Proef in twee wijken met ‘bewonersinitiatiefgroep’

Koops in het groenOok een bewonersinitiatiefgroep Keizer Karelpark, waar intussen het bestuur van het wijkplatform opstapte, mag nu een proef (pilot) doorlopen. Eerder besloten B&W dat al met een dergelijke groep in Randwijck te doen. Bewoners uit Partrimonium mogen in september aan de proef meedoen. Zogenaamde ‘bewonersinitiatiefgroepen’ zijn een nieuw fenomeen, voortvloeiend uit het nieuwe welzijnsbeleid in de wijken. Dat is er op gericht bewoners meer eigen verantwoordelijkheid te geven voor sociale activiteiten (en ruimte daarvoor) in hun wijk.

Volgens wethouder Jacqueline Koops van welzijn (ChristenUnie) ontving de gemeente uitstekende voorstellen van bewonersinitiatiefgroepen. Om die van de grond te krijgen, stelde de gemeente ambtelijke ‘aanjagers’ aan. Koops zegt nu dat er veel enthousiasme onder bewoners bestaat om iets voor de wijk te betekenen. Dat staat haaks op de geluiden die zijn te beluisteren in door de wijkplatforms georganiseerde vergaderingen, waar vrijwel uitsluitend ouderen komen en een gebrek aan besturen van de platforms blijkt. De nieuwe initiatiefgroepen lijken een andere soort activiteiten voor te stellen dan de wijkplatforms.

Koops: “Daar zijn wij als college verheugd over. Eind vorig jaar nam de raad de nota ‘Bewoners aan zet’ aan, die een groter beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van bewoners. Dat gaat beter in wijken waar een gevoel van saamhorigheid heerst. Activiteiten in de wijk versterken die. Met de proef geeft de gemeente wijken de kans daar zelf invulling aan te geven, onder meer door budget beschikbaar te stellen voor het overnemen van taken van de door de gemeente aangestelde activiteitencoördinator.”

Bewonersinitiatiefgroepen adviseren over activiteiten in de wijk. Bij het uitwerken en uitvoeren krijgen zij steun van de activiteitencoördinator. Maar sommige bewonersgroepen willen volgens de gemeente meer dan alleen adviseren. Om dat te stimuleren kunnen jaarlijks drie wijken zich voor de pilot opgeven. Vorig jaar stelde de raad spelregels voor de proef vast.  Tot 1 maart konden een aanvraag indienen. Zes groepen kwamen met een voorstel. Twee werden weer ingetrokken en één afgewezen, omdat het niet aan de spelregels voldeed. Van de overige drie voorstellen krijgen er nu twee de pilotstatus en één mogelijk in september.

 

Lees ook:Wethouder Koops gaat wijken in om ideeën op te doen
Lees ook:Gemeente gaat door met AanZ
Lees ook:‘Gemeentelijke aanjager wijkwelzijn te formeel’
Lees ook:Bewoners volgend jaar zelf aan de slag voor wijkwelzijn
Lees ook:Burgemeester trekt de wijken in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.