SP vraagt minister vernietiging B&W-besluit

Patrick Adriaans

Patrick Adriaans

In een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken vraagt de fractie van de SP vernietiging van de subsidieregels die B&W hebben bedacht om te komen tot onderhandse aanbesteding van het welzijnspakket. Een nieuwe aanbieder moet de huidige welzijnsstichting Cardanus gaan vervangen. De gemeenteraad besloot dat die dan het al jarenlang in onzekerheid verkerende personeel van Cardanus moet overnemen. Maar volgens de SP is die eis van de raad tot een boterzachte wens opgenomen in de zogenoemde subsidietender, waarin de voorwaarden staan waaronder nu een nieuwe partij aan de slag kan.

De SP stapte uit de begeleidingscommissie die op de overgang en aanbesteding zou toezien en kreeg daarop felle kritiek van de PvdA en iets genuanceerder van de VVD. Alle fracties van de raad waren oorspronkelijk in de commissie vertegenwoordigd. Maar volgens de SP is de subsidietender in strijd met het eerder genomen raadsbesluit. Een harde eis voor overname van de medewerkers van Cardanus in het raadsbesluit is volgens de SP nu verworden tot ‘wenselijkheid’.

De SP zegt nu een moreel beroep te doen op de minister van Binnenlandse Zaken om het besluit te vernietigen. “Een collegebesluit dat in strijd is met een raadsbesluit mist een rechtsgrond en kan op grond daarvan vernietigd worden door de minister”, zegt SP-raadslid Patrick Adriaans, die namens de SP in de commissie zat.

In de brief aan het ministerie geeft de SP tekst en uitleg over het volgens haar ten onrechte niet opnemen van een harde eis aan de subsidievragers om het personeel onder voorwaarden over te nemen. Daarnaast zegt de SP in de brief dat voor B&W nu de hoogte van de subsidieaanvraag meer dan drie keer zo zwaar telt als de mogelijkheid tot overname van personeel. Voor de SP is dit alles onacceptabel, zegt de fractie.

Adriaans: “De raad besluit organisaties het personeel te laten overnemen voor zover zij werkzaam zijn voor de gemeente en voor zover zij passen binnen gemeentelijk beleid. Maar de door B&W opgestelde tender eist niet van de organisaties dat zij dat ook doen. In het raadsbesluit stond ook dat continuïteit en kwaliteit zo veel mogelijk gewaarborgd moeten worden, maar dat is in de tender ondergeschikt gemaakt aan de winst die geboekt kan worden door een lagere subsidieaanvraag.”

Cardanus deed zowel het beheer van de wijkcentra als het welzijnswerk in de wijken. Dat zou ook een nieuwe partij kunnen overnemen, maar er zouden volgens het raadsbesluit ook twee partijen voor elk van die taken kunnen aantreden. Maar bij het beheer van de centra tellen de financiën ruim drie keer zo zwaar en bij het welzijnswerk zelfs vijf keer zo zwaar als de wens tot overname van personeel, constateert Adriaans. “Logisch dat ik met zulke afzwakkingen in gewetensnood kom”.

De SP vindt dat uit de subsidietender duidelijk moet blijken dat de gemeenteraad zich uitgesproken heeft voor de professionals op de werkvloer. “Dat betekent niet een automatische werkgelegenheidsgarantie voor deze professionals, maar wel verplichtingen voor de organisaties die de aanbesteding gegund krijgen om deze professionals over te nemen binnen door de gemeente gestelde voorwaarden”, zegt Adriaans. “Zo lang dit niet is geregeld, blijft de SP zoeken naar mogelijkheden om de subsidietender van tafel te krijgen. Deze brief aan de minister is daar een van.”

 

Lees ook:Plasterk: ‘AanZ moet personeel Cardanus overnemen’
Lees ook:Politiek verwijt SP brief aan minister over Cardanus
Lees ook:SP: ‘Banen Cardanus onvoldoende gewaarborgd’
Lees ook:SP kan zich klaagzang Cardanus wel voorstellen
Lees ook:Ook ChristenUnie nu bezorgd over AanZ

3 reacties op “SP vraagt minister vernietiging B&W-besluit

  1. gerben

    Eerder een wethouder die de wet overtreedt (vleermuizen) en nu dit. Amstelveen ziek?

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Johan, effe offtopic. Die bewegende reclame en andere rommel die je weg moet klikken wordt oa wel een plaag. Kun je er niets aan doen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Van reclame bestaat deze site. Wat is die andere rommel?

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.