Politiek verwijt SP brief aan minister over Cardanus

Patrick Adriaans

Patrick Adriaans

Is er verschil tussen een door de gemeente opgelegde plicht en een wens van haar? Zeg maar: tussen een harde eis en wenselijkheid? Natuurlijk, vindt de SP. De fractie is daarmee de enige in de gemeenteraad. De rest ziet geen enkel verschil, bleek woensdagavond in de raadscommissie Burgers & Samenleving. Het betekent dat de meerderheid geen verschil ziet tussen enerzijds een besluit van de gemeenteraad dat personeel van Cardanus door een nieuwe aanbieder op het gebied van wijkwelzijn moet worden overgenomen en anderzijds de nu door B&W geformuleerde gemeentelijke regels voor een offerte, een zogenoemde subsidietender.

In die laatste staat dat het ‘wenselijk’ is dat het personeel zoveel mogelijk wordt overgenomen. Maar dat is geen harde eis meer, zoals was afgesproken, constateerde de SP. Die stapte uit de commissie die de onderhandse aanbesteding begeleidt en waarin alle partijen in de raad waren vertegenwoordigd. Tot grote woede van de overblijvers, die nu schermden met de vertrouwelijkheid van de begeleidingscommissie, waardoor zij niet al te exact op de houding van de SP konden ingaan. Maar intussen beschuldigden zij die partij er wel van over de ruggen van de al jaren in onzekerheid verkerende medewerkers van Cardanus op partijpolitiek gewin uit te zijn. De SP heeft de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd de door B&W samengestelde subsidietender, die volgens de fractie haaks op het besluit van de gemeenteraad staat, te vernietigen.

SP-er Patrick Adriaans vroeg de andere leden van de raadscommissie of er verschil bestaat tussen:

  1. het genomen raadsbesluit ‘het personeel van Cardanus, voor zover nu werkzaam voor de gemeente Amstelveen, te laten overnemen’  door een nieuwe organisatie, ‘voor zover passend binnen het door de raad vastgestelde beleid’ en
  2. de mededeling (onder wensen van de gemeente) aan offrerende organisaties: ‘u hebt zoveel mogelijk vacatureruimte en uw procedure voor overname en selectie van personeel van de huidige uitvoerder (Cardanus, red.) geeft de meeste ruimte om zoveel mogelijk personeel over te kunnen nemen.’
Raadslid Frequin

Raadslid Frequin

Bestaat er echt geen verschil tussen die twee formuleringen? Nee hoor, vonden de meeste fracties. Hoewel GroenLinks-raadslid Mijksenaar, net terug van vakantie, zich nog even op de vlakte hield. “Ik had nog overleg gewild en vind het niet goed dat ik nu hier ja of nee op moet zeggen”, zei ze.

Maar de andere fracties betreurden de actie van de SP. De PvdA had dat al eerder in felle woorden publiekelijk gedaan, de VVD iets genuanceerder. VVD-raadslid Frequin vond dat problemen in Amstelveen ook plaatselijk moeten worden opgelost en niet via een brief aan een minister. Hij wilde van andere fracties wel graag weten of die ook strijdigheid tussen raadsbesluit en subsidietender (van B&W) zagen. Nee, reageerden de meeste dus.

Frequin vond dat de SP, als de kwestie zo zwaar op de maag van die partij lag, een extra raadsvergadering had moeten aanvragen. Volgens hem wordt door de publieke actie van de socialisten nu het aanzien van Amstelveen geschaad.

 

Lees ook:SP: ‘Banen Cardanus onvoldoende gewaarborgd’
Lees ook:Gemeente bezorgd over overname medewerkers Cardanus
Lees ook:SP vraagt minister vernietiging B&W-besluit
Lees ook:SP kan zich klaagzang Cardanus wel voorstellen
Lees ook:Ook ChristenUnie nu bezorgd over AanZ

Eén reactie op “Politiek verwijt SP brief aan minister over Cardanus

  1. Jan Demming

    Verplicht betekent dat iets MOET. Wenselijk houdt in dat iets weliswaar gewenst is, maar niet verplicht. Dat is toch niet zo heel moeilijk, zelfs niet voor de politiek???

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.