SP wil transparantie gemeente rond Groenhof

Patrick Adriaans

Kennelijk los of voordat er een (geheime) informatiebijeenkomst komt, gaat de SP praten met omwonenden van Groenhof. De eigenaar van dat winkelcentrum wil het uitbreiden en de gemeente wil daarvoor grond verkopen. B&W hebben de raad voorgesteld die vast aan de openbare ruimte te onttrekken. Tegen de uitbreiding kwamen veel bezwaren om omwonenden. De SP eist meer transparantie.

De raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur was er ook niet onverdeeld gelukkig mee en wilde meer informatie. De SP vindt dat de bewoners beter gehoord moeten worden en gaat daarom woensdag (1 februari) op bezoek bij de bewoners. “In tegenstelling tot het college van B&W vindt de SP een zuivere transparante belangenafweging wel belangrijk”, zegt SP-raadslid Patrick Adriaans. “Op vragen van onze fractie hoe de belangen afgewogen zijn bleef het college het antwoord schuldig. Na de commissievergadering komt er opeens allerlei informatie boven borrelen om er vooral op te wijzen dat ambtelijke juist heeft gehandeld. Het gaat niet meer over de inhoud, alleen over de vorm.”

Eigenaar Segesta van het winkelcentrum wil een uitbreiding realiseren zodat er een Lidl kan komen. Daarvoor moet het centrum groter worden, maar dat levert vooral problemen op voor de omwonenden aan de Stratusflat, die de doorgang bij hun nooduitgang zien versmallen. Daarnaast zal volgens de bewoners van de Cirrusflat de verhoogde aanvoer voor bevoorrading van Lidl hen meer verkeers- en geluidsoverlast opleveren.

Actieve rol

Adriaans: “De gemeente verleent een omgevingsvergunning, maar verkoopt ook grond. Zeker 90% van de uitbreiding vindt plaats op gemeentegrond. De gemeente is daarbij dus meer dan een faciliterende partij, zij heeft een actieve rol. Toch stelt de gemeente zich terughoudend op omdat het zou gaan om een initiatief van een derde partij. Dus de bewoners moeten het maar met Segesta uitvechten. Maar de gemeente brengt Segesta bij voorbaat al wel in een sterkere positie door zonder voorwaarde vooraf gemeentegrond te verkopen. Naar de terechte bezwaren van omwonenden wordt niet of nauwelijks geluisterd.”

De SP gaat dus met de bewoners in gesprek, om hun bezwaren te horen en te betrekken bij de afweging die de raad moet maken om de verkoop van gemeentegrond goed te keuren. Volgens Adriaans heeft de fractie al eerder samen met bewoners de situatie ter plekke beoordeeld. “Nu willen we een groot onderzoek doen onder zoveel mogelijk bewoners. Wat het college nalaat, praten met de bewoners vooraf en hun mening meewegen in de afweging, gaan wij als SP doen. De grond die nu verkocht wordt, is van alle inwoners van Amstelveen. Het niet horen van bewoners omdat het om een zogenoemde kruimelgevallenregeling zou gaan, is opnieuw een stuitend voorbeeld van een college dat doof is voor zijn inwoners en weigert leiderschap te tonen.”

 

Lees ook:Storm van bezwaren tegen vergroting Groenhof
Lees ook:Bezwaren van politiek en bewoners groter Groenhof
Lees ook:SP overweegt motie van afkeuring door Groenhof
Lees ook:Raad stelt besluit over Groenhof uit
Lees ook:Hoorzitting bezwaren Groenhof ná besluit raad

2 reacties op “SP wil transparantie gemeente rond Groenhof

  1. Frank Bikker

    Het lijkt me niet meer dan billijk dat elke belanghebbende hier goed over geïnformeerd wordt en dat zijn belang ook echt meegewogen wordt en niet alleen die grootgrutters en de gemeente. En niet pas als het al een gelopen race is, zoals het er nu naar uit ziet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

    Maar ‘Hallo SP’? Begrijpen jullie nog steeds niet dat inspraak alleen geldt als er poen verdiend wordt? Amstelveen zit ervoor om de belangen van graaiers te verdedigen. Onder het motto; als het de graaiers goed gaat, gaat het iedereen goed. U kent dat toch wel? Dat heet liberalisme.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.