Geen zwemstersnamen uit Hitlertijd voor nieuwe straten

Twee toekomstige straten in een uitbreiding van Bankras-Kostverloren krijgen niet de namen van beroemde Nederlandse zwemsters uit het Hitlertijdperk. In juli van dit jaar besloot de gemeenteraad ze te vernoemen naar Nida Senff en Willy den Ouden, in het deel van de wijk waar Olympische successen het thema zijn. De beide Nederlandse vrouwen haalden hun successen tijdens de Spelen in 1936 in Berlijn onder het toeziend oog van Adolf Hitler, die het sportevenement volop aangreep voor propaganda voor het nationaal socialisme. Blijkbaar reikte het historisch inzicht van de raad niet zo ver. ´Achteraf een minder gelukkige keuze, gelet op de periode waarin de zwemsters hun successen hebben behaald,´ vinden B en W. Zij stellen de raad nu voor maar een aan het Jodendom gerelateerde naam aan de beide straten te geven: Maccabiadelaan. De Maccabiade is sinds 1932 een Joodse internationale sportmanifestatie, waaraan deelnemers uit ruim 50 landen komen en die, evenals de Olympische Spelen, eens in de vier jaar wordt gehouden.

Lees ook:Hockey ster Maartje Plaumen bij Venstra
Lees ook:Oranje volleybalteam terug in Bankras
Lees ook:Oympische Week gestart in Amstelveen
Lees ook:Amstelveen gaststad nationaal damesteam volleybal
Lees ook:CDA: Amstelveen ‘speelstad’ bij Olympische Spelen 2028

6 reacties op “Geen zwemstersnamen uit Hitlertijd voor nieuwe straten

  1. C@rio

    Volslagen belachelijk om nederlandse sporters zo te schofferen.
    Waren zij dan nazi’s? nee!
    Werden de spelen van ’36 misbruikt voor nazipropaganda? Ja, maar de spelen worden het meest herinnerd door de vier gouden medailles van Jesse Owens, een zwarte hardloper uit amerika die in z’n eentje de “untermensch-theorie” van de nazi’s onderuit haalde.
    Bimnnen afzienbare tijd worden de olympische spelen in communistisch China gehouden. ook zij zullen de spelen gebruiken voor hun communistische propaganda. Betekent dat voor onze sporters, dat hun prestaties bij voorbaat al in het verdomhoekje terecht zullen komen?
    wat een typisch voorbeeld vankrampachtige politieke correctheid….

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Inderdaad tamelijk onbegrijpelijk/bizar. Ik meen dat er hier en daar wel straten in Nederland naar Jesse Owens zijn vernoemd. Heb dat nooit als verkapte nazi-propaganda gezien. Storender vind ik, dat voor het Olympisch Stadion een bronzen standbeeld staat van iemand die de Hitler-groet brengt! En dat niet in Berlijn, maar in Amsterdam.

    Trouwens: de successen van Churchill en Roosevelt werden ook in een tijd behaald, dat de nazi’s het in Duitsland voor het zeggen hadden. Zullen we Amsterdam dan maar voorstellen om de naar deze heren vernoemde straten eveneens om te dopen?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Taz

    CDA zit toch in het college, ga daar eens klagen,,,,,

      /   Beantwoorden  / 
  4. Hans van der Liet

    Ik heb de CDA-wethouder inmiddels op de hoogte gesteld van mijn bedenkingen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Taz

    En wat was zijn reactie………

      /   Beantwoorden  / 
  6. Hans van der Liet

    Die heb ik nog niet ontvangen. Waarschijnlijk heeft hij het druk met échte problemen op te lossen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.