Raat wil dat huishoudhulp blijft bij WLZ-mensen

Door een ingreep van het Rijk dreigen tachtig zwaar gehandicapte Amstelveners weer eens een andere hulp in de huishouding te krijgen. De gemeente is daar tegen en heeft de aanbieders die tot nu toe die hulp leverden, op het hart gebonden daarmee door te gaan. Kosten die daaruit voortvloeien neemt de gemeente voor haar rekening, heeft wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) de gemeenteraad laten weten.

De wijziging komt er op neer dat sinds 1 april mensen met een indicatie op basis van de Wet langdurige zorg (WLZ) de hulp in het huishouden niet langer onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt, maar onder die van het Zorgkantoor. Die overgang verloopt niet soepel, constateert Raat.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) mag er dan afspraken over hebben gemaakt, maar de praktijk is ook hier weerbarstiger dan de theorie. De gemeente heeft de indicatie ingetrokken en het Zorgkantoor heeft de betreffende inwoners geïnformeerd en is nu aan zet op de hulp bij het huishouden te regelen. Probleempje: De bij dat kantoor aangesloten aanbieders zijn veelal niet dezelfde als die waarmee de gemeente werkt, met het gevolg dat dus de vaste hulpen dreigen ook te vertrekken. “Hierop heeft een deel van de klanten contact opgenomen met de gemeente en aangegeven dat zij niet begrijpen waarom de hulp via de Wmo stopt”, meldt Raat.

Uit navraag door de gemeente blijkt het zorgkantoor al indicaties te hebben gestuurd naar de zorgaanbieders waarmee het contract heeft. Maar dat zijn vaak niet dezelfde die in opdracht van de gemeente werken. “Onze aanbieders van Hulp bij het Huishouden zijn nu hard bezig om de indicaties bij deze zorgaanbieders te achterhalen en eventueel afspraken te maken om als onderaannemer te werken. Doel hiervan is om de relatie tussen de hulp en de inwoner waar mogelijk te behouden”, schrijft de wethouder aan de gemeenteraad.

Raat wil dat tijdens de mensen gedurende heel die overgang de hulp blijven houden die zij nodig hebben. De gemeente heeft daarom ook contact opgenomen met de ‘eigen’ zorgaanbieders en benadrukt dat die de hulp bij het huishouden kunnen voortzetten totdat het goed geregeld is met het Zorgkantoor.

 

 

Lees ook:Raat: ‘Wachttijd hulp dementie moet korter’
Lees ook:Raat: ‘Vrees SP wanbetaling hulp ongegrond’
Lees ook:Overgang huishoudhulp met kinderziekten
Lees ook:Tevredenheid over gemeentelijke hulp bij huishouden
Lees ook:Geldsprikkel huishoudhulp geen ‘klikpremie’

2 reacties op “Raat wil dat huishoudhulp blijft bij WLZ-mensen

 1. Tomaat

  Goed van Raat ie dit gedaan heeft. Walgelijk dat dit bureaucratisch gesodemieter altijd weer ten koste moet gaan van de mensen die er gebruik van moeten maken. Eerst het bij de gemeente over de schutting heen donderen, dan er weer gedeeltelijk op terug komen zonder overleg te plegen met de gemeente en de cliënten. Hoeveel kost dat heen en weer schuiven weer niet, terwijl er toch al genoeg gekort wordt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Keurig van wethouder Raat ! Als het er op aankomt is hij er !
  Moet gezegd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.