SP: ‘Banen Cardanus onvoldoende gewaarborgd’

Patrick Adriaans

Patrick Adriaans

De SP stapt uit de begeleidingscommissie welzijn, waarin tot nu toe alle fracties in de gemeenteraad waren vertegenwoordigd. De commissie begeleidt de overgang naar een nieuwe welzijnsorganisatie, als opvolger van Stichting Cardanus, via een onderhandse aanbesteding. De gemeenteraad vond dat de medewerkers van Cardanus – zoals beheerders van wijkcentra en wijkwelzijnswerkers – na vele jaren van onzekerheid over hun baan door de nieuwe aanbieder moeten worden overgenomen. Maar volgens de SP blijkt nu dat hun positie in de richtlijnen voor de aanbesteding, de zogenoemde ‘subsidietender’ onvoldoende wordt beschermd. “Daarin is die overname van medewerkers een wens geworden, in plaats van een eis”, zegt SP-fractievoorzitter Joep van Erp. “Dat is volledig in strijd met het besluit van de gemeenteraad.”

In de ‘tender’, door de commissie aan B&W voorgelegd, worden relatief weinig woorden besteed aan de overname van personeel. En wat er wel staat is boterzacht ten opzichte van de door de gemeenteraad gestelde eis.

 

Joep van Erp

Joep van Erp

Letterlijk kwamen begeleidingscommissie en B&W niet verder dan deze opmerking: ‘Conform het besluit van de gemeenteraad op 12 december 2012 en nader gespecificeerd op 3 juli 2013 is het wenselijk dat de subsidieaanvrager het personeel van de huidige uitvoerdervoor zover mogelijk overneemt. De subsidieaanvrager dient daarbij de bepalingen van de CAO Welzijn en maatschappelijke dienstverlening in acht te nemen. Concreet betekent dit dat personeel dat overgenomen wordt door de subsidieaanvrager wordt aangesteld met behoud van rechtspositie conform de CAO Welzijn en maatschappelijke dienstverlening op het moment van indiensttreding bij de subsidieaanvrager.”

De harde eis van de gemeenteraad staat er niet in, vindt de SP.  Namens die fractie maakte raadslid Patrick Adriaans deel uit van de begeleidingscommissie. Hij kan wat er nu als richtlijn staat weinig waarborgen voor de Cardanus-medewerkers ontdekken.

“Voor de SP was het belangrijkste onderdeel van het op 3 juli genomen raadsbesluit dat personeel van Cardanus, voor zover nu werkzaam voor de gemeente, moest worden overgenomen door de nieuwe organisatie of organisaties”, zegt Adriaans. “Daarnaast besloot de raad een begeleidingscommissie in te stellen om dit proces te monitoren. Die heeft een subsidietender voorgelegd aan het college. De inhoud daarvan is reden voor de SP uit de commissie te stappen. Wij willen verantwoording afleggen over ons besluit tot opstappen en zullen dat doen met in acht neming van het vertrouwelijke karakter van de commissie.”

Adriaans deel de mening van zijn fractievoorzitter: “In de uiteindelijke subsidietender is de harde eis tot overname, onder voorwaarden, van personeel afgezwakt tot wens. Dat is strijdig met het raadsbesluit en helemaal strijdig met de visie van de SP. Het raadsbesluit zat al dicht bij de ondergrens die de SP stelde, nu is men daar doorheen gezakt. Ik heb lang getwijfeld, maar kan het niet met mijn eigen geweten verenigen verder mee te werken aan dit beleid. Gelukkig krijg ik daarbij de onvoorwaardelijke steun van mijn partij.”

De SP heeft zich volgens hem altijd hard gemaakt voor de medewerkers, niet de organisatie, van Cardanus. “Wij zullen dat ook altijd blijven doen. Als puntje bij paaltje komt, blijken andere partijen niet duidelijk in hun keuze en de rechtspositie van medewerkers af te wegen tegen bijvoorbeeld financiële voordelen. De SP zegt duidelijk nee tegen het behalen van efficiency voordelen over de ruggen van de medewerkers.”

Lees ook:SP vraagt minister vernietiging B&W-besluit
Lees ook:Plasterk: ‘AanZ moet personeel Cardanus overnemen’
Lees ook:Politiek verwijt SP brief aan minister over Cardanus
Lees ook:SP kan zich klaagzang Cardanus wel voorstellen
Lees ook:Ook ChristenUnie nu bezorgd over AanZ

5 reacties op “SP: ‘Banen Cardanus onvoldoende gewaarborgd’

  1. frank bikker

    Stichting Cardanus heeft in het verleden diverse flaters geslagen bij het jongerenwerk. Daar zullen bepaalde poppetjes binnen zo”n organisatie verantwoordelijk voor zijn geweest. Op een bep. moment constateert de gemeente die flaters en nu verwacht de SP dat de gemeente grootmoedig het gehele personeelsbestand van zo’n club overneemt, inclusief de personen die er zo’n puinhoop van hebben gemaakt. Dat lijkt me toch wel te veel van het goeie!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Dit is volstrekte nonsens, geuit door iemand die absoluut niet heeft gevolgd wat er bij Cardanus is gebeurd. De organisatie is al tot een minimum afgeslankt, de voor het miskleunen met jongerenwerk verantwoordelijke directie weggestuurd, peuterspeelzalen zijn overgenomen etc. De OR had vertrouwen in de directie opgezegd etc. Wat er nog over is heeft alleen betrekking op beheer van de wijkcentra en het wijkwelzijnswerk. En dat gaat niet verkeerd. Dat nu nog steeds de mensen bij Cardanus werkzaam zouden zijn die voor de puinhoop hebben gezorgd, is gewoon niet waar en een belediging van de overgeblevenen, die juist tegen die puinhoop hebben geageerd.

        /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Zit er licht tussen de opdracht van de raad en de tender?
    Dat is de vraag. En de waarheid komt vroeg of laat boven tafel.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan Demming

    Niet alleen Cardanus, ook de gemeente heeft geblunderd. Om dan alleen Cardanus de schuld te geven is makkelijk, maar niet terecht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.