Ook ChristenUnie nu bezorgd over AanZ

Bert de Pijper

Bert de Pijper

Net als andere fracties maakt ook de ChristenUnie (CU) zich nu zorgen over het personeel van Cardanus en de vrijwilligers in de wijkcentra. Zij heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan B&W. De medewerkers van Cardanus worden niet overgenomen door de nieuwe welzijnsinstelling AanZ Amstelveen, maar kunnen daar  solliciteren en krijgen als zij worden aangenomen (wat veelal niet gebeurt)  maximaal een jaarcontract. Dat is niet de gang van zaken die de gemeenteraad voor ogen had. Eerder had de CU kritiek op de SP, die de bui al zag hangen en als enige fractie uit de begeleidingscommissie stapte. Volgens de CU was dat partijpolitieke stemmingmakerij, maar inmiddels deelt zij kennelijk de zorgen.

De SP stapte uit de begeleidingscommissie, omdat in de zogenoemde subsidietender (het pakket voorwaarden waarop nieuwe aanbieders hun offertes bij een onderhandse aanbesteding konden baseren) iets anders stond dan in het besluit van de gemeenteraad. De eis van de raad dat de nieuwe organisatie voor de gemeente werkend personeel van Cardanus zou overnemen, was volgens de socialisten in de tender tot een boterzachte ‘wens’ gereduceerd. Vervolgens zeiden de participanten in AanZ – Vita en Participe – hun offerte uitsluitend op de tender te hebben gebaseerd. Met kennelijk alle gevolgen van dien.

Rechtspositie

Fractievoorzitter Bert de Pijper van de CU zegt zich in toenemende mate zorgen te maken over signalen inzake de overgang van werknemers en vrijwilligers naar AanZ. Hij constateert nu, zoals de SP al eerder deed, dat de raad herhaaldelijk heeft uitgesproken dat de “continuïteit en de kwaliteit van de werknemers gewaarborgd moest zijn”. Maar anders dan de SP vindt De Pijper blijkbaar daar er weinig of geen licht zat tussen het raadsbesluit en de subsidietender. Bij de overname moest AanZ volgens hem de wettelijke bepalingen en die uit de cao Welzijn in acht nemen. “Voorwaarde daarbij was dat het personeel van Cardanus wordt aangesteld met behoud van de rechtspositie volgens de geldende cao,”, zegt De Pijper. “Helaas bereiken ons veel geluiden die wijzen op vragen over de overgang van werknemers. Ook rond de rol van de vrijwilligers en de voortzetting van hun inzet in de wijkcentra na 31 december bestaat on onzekerheden. Wij betreuren dat zeer.”

Arbeidscontracten

Hij heeft B&W gevraagd na te gaan of het door AanZ nu gevoerde personeelsbeleid met de werknemers van Cardanus wel in overeenstemming is met wat de gemeenteraad destijds besloot en met de voorwaarden uit de subsidietender. Maar volgens de SP zijn die twee niet hetzelfde en stemde de subsidietender al niet overeen met het raadsbesluit. De ChristenUnie vraagt wethouder Herbert Raat, die welzijnswethouder Koops (ook ChristenUnie) vervangt wegens haar zwangerschapsverlof, of hij de kwestie in het door hem afgedwongen wekelijkse contact van de gemeente met AanZ aan de orde wil stellen.

De Pijper vraagt B&W onder meer hoe arbeidscontacten voor een jaar of zes maanden, bij overgang van Cardanus naar AanZ, zich verhouden tot het Burger Wetboek en de cao. Ook wil hij weten hoe het mogelijk is dat al jaren tot tevredenheid functionerende medewerkers van Cardanus opeens niet competent meer worden geacht door AanZ. Het lijkt er ook op dat bij de nieuwe organisatie een veel zakelijker cultuur heerst dan de gemoedelijke bij Cardanus, zegt De Pijper. Ook dat wil hij in het belang van werknemers en vrijwilligers besproken zien in het wekelijks contact. Eerder al stelde D66 vragen over de kwestie. De beantwoording daarvan wordt ook steeds urgenter, vindt De Pijper.

Lees ook:Gemeente bezorgd over overname medewerkers Cardanus
Lees ook:Minder dan helft Cardanuspersoneel naar AanZ
Lees ook:Raat: ‘AanZ moet zich aan CAO houden’
Lees ook:Plasterk: ‘AanZ moet personeel Cardanus overnemen’
Lees ook:Raat wil opheldering over overname personeel Cardanus

8 reacties op “Ook ChristenUnie nu bezorgd over AanZ

  1. Ab Wiegman

    De subsidie tender geeft aan:
    quote”
    1.5 Looptijd van de subsidie
    De subsidie wordt aan de geselecteerde uitvoerder(s) per jaar verleend ingaande 1 januari 2014,voor een minimale periode van twee jaren. De subsidiegever heeft eenzijdig de mogelijkheid om daarna de periode te verlengen telkens voor de duur van één jaar. De inhoud en hoogte van de subsidie kan jaarlijks worden aangepast op basis van bijgesteld beleid.
    Jaarlijks stelt de gemeente het beleid op uitvoeringsniveau bij, gebaseerd op monitoring en evaluatie, en in overleg met de uitvoerende organisatie(s) en bewonersinitiatiefgroepen
    “unquote”

    Dus is het niet onlogisch om met contracten van bepaalde duur te werken. Gemeenteraad heeft even niet opgelet!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Het betekent dus dat wie bijvoorbeeld bij een bouwbedrijf al tientallen jaren werkt, altijd maar een contract voor een jaar krijgt? En er zijn meer bedrijven die van de ene naar de andere opdracht gaan. Er bestaat natuurlijk ook zoiets als ondernemingsrisico. Maar dat de gemeenteraad niet heeft opgelet is waar. Het ging ook allemaal in ijltempo. Trouwens, de gemeenteraad slaapt wel vaker. Die zogenoemde democratische controle blijkt doorgaans een nogal ridicuul lachertje. Ook in Den Haag komen parlementaire acties meestal op gang na ontdekkingen door de media, die dan eerst worden tegengesproken en tenslotte, als aan bewijzen niet meer valt te ontkomen, de politiek wakker schudden.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Ab Wiegman

        Dat is niet helemaal vergelijkbaar Hr Bos. AanZ heeft slechts een contract voor 2 jaar gekregen, Dat is de stommiteit van B&W die continuïteit in de weg staat. Zie het vanuit AanZ als een opdracht voor een bouwproject. Als het klaar is is het over. Begrijp me goed, ik ben net even kritisch als U over de hele gang van zaken, maar de hoofdoorzaak van alle ellende ligt bij de gemeente Amstelveen die een stomme tender in elkaar zette en bij de politiek die door onkunde en onoplettendheid de boel niet wist te corrigeren. Als ze maar van Cardanus afkwamen was het enige motto

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Dan had AanZ er niet aan moeten beginnen. Maar de gretigheid van Vita en Participe de klus binnen te slepen, weerhield kennelijk beide ervan te zeggen: daar trappen we niet in, want het is onmogelijk. Overigens vraag ik mij af waarom een club die bedrijfje wil spelen ook niet met andere bedrijven kan worden vergeleken. Geen bedrijf kan eindeloos doorgaan met jaarcontracten. Ik vermoed dat daar juist het probleem schuilt met het aannemen van mensen van Cardanus, die nu eenmaal een rechtspositie hebben opgebouwd. Kun je beter uit de bak werklozen een sollicitant aannemen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Ab Wiegman

            Tja, als er een tender uitkomt die ondershands wordt aanbesteed, dan weet je niet precies wat AanZ heeft gehoord van de gemeente om hen te doen besluiten toch aan te bieden. Overigens ook in het bedrijfsleven is het gebruikelijk om mensen in te huren voor de duur van een project. Dat is niet iets van de laatste tijd maar bestaat al lang. Jaren geleden heb ik André Wouterse toen die nog directeur van Cardanus was eens verweten dat hij geen normale financiële huishouding voerde. Het antwoord was toen : “wij zijn een sociaal culturele instelling en geen bedrijf”
            Dat is nou precies waar het met Cardanus is misgegaan. Toen men eenmaal (eindelijk) een controller in dienst had en Bouman aan het bewind kwam ging het duidelijk beter, maar aan de Poel was het leed reeds geschied.

              /  
  2. ellen

    Een minimale periode van 2 jaar. Maar het zou hier toch over contracten van een half of een jaar gaan, die men het personeel heeft aangeboden?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ab Wiegman

      Contracten van een jaar is wat men uitgeeft en dat is logisch als je de kans loopt om in jan of feb 2015 te horen dat het lopende contract niet verlengd gaat worden

        /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    Wethouder Koops treedt aan en op!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.