Overgang huishoudhulp met kinderziekten

Herbert Raat

Herbert Raat

Terwijl de Tweede Kamerfractie van SP over de situatie in Amstelveen vragen heeft gesteld aan staatssecretaris Van Rijn, is hier de overgang voor hulp bij het huishouden van Amstelring naar vier verschillende aanbieders niet vlekkeloos verlopen. Dat blijkt uit een brief van wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) aan de gemeenteraad. De vier nieuwe aanbieders van 300 hulpen aan 1800 inwoners werden via een aanbesteding geworven voor diverse delen van de stad. Per 1 februari stopt Amstelring helemaal, maar de nieuwe bedrijven begonnen al deze maand hulp te leveren.

Helemaal zonder kortsluitingen is dat niet verlopen. Bij de gemeente kwamen klachten binnen van inwoners waar helemaal geen hulp meer verscheen in de eerste week, omdat de vaste hulp bij de oude werkgever nog verplicht vakantie moest of de vaste hulp viel uit en er was geen vervanger.

De aanbieders zijn daar volgens Raat wel op aangesproken. Amstelring moet tot 1 februari voor vervanging zorgen of de klant ‘warm’ overdragen naar de nieuwe aanbieder, zegt de wethouder. Een inwoner kan alleen een vaste hulp behouden als die bij een van de nieuwe bedrijven (of mij meerdere) is dienst is getreden. Raat: “Mochten er, op basis van informatie van de gemeente, ten onrechte twee hulpen bij een inwoner staan, zullen de partijen hiervoor worden gecompenseerd.” Maar de twee hulpen moeten dan kennelijk onderling wel uitmaken wie van hen blijft. Er bestaan overigens volgens de wethouder tussen gemeente en oude en nieuwe aanbieders korte lijnen. “Voor zover bij de gemeente bekend ontvangen op dit moment alle inwoners met hulp bij het huishouden deze hul[p.”

Of dat de hulp is aan wie zij gewend waren is volstrekt onduidelijk. Raat: “In de eerste weken is het voorgekomen dat de nieuwe aanbieder hulp is gaan leveren bij inwoners die in de veronderstelling waren dat zij hun oude aanbieder konden behouden. In sommige gevallen kwam dit doordat de inwoner het retourformulier van de gemeente niet had ingevuld en ‘automatisch’ was ingedeeld bij de in hun wijk gecontracteerde aanbieder. Zij hebben nu alsnog een voorkeur bij de gemeente aangegeven.” Maar mocht die voorkeur inhouden dat een inwoner graag de oude hulp houdt, dan is het zeer de vraag of die wil naar het nieuwe bedrijf is overgestapt.

 

Raat: “Met de nieuwe aanbieders is afgesproken in januari geen tussentijdse wijzigingen door te voeren om te voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat over welke aanbieder verantwoordelijk is voor de levering van de hulp in januari. Waar mogelijk of wenselijk voor de inwoner vindt de overdracht al eerder plaats.”

 

De gemeente heeft volgens de wethouder de laatste weken hulpen gesproken die aangaven dat het aanbod, dat zij van een van de nieuwe aanbieders kregen, niet overeen kwam met wat de gemeente met die bedrijven heeft afgesproken. Er is dan wel met die laatste gepraat. “Tot nu toe is het niet nodig gebleken om hierover juridische procedures te starten”, schrijft Raat. “Waar de gemeente signalen ontvangt zet zij zich in om ervoor te zorgen dat de hulpen een contract krijgen conform de eisen die aan de nieuwe aanbieders zijn gesteld. Er zijn nog enkele hulpen waar de gemeente op dit moment bemiddelt bij een nieuw contract.”

 

Lees ook:Raat wil dat huishoudhulp blijft bij WLZ-mensen
Lees ook:Geldsprikkel huishoudhulp geen ‘klikpremie’
Lees ook:AV in 4-en verdeeld voor inkoop huish. hulp
Lees ook:Raat: ‘Vrees SP wanbetaling hulp ongegrond’
Lees ook:SP: ‘Hulp huishouden kind rekening aanbesteding’

6 reacties op “Overgang huishoudhulp met kinderziekten

  1. Rotary-vriendje

    Nou ? Wat krijgen we nu in hemelsnaam ? Loopt het vermarkten van de Hulp bij Huishouding niet helemaal naar wens ?

    Nou ja ? Kom op VVD. Is het elixer van de markt uitgewerkt ?
    Nee, dat kan gewoon niet. Ik lees het vast verkeerd. De slopers.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anarchistje

    Ach heeft Raatje zich verkeken op de door hem bejubelde marktwerking? Foutje heer Raat?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Anarchistje

    Raatje schuift de foutjes weer af op de inwonertjes? Formuliertjes niet op tijd ingevuld en ingeleverd? Boetetje misschien?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Frank

    Bij een kennis van mij was dit al in december het geval. Amstelring vond het blijkbaar wel goed.
    Nadat zij met de gemeente in contact was getreden werd dit afgedaan als een incidenteel geval.

    Ben benieuwd of deze nieuwe bedrijven wel de uren schrijven, want ik neem aan dat de gemeente en de cliënten daarvoor niet wensen te betalen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. ciska ter Hage

    Onlangs las ik hier nog iets over Raat, Keulen en doofpot, maar klaarblijkelijk speelt dit al langer aan de opmerking van Frank te oordelen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jo

    Er wordt niet bezuinigd ?
    Waarom voor andere aanbieders gekozen ???

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.