Gemeente deelt toch niet in omzet Poel-zwembadje

Maaike Veeningen

Geen (jaarlijks oplopend) zeven procent van de omzet ontvangt de gemeente voor het zwembadje in de Poel, zoals eerder door B&W gesuggereerd, maar een ‘marktconforme huur’. Dat zegt wethouder Maaike Veeningen via haar woordvoerster. Over de hoogte van de huur worden geen mededelingen gedaan, omdat die bedrijfsgegevens zou bevatten.

De ‘marktconforme huur’ bestaat overigens uit twee delen: Een vast bedrag plus een percentage van de omzet. Het huurcontract heeft een looptijd van een jaar en kan daarna woorden verlengd.

Bij een inbraak aan het begin van het seizoen bij de onderneming werd  veel gestolen. In een brief aan de gemeenteraad noemt Veeningen dat een van de tegenslagen waarmee het bedrijf had te kampen. De brief werd gestuurd omdat de raad om een evaluatie vroeg van het eerste seizoen van de nu Poel’s Up geheten zwem-, horeca- en supvoorziening, dat funcenter wordt genoemd door de exploitant. De brief van de wethouder bevat de melding dat 90% van de omzetprognose is gehaald en daarin bij de start van de zomer een duidelijke dip zat. Een combinatie van slecht weer en blauwalg in de Poel, waardoor daar niet, zoals de exploitant wil, kon worden ‘gesuppt’, noemt Veeningen als oorzaak.

Het bedrijf, een zwembad met horecavoorzieningen, was dagelijks tot 18.00 uur open en ’s avonds dicht. Blijkbaar kwam men er nu pas achter dat de doelgroep (kinderen) om zes uur naar huis gaat en open blijven extra personeelskosten met zich meebrengt. Voor reserveringen boven vijftien personen gaat Poel’s Up wel open. Behalve dat staat ook in de brief dat het bedrijf in de categorie starters door de jury (waarvan Veeningen voorzitter was) werd genomineerd voor de Amstelveense Ondernemersprijs van het Jaar. En op facebook gaven bezoekers het een hoge score (4,7 uit 5) meldt de wethouder. Er kwamen 2400 individuele zwemmers naar het badje en een onbekend aantal groepen voor suppen in de Poel. Verder ontving het bedrijfsuitjes, met een combinatie van barbecue en sporten, en passerende wandelaars in het Amsterdamse Bos binnen voor een versnapering, schijft Veeningen.

Marktconform

In de uitwerking van een huurcontract staat niets over een percentage van de omzet voor de gemeente, laat de wethouder weten. De gemeente investeerde € 830.000 in het tweedehands badje (voor maximaal 25 personen) op pontons in het zwembad en hoopte dat bij aankoop ooit terug te verdienen. Voorlopig wordt het uit de algemene reserve komende bedrag in tien jaar afgeschreven en of er via de huur voldoende van terug komt, is onbekend.

Bin het volgende seizoen komen er plannen op tafel om van heel de Poeloever een recreatieve zone te maken, zoals ook de exploitant wil, als toegangspoort naar het Amsterdamse Bos.

Reguliere onderneming

Volgens Veeningen is de ondersteunende rol van de gemeente in de aanloop naar de exploitatie van het zwembad ‘inmiddels teruggebracht’ en wordt Poel’s Up beschouwd als een reguliere onderneming binnen het Amstelveense Midden- en Klein Bedrijf. Haar woordvoerster laat weten dat de ondersteuning bestond uit het gereed maken van de accommodatie (zwembad op p0ntons et cetera) en (mede) financiering van het openingsfeest.

De aanschaf van het tweedehands zwembad in de Poel werd destijds door de coalitie (VVD, D66, PvdA en Burgerbelangen) aangenomen. De oppositie, met uitzondering van het CDA, stemde tegen. De PvdA zei later dat het badje niet bepaald ‘haar ding’ was, maar stemde kennelijk met de aankoop in, puur omdat zij nu eenmaal bij de coalitie hoort.

 

Lees ook:Zwembad aan de Poel geopend
Lees ook:Zwembadje in De Poel gaat ‘Poel’s Up’ heten
Lees ook:Badje in Poel gaat op Moederdag open
Lees ook:Contract Poelbad met Jumpers nu getekend
Lees ook:Badje in Poel zondag gratis, daarna € 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.