B&W: ‘Communicatie Groenhof zaak van eigenaar’

Peter Bot

Het gaat bij winkelcentrum Groenhof om een te kleine uitbreiding voor een gemeentelijke startnotitie en de bewoners moeten maar met eigenaar Segesta gaan praten als zij bezwaren hebben. Of de gemeenteraad nu alleen maar even wil instemmen het onttrekken van een voor Lidl benodigd stuk grond, dat daarna door de eigenaar wordt verkocht.

Dat is ongeveer wat B&W aan de gemeenteraad schrijven, nadat in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) vorige week onenigheid was uitgebroken over dat ontheffingsvoorstel. De commissieleden begrepen, de door bezwaar insprekende bewoners, niet allemaal waarom de raad alleen moest instemmen met het onttrekken van de grond, die vervolgens door B&W kon worden verkocht, en niet goed wisten war daarop dan wel zou gebeuren ten nadele van die omwonenden.

In de schriftelijke toelichting zeggen B&W nu dat het allemaal op wetgeving en de zogenoemde ‘kruimelgevallenregeling’ steunt. In de volgende vergadering van de raadscommissie geven ambtenaren aanstaande dinsdag een technische uiteenzetting. Maar de gemeenteraad heeft, anders dan B&W, eigenlijk niks te zeggen over de verbouwing, op basis van wetgeving, staat er in de brief.

In andere gevallen is er wel sprake van een startnotitie, waarin staat wat er gaat worden gebouwd, maar omdat de raad nu niet het bevoegde gezag is, komt die er niet.

Geen initiator

Jeroen Brandes

“Daarnaast”, zeggen de wethouders Bot (bbA) en Brandes (PvdA) in de brief, “is er onderscheid te maken tussen projecten waar de gemeente actief op treedt als ontwikkelaar van het plan (de gemeente ontwikkelt haar eigen grond) en projecten waarbij sprake is van een particulier initiatief en de gemeente faciliterend optreedt.”

Dat is nu het geval. De gemeente is zelf geen initiator van het plan en voor de communicatie moeten de bewoners maar naar de eigenaar van het winkelcentrum gaan. “Hoe kleiner de impact op de omgeving is hoe kleiner de rol van de gemeente”, zeggen de wethouders. Er is volgens hen bij Groenhof geen sprake van een ‘bouwproject’, van een (kleiner) ‘bouwplan’. Als omwonenden bezwaren hebben tegen de vergunning die B&W al hebben verstrekt, zijn er ‘reguliere bezwaar- en beroepsprocedures’, aldus de brief aan de raad.

Onttrekken

“Wij proberen initiatiefnemers uiteraard te bewegen tot overleg met hun omgeving over hun plannen, maar pakken die rol niet zelf aangezien wij niet de ‘eigenaar’ zijn van het initiatief.”

Uit de brief blijkt dat B&W de zaak eigenlijk helemaal zelf hadden kunnen regelen, maar zij hadden nu eenmaal voor dat onttrekken van de grond aan de openbaarheid de gemeenteraad nodig. En daarin liggen nu kennelijk enkele fracties net zo dwars als omwonenden. “Vanwege de van wetswege bepaalde bevoegdheidsverdeling is het besluit over de omgevingsvergunning aan het college en het besluit over de onttrekking aan de openbaarheid aan de raad”, schrijven de wethouders.

De gemeente belegt geen informatieavond voor omwonenden. Dat moet de eigenaar maar doen en de vergunning is al verleend, waartegen de bewoners van de flatgebouwen Cirrus en Status bij Groenhof nog wel bezwaar kunnen maken. De ontwikkelaar heeft volgens de wethouders contact met de twee bewonerscommissies. “Over de bezwaren van de bewonerscommissie Cirrus heeft de ontwikkelaar het gevoel er wel uit te komen. Deze bezwaren gaan met name over laden en lossen. Volgende week woensdag vindt ambtelijk overleg plaats met de ontwikkelaar over mogelijke oplossingen voor dit punt en andere punten in de openbare ruimte zoals locatie winkelwagentjes, fietsenrekken, veiligheid e.d. Dit doen we in eerste instantie zonder de bewoners om te voorkomen dat er oplossingen door de ontwikkelaar en bewoners worden aangedragen, waar wij als gemeente niet mee uit de voeten kunnen, cq. die strijdig zijn met andere belangen.”

 

 

Lees ook:Storm van bezwaren tegen vergroting Groenhof
Lees ook:Raad stelt besluit over Groenhof uit
Lees ook:Hoorzitting bezwaren Groenhof ná besluit raad
Lees ook:B&W: Antwoord over groter Groenhof kon niet eerder
Lees ook:SP overweegt motie van afkeuring door Groenhof

3 reacties op “B&W: ‘Communicatie Groenhof zaak van eigenaar’

 1. Gerben

  De Gemeenteraad gaat er dus niet over, aldus 2 wethouders.
  Het is kruimelwerk.

  Segesta regeert.

  Eerdaags hebben de burgers te kiezen uit de grootgrutters die elkaar op leven of dood bevechten.
  Nog even en er is nog een grootgrutter.

  Leve de Amstelveen Markt, elke vrijdag, – altijd in weer en wind – op het Rode Plein in het zogenaamde
  Stadshart!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Tomaat

  Als zo voor je eigen bewoners opkomt ben je geen knip voor je neus waard. Al ben je voor het plan van Segesta moet je toch het lef hebben om je eigen burgers onder ogen te komen en je beleid uit te leggen.
  Hier geven de complete nullen van volksvertegenwoordigers Brandes( PvdA) en Bot ( BBA) wel hun visitekaartje af.
  Als dit een PvdA of bbA beleid is ,verdienen zij hun plaats in het democratisch bestel niet.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jo

  3 supermarkten in een klein wc.
  Bcc mocht niet een winkel met kantoor erboven t.o. Praxis.
  Problemen met Aalsmeer.
  Martinez mag geen bonbons komen na een rondleiding in hun fabriek.enz
  Burger snapt er niets van.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.