Bewoners volgend jaar zelf aan de slag voor wijkwelzijn

Jacqueline Koops

‘Bewoners aan zet’ is de al keer op keer geventileerde naam van het plan van B&W voor het zogenoemde nieuwe welzijn. De gemeenteraad heeft er al eindeloos over gepraat, maar gaat als het een beetje meezit volgende maand dat plan goedkeuren. Het komt er – zoals al vaken op deze site vermeld – op neer dat wijkbewoners primair zelf gaan regelen wat tot nu toe door de overheid en instanties werd gedaan. Zelfredzaamheid, is het toverwoord. Wat natuurlijk goed past bij alle bezuinigingen die de burgers van de overheid voor de keizen krijgt. B&W doen er – al dan niet noodgedwongen – driftig aan mee en zeggen naar een samenleving te streven, waarin bewoners problemen zelf en met elkaar oplossen. Ofwel: zoek het eerst allemaal lekker zelf uit en val de overheid pas lastig als het water tot de lippen staat. Het is voor die opzet wel nodig dat wijkbewoners elkaar kennen, constateert de gemeente, die zegt maatschappelijke initiatieven die daaraan bijdragen graag te ondersteunen.Kortom: Bewoners staan in het uitvoeringsplan – uiteraard – centraal, want die moeten de klus zelf klaren.  Er komen bewonersinitiatiefgroepen, waarbij wijkbewoners met initiatieven  over activiteiten in wijkcentra terecht kunnen. De gemeente verdedigt die structuur met de opvatting dan zo een ‘vraaggericht’ activiteitenprogramma voor en door bewoners, ontstaat. Uitgangspunt daarbij is dat de activiteiten in elke wijk een maatschappelijk karakter hebben. Het uitvoeringsplan is gebaseerd op een wijkgerichte aanpak, zodat de activiteiten per wijk kunnen verschillen. Volgens wethouder Jacqueline Koops van Welzijn (ChristenUnie)  
krijgt de gemeente bij de uitvoering steeds meer een louter ondersteunende rol (in plaats van uitvoerende). “Om te zorgen voor blijvende kwaliteit en continuïteit van het welzijnswerk is professionele ondersteuning en begeleiding aanwezig in een wijkcentrum. Verder biedt het uitvoeringsplan ruimte voor bewoners die meer verantwoordelijkheden en taken op zich willen nemen en niet alleen adviseren aan de initiatiefgroepen over activiteiten”, zegt ze. Het gaat eigenlijk allemaal, wat de gemeente betreft, meer om een ‘láten uitvoeren’ plan dan om een gemeentelijk Uitvoeringsplan.

 

Die bewonersinitiatiefgroepen moeten nog wel even van de grond komen, beseffen B&W. Daarvoor zij professionele ‘aanjagers’ nodig. José ten Kroode en Jeroen Weekenborg zijn in die functie aangesteld om acht initiatiefgroepen, die weer input van wijkbewoners moeten krijgen, in goede banen te leiden. Die groepen adviseren namens wijkbewoners over het activiteitenprogramma vanaf 2014. Koops ziet voor de aanjagers een tijdelijke rol “om bewoners te mobiliseren die activiteiten willen organiseren, teneinde sociale samenhang in een buurt of wijk te versterken.”

 

 

Lees ook:Bewonersavond van wijkplatform Elsrijk
Lees ook:Wethouder Koops gaat wijken in om ideeën op te doen
Lees ook:Initiatief voor meer actie in Westwijk
Lees ook:Suggesties ‘sociale samenhang’: van fietstocht tot buurttuin
Lees ook:Bewoners gaan bepalen wat er in wijkcentra gebeurt

Eén reactie op “Bewoners volgend jaar zelf aan de slag voor wijkwelzijn

  1. Tante Bep & ome Klaas

    Laat mevr. Koops eerst eens kijken naar alle vrijwilligersgroepen die al bestaan op allerlei gebied.Overal vind je ze en dan begint ze een gebakken luchtverhaal over wijkbewoners. Ze weet zelfs niets eens hoeveel vrijwilligers er zijn! Slechts een slap l.lverhaal om de bevolking zand in de ogen te strooien. En o ja, we zijn niet van de SP of PVV maar gewoon denkende mensen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.