Selectieprocedure opvolger Cardanus blijft geheim

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

Het selecteren van een organisatie als opvolger van Cardanus voor het welzijnswerk in de wijken blijft een strikt geheime procedure. Dat blijkt uit een brief van wethouder Jacqueline Koops aan de koepel van ‘bewonersinitiatiefgroepen’ (BIG). Die groepen komen overigens voort uit het nieuwe gemeentelijke welzijnsbeleid, waarin wijkbewoners zelf met initiatieven voor activiteiten in en om de wijkcentra moeten komen.

Omdat de gemeente van Cardanus af wil, zoekt zij via een onderhandse offerteprocedure naar nieuwe aanbieders op het gebied van het beheer van de wijkcentra en het welzijnswerk. Beide kunnen door één bedrijf ter hand worden genomen, zoals nu Cardanus doet, maar ook is een splitsing van de taken mogelijk. Dat hangt van de offertes af.

Een commissie uit de gemeenteraad begeleidt het proces. Daarnaast is er een selectiecommissie met onder anderen twee bewoners, twee ambtenaren en een onafhankelijke voorzitter. Dat is zo besloten door B&W.

Aan de op 11  juli bij de gemeente bekende BIG’s is gevraagd kandidaten aan te melden voor de selectiecommissie. Het moest allemaal in allerijl gebeuren, na de vergadering van de gemeenteraad op 3 juli, waarin de offerte procedure werd goedgekeurd. Of men dus maar binnen vier dagen met namen van kandidaten wilde komen. Er kwamen zes aanmeldingen binnen, waaruit er binnen een dag twee door de begeleidingscommissie werden gekozen. De namen van die twee wilden B&W eerst niet prijs geven, maar tenslotte kwamen zij daarop terug. Het zijn de heren De Werker en Bleekermolen, leden van respectievelijk de BIG Waardhuizen / Middenhoven en Groenelaan (ook wel Bolderraad genoemd).  ‘Ik ben van mening dat de procedure rond de subsidietender hiermee transparant verlopen is’, schrijft Koops.  ‘Wat er verder binnen de selectiecommissie besproken wordt, valt onder de geheimhoudingsplicht en hierover zal geen informatie naar buiten gebracht worden.’

De BIG-koepel wil ook dat de nu voor Cardanus werkende beheerders van de wijkcentra en welzijnswerkers door een nieuwe organisatie worden overgenomen en hun werk in de wijken kunnen blijven doen. Anders vrezen zij een uitstroom van al jarenlang door onzekerheid getergde professionals in de wijken. Koops wijst er op dat de gemeenteraad ook personeel van Cardanus wil laten overgaan naar de nieuwe aanbieder, maar zij voegt er wel aan toe dat het dan kan gaan om nú voor de gemeente werkzame medewerkers en ‘voor zover passend binnen het door de raad vastgestelde beleid’.

De BIG-koepel meent dat eigenlijk elke bewonersinitiatiefgroep vertrouwelijk op de hoogte moet worden gehouden van de selectie, maar de gemeente is tegen die transparantie.

 

Lees ook:Bewonerskoepel wil beheerders wijkcentra behouden
Lees ook:Aanbesteding welzijnswerk wordt voorbereid
Lees ook:Nieuwe organisatie gaat wijkcentra en welzijn runnen
Lees ook:Rol van Cardanus lijkt ook in wijk volgend jaar uitgespeeld
Lees ook:Cardanus mag nu tóch weer jaar doorgaan

5 reacties op “Selectieprocedure opvolger Cardanus blijft geheim

  1. frank bikker

    Ik snap geen snars van deze transparantie! Maar ik ben ook erg dom!

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Een annoniem offertetraject is niet ongebruikelijk. Maar een geheime selectieprocedure is uiterst verdacht. Zeker al het geen open offertetraject is. Transparantie is een belangrijke waarde.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ab Wiegman

    “Omdat de gemeente van Cardanus af wil, zoekt zij via een onderhandse offerteprocedure naar nieuwe aanbieders op het gebied van het beheer van de wijkcentra en het welzijnswerk.”
    Maar Cardanus mag wel aanbieden. Hoort dit ook bij de transparantie. Ik heb overigens begrepen dat de aanbestedingsprocedure op 28 augustus wordt gepubliceerd

      /   Beantwoorden  / 
  4. gerben

    Fijn dat het tot een open, zij het onderhandse, aanbesteding komt.
    Heb iets gemist dienaangaande.
    Cardanus krijgt daarbij een eerlijke kans, dus.
    Maak me wel zorg over de beheerders van de wijkcentra. Ze zijn goud in onze stad.

    Vertrouw erop dat wethouder Koops deze focus inbrengt in de aanbesteding en hoe verder.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.