Bewonerskoepel wil beheerders wijkcentra behouden

Wethouder Koops

Wethouder Koops

Een door henzelf opgerichte koepel van zogenoemde bewonersinitiatiefgroepen (BIGs) wil dat de nu nog bij Stichting Cardanus in dienst zijnde beheerders van wijkcentra en welzijnswerkers in de wijken ook na 1 januari hun werk kunnen blijven doen. Het samenwerkingsverband vreest niet alleen uitstroom van de al jaren door onzekerheid getergde professionals van Cardanus, maar ook van vrijwilligers.

De koepel heeft dat in een brief aan wethouder Jacqueline Koops van Welzijn (ChristenUnie) laten weten. De initiatiefgroepen vloeien voort uit het nieuwe beleid op het gebied van welzijn in de wijken, waarbij de burgers zelf met initiatieven voor activiteiten moeten komen. Tegelijk willen B&W af van Cardanus, de organisatie die decennia lang het beheer van de centra in handen had en de activiteiten in de wijken coördineerde. De gemeente wil via een openbare aanbesteding andere organisaties gaan inhuren. Die kunnen dat ook zowel beheer als welzijnswerk aanpakken, maar ook één van beide taken op zich nemen.

De gemeenteraad heeft zich begin juli neergelegd bij de onderhandse aanbesteding, maar in de selectiecommissie zijn geen vertegenwoordigers van de BIGs gevraagd, terwijl de gemeente juist meer particulier initiatief zegt te willen. De koepel – die zeven inmiddels gestarte initiatiefgroepen vertegenwoordigt – betreurt de gang van zaken en verwijt de wethouder alleen enkele bewoners op persoonlijke titel te hebben gevraagd voor de selectiecommissie. En die moesten ook nog eens binnen een paar dagen beslissen, zegt de koepel in de brief. ‘Wij zien dit als een fundamenteel gebrek in het selectieproces. De voornaamste partners van de nieuwe welzijnsorganisatie (BIGs en BIG koepel) worden hoerdoor niet betrokken bij de selectie’, staat in de brief aan Koops. Nogal merkwaardig, omdat de gemeente zegt die BIGs een centrale rol te willen laten spelen in het nieuwe beleid, wordt er aan toegevoegd. De nu door de gemeente benoemde particulieren hebben geen mandaat van de BIGs en worden dor de opgelegde geheimhouding belemmerd met andere bewoners en vrijwilligers te praten. Kortom: Opnieuw gaat het fout met de participatie van bewoners, is zo ongeveer de strekking van de brief. Door de voorgenomen overstap naar een andere organisatie – al mag Cardanus ook wel met een offerte komen – dreigen beheerders, wijkwelzijnswerkers en vrijwilligers te verdwijnen, denkt de koepel.  Ook vreest zij verlies van buurtactiviteiten en op termijn mogelijk sluiting van wijkcentra. De BIG Koepel dat wethouder Koops van de deelnemende welzijnsorganisaties een harde garantie eist de huidige beheerders en welzijnswerkers over te nemen.

Ook in de gemeenteraad is daarop aangedrongen, maar B&W hielden de deur op een kier voor mogelijk noodzakelijk afscheid van sommige medewerkers, al moeten die krachtens de CAO op grote schaal worden overgenomen. ‘De BIG koepel en de aangesloten BIGs zijn, mede na overleg met bewoners en vrijwilligers, tot het inzicht gekomen dat behoud van de huidige beheerders en welzijnswerkers in de wijkcentra van essentieel belang is om de continuïteit van de activiteiten en het vrijwilligerswerk in en rond de wijkcentra te waarborgen’, aldus de brief aan Koops. Daarin wordt ook gewezen op de jarenlange bestaande band tussen vrijwilligers, bewoners en beheerders. Maar veel wijkwelzijnswerkers en beheerders zijn wat ouder en daardoor mogelijk voor een nieuwe aanbieder niet zo aantrekkelijk. ‘Als voormalig arbeidsrecht advocaat weet u dat zelfs bij CAO geregelde  overgang van onderneming tal van mogelijkheden bestaan om werknemers die de nieuwe werkgever niet wenst over te nemen, buiten de overgang te houden’, aldus de brief, waarvan de schrijvers zich afvragen hoe Koops zich aan haar belofte dat behoud van werkgelegenheid voor de nu actieve Cardanus medewerkers uitgangspunt is, denkt waar te maken. Gevreesd wordt dat veel ervaring – aanwezig bij oudere werknemers met een lang dienstverband – uit de wijken verdwijnt.

De koepel wil ook transparantie naar de BIGs. ‘Als de doelstelling van Welzijn Nieuwe Stijl is de BIG uiteindelijk zelf het beheer over de wijkcentra te laten overnemen, moet daar in de tussenliggende tijd naar worden toegewerkt’, aldus de briefschrijvers, die menen dat zij vertrouwelijk nu al inzage in de procedures, kosten en financiële positie van de wijkcentra moeten krijgen. Ook moet elke BIG worden geconsulteerd over de besluiten die van wezenlijk belang zijn voor de financiële positie, functioneren en continuïteit van een wijkcentrum, vinden zij.

 

 

 

Lees ook:Selectieprocedure opvolger Cardanus blijft geheim
Lees ook:EHBO Cursus voor vrijwilligers en medewerkers Cardanus
Lees ook:Vrijwilligers wijkcentra in opstand
Lees ook:Aanbesteding welzijnswerk wordt voorbereid
Lees ook:Cardanus: nog 16 werkers voor sociale samenhang wijken

Eén reactie op “Bewonerskoepel wil beheerders wijkcentra behouden

  1. gerben

    Mag hopen dat u op de brief een ontvangstbevestiging krijgt op korte termijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.