‘Gemeentelijke aanjager wijkwelzijn te formeel’

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

De door de gemeente aangestelde aanjager, om in de wijken zogenoemde initiatiefgroepen van de grond te krijgen voor het wijkgerichte welzijnswerk, toont daar meer weerstand dan medewerking, Dat zei Theo van Veggel woensdag tegen de raadscommissie Burgers en Samenleving namens actieve bewoners in Groenelaan, waar een zogenoemde Bolderraad wordt opgericht, Om de sociale cohesie te verbeteren in de wijken, is een goed functionerend wijkcentrum – in dit geval De Bolder – nodig, benadrukte Van Veggel. Met zijn opmerking over de aanjager, die zich volgens mij nogal formeel opstelde in de gesprekken met bewoners, reageerde hij op de vraag van GroenLinks-raadslid Dorien Mijksenaar of er met hem contact is geweest.

De kwestie kwam aan de orde bij het door GroenLinks aangevraagde debat over het welzijnswerk in de wijken. Die fractie vraagt zich af of de gemeente niet te veel in de stenen van de wijkcentra dan in de benodigde vrijwilligers investeert. En als het nieuwe welzijn in de wijken steeds meer de verantwoordelijkheid van bewoners wordt moet daarvoor wel een structuur bestaan, constateerde D66-raadslid Alink. Er zijn nu drie pilots gaande in wijken, maar hij had de indruk dat die moeilijk van de grond komen. Wethouder Jacqueline Koops bestreed dat in alle toonaarden. En dat er maar één pilot per jaar wordt toegestaan, is een misvatting, die ook Veggel bleek te hebben. “Dat zijn wij pas op zijn vroegst in 2015 aan de beurt en die planning slaat alles door in een wijk”, zei hij. Maar als er goede initiatieven komen, zal de gemeente met graagte die ook tussentijds honoreren, betoogde Koops.

Intussen blijft medewerking van bewoners in de wijken een probleem, constateerde VVD-raadslid Tim Lechner. “De wijkcentra worden goeddeels door ouderen gerund”, zei hij. En hij vroeg zich af hoe dat dan met de initiatiegroepen moet. “Bij mij in de wijk blijkt niemand geïnteresseerd in activiteiten in de wijk. Zij hebben het te druk met hun werk, kinderen enzovoort.  Moet je dan gedwongen activiteiten gaan organiseren?”

Het zal, betoogde Alink, nog heel wat tijd vergen voordat burgerinitiatiefgroepen (BIG) van de grond komen. “In de wijken is grote onrust ontstaan over de positie van de professionals.” Sommige zijn al vertrokken. Ook volgens Patrick Adriaans (SP) is er veel onrust in de wijken.

Volgens de PvdA en GroenLinks is een beloofde ‘benen op tafel sessie’ met raadsleden over wat er moet gebeuren er nooit gekomen. Maar volgens wethouder Koops heeft zij individueel met woordvoerders van de diverse fracties gesproken. “Dat is iets anders dan een informatieve sessie met alle partijen bij elkaar”, reageerde PvdA-raadslid Brandes. “Wij hebben daar verschillende opvattingen over.”

 

 

Lees ook:Wethouder Koops gaat wijken in om ideeën op te doen
Lees ook:Proef in twee wijken met ‘bewonersinitiatiefgroep’
Lees ook:Bewoners volgend jaar zelf aan de slag voor wijkwelzijn
Lees ook:De Bolder drukker sinds verbouwing
Lees ook:Cardanus: nog 16 werkers voor sociale samenhang wijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.