supermarkt, stuiten grote bezwaren bij bewoners van omwonenden in de erbij gelegen flatgebouwen Cirrus en Stratus. Dat blijkt althans uit een door de SP gehouden enquête. De gemeente heeft vrijwel niemand van hen gehoord (99,9%) en 46% van de vijftig respondenten is van plan bezwaar tegen de plannen te maken.

Aan de gemeenteraad hebben B&W gevraagd een deel van de openbare ruimte aan de openbaarheid te onttrekken, opdat het college de grond voor de uitbreiding met een Lidl vestiging kan verkopen aan eigenaar Segesta van het winkelcentrum. De opstandige bewoners vrezen vooral toenemende parkeerdruk, overlast door laden en lassen en versmalling bij de nooduitgang van de Stratusflats.

Volgens B&W moeten de bewoners het maar met de eigenaar uitzoeken en hebben zij alleen even de toestemming van de gemeenteraad nodig om de grond aan de openbaarheid te onttrekken. Wat er vervolgens op die grond gaat gebeuren, weet de raad net of nauwelijks. “Als we nu het besluit nemen, dwingen we de bewoners massaal bezwaar in te dienen. De bewonersverenigingen hebben al aangegeven zeker bewaar te maken”, waarschuwt SP-raadslid Patrick Adriaans zijn collega’s.

Over de vraag of er drie in plaats van de nu bestaande twee supermarkets moeten komen, zijn de meningen verdeeld. De SP dringt aan op uitstel van een besluit over de onttrekking van de grond, en standpunt waartoe trouwens in een raadscommissie meer politieke partijen neigden. “Bij uitstel kan de gemeente haar rol nemen en met de bewoners en Segesta kijken of er een plan met draagvlak te realiseren is”, zegt Adriaans. Wethouder Peter Bot heeft laten weten wel aan tafel te willen zitten met de bewoners en de eigenaar, maar geen leiding gevende rol te willen vervullen.

‘Informeel’

Adriaans zegt ‘informeel’ te hebben gehoord dat Segesta bij bezwaarprocedure van bewoners de uitbreiding binnen de bestaande bouw te realiseren. “Daarmee zijn de bewoners en de gemeente niet geholpen”, denkt Adriaans. De SP wil woensdag om uitstel vragen en nog niet beslissen over de onttrekking van de grond aan de openbaarheid. “Zo creëren we ruimte om alsnog samen met de omwonenden en Segesta tot een gedragen plan te komen”, zegt Adriaans.

Van de bewoners vindt 22% keuze uit meer supermarkten aantrekkelijk, maar 30% dat er nu teveel komen, en 14% ziet de renovatie wel zitten, maar ook 14% meent dat leuke winkels verdwijnen. Een derde van de respondenten vreest parkeerdrukte, 28% stank- en geluidsoverlast en 26% overlast door lossen en kaden voor de bevoorrading van de supermarkten. Overigens zegt 42% geen bezwaar te zullen indienen.

 

Lees ook:SP wil transparantie gemeente rond Groenhof
Lees ook:SP overweegt motie van afkeuring door Groenhof
Lees ook:Bezwaren van politiek en bewoners groter Groenhof
Lees ook:B&W: ‘Communicatie Groenhof zaak van eigenaar’
Lees ook:Raad stelt besluit over Groenhof uit

11 reacties op “Storm van bezwaren tegen vergroting Groenhof

 1. Frank

  Dit heeft toch niets met besturen te maken, maar meer met laisser faire. Mijn persoonlijke mening is dat met de komst van Lidl er een te veel aan grootgrutters komt en wat gebeurt met de rest van de winkels? Het aanbod wordt zo wel erg eenzijdig. Hetzelfde is ook al gebeurd met Middenhoven. Alle speciaalwinkels verdwijnen zo. Dit is wel een verarming voor de buurt, terwijl er toch oa behoefte was aan een fietsenmaker, een Blokker of een schoenmaker.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Blokker is al weg uit Groenhof. Daar zijn velen niet blij mee.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    Mijn idee, leve Blokker.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Jo

  3 supermarkten in een winkelcentrum is veel te veel
  Waarom geen Lidl in Middenhoven of Waardhuizen.
  Geen behoefte aan Action in Mdhoven,Stadshart is dichtbij.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tomaat

  Weg met Action in Middenhoven. De winkel van Supertroep.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Dat ben ik niet met je eens. Ik denk dat Action aantoont dat andere bedrijven nog steeds veel te dikke winsten maken op die artikelen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    Dat kan, maar in een aantal gevallen staat de Action onderaan de kwaliteitsladder.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Piet.

     Welke gevallen zijn dat? Dan weet ik of ik er wel of niet naar toe ga.

       /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Rotary, Action handelt in rest- en ramsjpartijen. Mensen komen daar om op koopjes te jagen. Winkel met een vast assortiment zijn bedrijfseconomisch gedwongen om hogere marges (en dus hogere prijzen) aan te houden. Mensen gaan naar zulke winkels in de zekerheid dat zij daar zullen vinden wat zij op dat moment nodig hebben. Beide soorten winkels hebben elkaar nodig en kunnen naast elkaar bestaan. Het is echter moeilijk om een normaal huishouden te runnen met alleen Action-achtige winkels in de omgeving.

  Het lijkt mij een slecht winkelbeleid als er in een winkelcentrum geen Blokker is en wel drie supermarkten met grotendeels overlappend assortiment.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Met je eens, Robert. Ze kunnen naast elkaar bestaan. Ik begrijp echter niet dat Action in het Stadshartcentrum wil zitten. Lijkt me aan de prijzige kant gezien de vaste kosten die ze dan maken. Maar je hebt mazzel:-)

     /   Beantwoorden  / 
 5. Frank Bikker

  En daar heeft rvw weer een punt. Er is in die buurt met vele ouderen juist behoefte aan een winkelassortiment op divers gebied, maar ja de gemeente heeft enkel oog voor expats ( wat natuurlijk mag maar niet alleen)en laat de plaatselijke bewoners gewoon barsten . Dat begint al met de huizenmarkt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.